Legkeresettebb szakmák 2018

Legkeresettebb szakmák 2018

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 125
    Shares

Tanfolyam közvetítő vállalkozásként folyamatosan figyeljük és időről időre oldalainkon közzétesszük, melyek a legkeresettebb szakmák, milyen OKJ-s képzéseket érdemes elvégezni, milyen szakmákkal lehet leggyorsabban elhelyezkedni.

Az elmúlt negyedévben tovább növekedett a munkaerő iránti kereslet, és minden eddiginél több álláshirdetés jelent meg az online állásportálokon.

Fontos változás, hogy ezzel együtt a munkaadói elvárások is csökkentek – a munkáltatók összességében kevesebb munkatapasztalatot várnak el, és a meghirdetett állások kétharmadát közép- vagy alapfokú végzettséggel is be lehet tölteni.

A fentiek miatt érdemes lehet akár a pályamódosítást is megfontolni, hiszen számos szakterületen jelentős a munkaerőhiány.

 

Rengeteg a betöltetlen, OKJ-s végzettséggel megpályázható állás a következő területeken:

 

1. Informatika

Informatika szakmacsoportInformatika: Nem véletlen, hogy ez a szakmacsoport az első!

Ezen a szakterületen évek óta hatalmas a munkaerőhiány, és szinte aranyat érnek a jól képzett, népszerű programnyelveket ismerő fejlesztők. Még ma is az egyik legjobb befektetés, ha informatikusnak tanulsz – és még csak külföldre sem kell menned dolgozni.

Már a gyakorlat sem olyan fontos, a cégek lelkes junior programozókért is megmozgatnának minden követ. A pályakezdő fejlesztők keresete is nagyjából a duplája, mint más területen dolgozó kezdőké, ráadásul a fizetés jellemzően gyorsabban is növekszik, mint más iparágakban.

 

2. Építőipar

Építőipart szakmacsoportÉpítőipar: az elmúlt évek trendje felfelé mutat az építőiparban is – egyre több a megrendelés, és a pénz. Ez az iparág biztos megélhetést nyújthat számodra akár belföldön, akár külföldön keresed a boldogulást.

Az építőipar tökéletes példa arra, hogy egy diplománál adott esetben többet érhet egy szakmunkás bizonyítvány.

Azt hiszem, akik építkezést, lakásfelújítást terveznek, vagy csak akár kisebb javításra, gyorsszervizre keresett szakembert az elmúlt időszakban, az tudja, milyen értékes is egy jó szaki, és mennyire nehéz találni egyet.

 

3. Kereskedelem

Kereskedelem szakmacsoportKereskedelem: ezen területen megötszöröződött a munkaerőhiány az elmúlt 4 évben.

Nem csoda, hogy a nagy élelmiszerláncok 2 év alatt 30-50%-os béremeléssel, plusz juttatásokkal és 2-4 órás részmunkaidős lehetőségekkel csábítják be a dolgozni vágyó eladókat.

Az egyik hazai hipermarket-láncnál olyan kritikus a munkaerőhiány, hogy fejpénzt fizetnek a munkatársaiknak a céghez behozott plusz munkavállalókért.

És ez csak néhány példa. Ha nyitott szemmel jársz, biztosan Neked is feltűnt, hogy megsokszorozódtak az álláshirdetések a kereskedelemben, és egyre magasabb fizetésért, és egyre rugalmasabb feltételekkel keresnek képzett eladókat.

 

A 3 dobogós szakmacsoporton túl még a következő 4 területen találhatsz keresett szakmákat:

 

 

Ezek a szakmacsoportok és képzés kategóriák a felnőttképzési kínálat jó részét lefedik. Ha piacképes foglalkozást szeretnél, érdemes szétnézni ezeken a szakterületeken.

 

Nézzünk néhány konkrét OKJ-s szakképesítést is, melyek értékesek a munkaerőpiacon.

Számos azonnal betölthető munkahely vár Rád, ha az alábbi szakmák közül válogatsz:

 

 

Kattints az egyes szakmák nevére, és máris láthatod, melyik városokban kínáljuk az adott OKJ-s képzést.

Láthatod, hogy a tanfolyamok jó része rövid idő alatt elvégezhető, így akár pár hónap elteltével a kezedben tarthatsz egy OKJ-s bizonyítványt, mellyel megtöbbszörözheted az esélyedet a munkaerőpiacon.

Több friss kutatásból kiderült, hogy egyre többen választanak eleve OKJ-s képzést a diploma megszerzése helyett.

Akadnak olyanok, akiket nem vettek fel a felsőoktatásba, ezért tanulnak inkább szakmát.

Ezen kívül olyan tanulni vágyó fiatalok is szép számmal vannak, akik az OKJ tanfolyamokat egyfajta átmenetként kezdik el a középiskola és a főiskola vagy egyetem között.

Köztünk szólva, ha így teszel, ezzel kifejezetten jól jársz, hiszen ha később megszerzed a diplomát, akkor is lesz egy plusz szakmád alternatívaként. Ha viszont nem akarsz a későbbiekben egyetemre menni, akkor pedig ott lesz a szakképesítés, amivel hamar munkába is állhatsz.

Manapság az sem ritka, hogy akinek van már diplomája, emellé letesz egy OKJ-s szakmát (akár hasonló, akár teljesen különböző szakterületen), és az új szakképzettségét kiaknázva keres új munkát.

Bármi is legyen az ok, egy szakma megszerzése általában lényegesen rövidebb ideig tart, mint egy felsőoktatási intézmény képzése, és – mint látjuk – bizonyos szakmákra a kereslet is nagyobb.

 

Sosem késő váltani. Nézz szét a keresett szakmák között, és ha találsz olyan foglalkozást, ami megmozgatja a fantáziádat, érdeklődj az oldalunkon kötelezettség nélkül.

 

Ha Te is keresett szakmát szeretnél, válogass a listából, és jelentkezz még ma.

Ne feledd – a több tízezer meghirdetett állás között lehet, hogy a Te álommunkahelyed is ott van.


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 125
    Shares
  • 125
    Shares
Comments are closed.