Ezek lesznek 2018 hiányszakmái

Ezek lesznek 2018 hiányszakmái

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 48
  Shares

Már lehet tudni, hogy milyen szakmákból lesz égető a hiány 2018-ban. A listát a Magyar Közlöny tette közzé. Ha OKJ-s képzéseket keresel, feltétlenül fusd át, hiszen ezekkel a szakmákkal rövid idő alatt el tudsz majd helyezkedni.

 

A budapesti lista a következő (azaz ezeken a területeken van a legtöbb betöltetlen állás): asztalos, burkoló, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsiparitermék-gyártó, ipari gépész, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, magasépítő technikus, pék, szőlész-borász, útépítő, vasútforgalmi szolgálattevő, vegyésztechnikus, villanyszerelő, virágkötő és virágkereskedő, víz- csatorna- és közműrendszer-szerelő.

A legnagyobb hiány a kékgalléros ágazatokban (az alkalmazotti csoporton belül a munkásrétegekre utaló elnevezés) alakult ki.

A fenti szakmákban nagy a kereslet a munkaerőre, a cégek pedig rendszerint vért izzadnak, és egymással versengenek azért, hogy megtalálják az egyes posztokra termett dolgozókat.

Ez a két kapcsolódó cikk is érdekelhet:

Ezeken a területeken tehát nem csak hamar találsz magadnak munkát, hanem meg is éri majd dolgozni: anyagiakban és megbecsülésben is díjazzák azt, hogy a ritka szakmák egyikét űzöd. Egy szó mint száz: válogathatsz az ajánlatok között, és biztos állásod lesz.

 

A létszámhiány három fő oka:

 • egyre kevesebb az új belépő munkaerőpiacra
 • egyre többen dolgoznak külföldön
 • a munkáltatók egyre képzettebb munkaerőt keresnek

 

A hiányt pótolni kell

A kormány oktatáspolitikájának lényege, hogy a képzési kínálatot a munkaerőpiachoz igazítja, és igyekszik a szakképzés felé orientálni a fiatalokat.

 

Tanulj hiányszakmát, szerezz támogatást

Tudtad, hogy most akár támogatást is kaphatsz azért, hogy hiányszakmát tanulsz?

Kattints ide a részletes cikkért!

Neked melyik hiányszakma tetszik a legjobban?

 

(„Olyan állásra jelentkezz, amit tényleg szeretsz. Meg lennél lepve, ha tudnád, milyen könnyű fölkelni az ágyból reggel, ha aznap olyasvalamit fogsz csinálni, amitől nem akarsz leugrani az emeletes busz felső emeletéről.” Cecilia Ahern)


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 48
  Shares
 • 48
  Shares
Comments are closed.