Milyen szakmát tanuljak?

Milyen szakmát tanuljak?

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 15
    Shares

„Milyen szakmát tanuljak?”– teszik fel rengetegen maguknak ezt a kérdést nap mint nap. Vannak köztük tinik, és pályamódosító felnőttek is. A kérdés szerencsére nem csak a levegőben lóg, segítünk a döntésben is.

 

Hol szeretnél élni?

Elsőre furcsa lehet ez a kérdés, de ha már tudod, hol szándékozol élni huzamosabb ideig, akkor azt javasoljuk, nézz körül az adott faluban, városban, hogy milyen lehetőségeid lesznek az elhelyezkedésre. Ha kész vagy költözni, vagy ingázni, akkor ezt a kérdést hagyd ki.

Tipp: Ha gyorsan el szeretnél helyezkedni, akkor a vendéglátás (szakács, pincér, pultos), az elektronika, és a pénzügy (pl. Bérügyintéző és Társadalombiztosítási ügyintéző) területén biztosan hamar találsz állást.

 

Tedd a szívedre a kezed: mi érdekel úgy igazán?

Aki az egészségügy felé kacsintgat, ne akarjon pénzügyi szakmát tanulni, még akkor sem, ha ott – tegyük fel – többet tudna keresni. Azt a munkát fogod ugyanis élvezni, amihez kedved, és tehetséged is van. Azt a fajtát, ami nem terhel túl, és nem haladja meg a képességeidet.

De még jobbat mondunk: igazi mesterember csak abban a hivatásban lehetsz, ami miatt szeretsz felkelni minden egyes nap.

 

Ne érdekeljen mások véleménye (legalábbis ne túlzottan)

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy milyen szakmát tanulj, kellő önismeretre van szükséged. Természetesen meghallgathatod mások véleményét, de csak te tudod igazán, hogy mivel szeretnél foglalkozni a későbbiekben. Ha mégis tanácsra van szükséged, végezd el ezt a gyors tesztet, hogy megtudhasd, milyen szakma illik hozzád.

Ami pedig a legfontosabb: legyél reális!

Ha nem vagy tisztában az erősségeiddel, gyengeségeiddel, a képességeiddel, fordulj bátran pályaválasztási tanácsadóhoz. Ha megtalálod a megfelelő irányt, akkor biztosan ki tudod majd hozni magadból a maximumot.

Tipp: ne engedd, hogy az ismerősök lebecsüljék a kétkezi szakmákat. Ha neked ahhoz van kedved, hogy kőművesnek, asztalosnak, vagy épp kutyakozmetikusnak, virágkötőnek állj, akkor ez szíved joga. A mesteremberekre nagy szükség van.

 

Dolgozz magadon!

Bármelyik szakmára is essen a választásod, fontos, hogy talpraesett és rugalmas személyiség legyél, hiszen a legtöbb munkahelyen sok a változás, és nem ritka a továbbképzési kötelezettség sem.

 

Teljes ötlethiányban szenvedsz?

Lehet, hogy érzed, semmiben sem vagy jó, és egyik tantárgy sem érdekel különösebben? Mentőötletként nézd meg, milyen hobbijaid vannak, vagy legalábbis mit szeretnél csinálni, ha tehetnéd? Ha erre a kérdésre őszintén válaszolsz, akkor megtalálhatod azt a területet, amit érdemes fejlesztened.

 

Mennyit tudsz költeni a tanulásra?

Igen, ez is számít. Bár ne ez legyen az egyedüli meghatározó tényező, érdemes gyűjteni a kiválasztott tanfolyamra. Használd ki, hogy a legtöbb helyen van részletfizetési lehetőség. Figyelj a vizsgadíjra, és a regisztrációs díjra is.

Természetesen minél hosszabb a tanfolyam, annál mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, de cserébe remek álláslehetőségek várnak itthon, és külföldön.

 

Informálódj!

Az, hogy milyen szakmát tanulj, életed egyik legfontosabb döntése. Add meg magadnak az időt, hogy a kellő információkat összegyűjtsd.

Döntésedet nagyban befolyásolhatja, ha megismered, melyek a legkeresettebb szakmák, a hiányszakmák, és melyekkel kereshetsz a legtöbbet.

 

Ám nem szabad, hogy csak a pénz hajtson a szakmaválasztásnál, mert így nem fogod bírni hosszú évtizedeken keresztül csinálni.

 

Ha nem szeretnél főiskolára, egyetemre menni, vagy legalábbis még egy ideig nem, akkor érdemes kitanulnod egy OKJ-s szakmát. A több lábon állás egyébként is kezd alapvető lenni a mai világban.

 

A tanfolyam ideje alatt lehet, hogy rátalálsz az álomhivatásodra, de elképzelhető az is, hogy a továbbtanulás mellett döntesz.

 

A TanfolyamOKJ.hu oldalon minden segítséget megadunk ahhoz, hogy megismerhesd az egyes szakmákat, és eldönthesd, hogy milyen szakmát tanulj.

 

Megéri tanulni, hiszen a jó szakemberekért szinte harcolnak a munkaadók, és az átlagosnál magasabb munkabért garantálnak neki.

 

Ha sikerül jól választanod, azaz a személyiségedhez passzoló szakmát tanulod, akkor nemcsak pozitív visszajelzésekre számíthatsz a munkádban, hanem boldog, és kiegyensúlyozott ember válhat belőled.

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 15
    Shares
  • 15
    Shares
Comments are closed.