Milyen szakmát válasszak?

Milyen szakmát válasszak?

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 15
  Shares

A GfK Hungária Piackutató Intézet egy felmérése szerint az emberek népszerűségi listáján a tűzoltók az elsők, őket követik a postások, a tanárok, az orvosok, és az ügyvédek. A sort a politikusok zárják.

Ám amikor arról kell döntened, hogy milyen szakmát válassz, nem hagyatkozhatsz csupán erre a listára, komolyabban át kell gondolnod a dolgot.

 

1. Először is, tedd a szívedre a kezed, és gondold át, mit szeretsz csinálni

 

Igenis fontos, hogy szeresd, amit csinálsz.

 

Keresd a válaszokat az alábbi kérdésekre:

 • milyen tárgyakat szerettél a suliban
 • mivel foglalkozol szívesen a szabadidődben
 • mihez értesz igazán
 • mit tanulnál szívesen
 • mivel szeretnéd tölteni a munkanapjaidat

 

Ha segít, akkor a válaszokat írd le egy papírra, vagy egy Word dokumentumba.

 

Fontos, hogy ismerd önmagad. Ha például csapnivaló vagy otthon a konyhában, akkor ne akarj cukrász lenni. Az álmaidat és a vágyaidat hangold össze a realitással.

Nem azt mondjuk, hogy nem fejlődhetsz magadhoz képest, de túl éles változásokat csak akkor eszközölj, ha biztos vagy a dolgodban.

 

Lényeges, hogy olyan szakmát válassz, amely kitanulásához lesz elegendő energiád, és kitartásod.

 

Ha már van néhány kiszemelt szakma, akkor térképezd fel őket: beszélgess benne dolgozó emberekkel, olvass, nézz velük készült interjúkat, gyűjtsd össze az előnyeiket, a hátrányaikat, és alapos gondolkodás után dönts.

 

2. Milyen személyiséggel bírsz?

Ha inkább befelé forduló személyiség vagy, akkor ne akarj eladó vagy coach lenni, ha pedig imádsz kommunikálni, akkor ne szorítsd magad be egy szobába irattárosként, vagy könyvtárosként. Van, aki imádja a monoton munkát, és van, aki megőrül tőle.

 

Tipp: kérdezd meg az ismerőseidet, barátaidat, és a szüleidet, hogy ők milyen szakmában tudnak téged elképzelni. Sokat segíthetnek abban, hogy reálisan lásd magadat.

 

„Munkánk az önképünk szerves része, nem pusztán pénzkeresési eszköz, amellyel tetőt teremtünk a fejünk fölé, és megkeressük a mindennapi betevőre valót.” Dan Ariely

 

3. Mennyit szeretnél keresni?

Szerencsére már lehet tudni, hogy melyek azok a szakmák, amelyekkel a legtöbbet kereshetsz.

Éppen ezért gondold át, hogy számodra mennyi fizetésért éri meg szakmát váltani. Ha nagy az elhivatottságod egy szakma felé, akkor ezzel a kérdéssel valószínűleg nem akarsz foglalkozni, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a kereseti lehetőségekkel.

Viszont azt is tartsd szem előtt, hogy csak olyan jól fizető szakmában helyezkedj el, amit eredményesen tudsz majd végezni, mert ha nem, akkor hamar kiderül, hogy nem vagy az adott szakmába való, és könnyen állás nélkül maradsz. Szóval nem érdemes magadnak hazudnod…

A legjobb szabadúszó munkák, amelyekkel sok pénzt kereshetsz.

 

4. Van-e az adott szakmában előrelépési lehetőség?

Ha motivál a karrier, akkor ezt is tartasd szem előtt a szakmaválasztás során.

Ha nem szeretnéd egész álló életedben ugyanazokat a munkafolyamatokat végezni, ha szükséged van arra, hogy fejlődni tudj, és akár karriert is elérj a szakmádban, akkor olyat válassz, ahol erre lehetőséged van.

Akár azt is megfontolhatod, hogy több OKJ-s tanfolyamot is elvégzel, hogy több lábon tudj állni.

 

5. Fontos-e számodra, hogy gyorsan el tudj helyezkedni?

Az idő nagy úr. Ha szeretnél minél hamarabb elhelyezkedni, akkor érdemes valamilyen hiányszakmát elvégezned, és meglásd, majd csak úgy fognak kapkodni utánad a munkaadók.

Az OKJ-s tanfolyamokkal jól jársz, hiszen igen rövid idő alatt elvégezhetőek, és villámgyorsan el tudsz majd helyezkedni velük.

12 rövid tanfolyam, ha gyorsan akarsz munkát

Ezek lesznek 2018 hiányszakmái

 

6. Magyarországon szeretnél tanulni, vagy külföldön?

Amennyiben külföldön próbálnál szerencsét, tudnod kell, hogy melyek a keresett szakmák külföldön. Érdemes a listát áttanulmányozni, és ezekből kiindulni.

Ha a fentiek ellenére is bizonytalan vagy, akkor segíthet egy pályaválasztási tanácsadó.

Ajánljuk a figyelmedbe az alábbi Pályaválasztási tesztet is, amely nagy segítség lehet abban, hogy rájöjj, milyen szakmát érdemes tanulnod. Csak néhány perc szükséges a kitöltéséhez, és máris választ kaphatsz arra a kérdésedre, hogy milyen szakmát válassz.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Vajh, milyen szakma passzol hozzám?

Mit érdemes tanulni?

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 15
  Shares
 • 15
  Shares
Comments are closed.