Hiányszakmák 2019

Hiányszakmák 2019

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 22
  Shares

2019 hiányszakmái – Most megtudhatod, mely szakmákat érdemes a leginkább kitanulni

A kormány minden évben elkészíti az adott évre vonatkozó hiány-szakképesítések listáját, vagyis felmérik, hogy melyik megyében mely szakemberekből van a legnagyobb hiány.

A 2019/2020-as tanévre vonatkozó lista már elérhető, így ha szakmaváltáson töröd a fejed, akkor megmutatjuk, hogy mely foglalkozási területeken várnak téged tárt karokkal a munkáltatók, vagy melyik pályán a legérdemesebb most vállalkozást indítani.

A felmérés készítői megyékre és a fővárosra külön lebontva rangsorolták azt a 25 szakmát, ahol a legégetőbb a munkaerőhiány. Így megtudhatod, hogy az országnak azon részén, ahol munkába szeretnél állni, mely foglalkozásokat érdemes megcéloznod.

A legnagyobb hiány a kékgalléros ágazatokban (az alkalmazotti csoporton belül a munkásrétegekre utaló elnevezés) alakult ki.

Ha átnézzük a szakmákat és azok helyezéseit, akkor kiderül, hogy a legnagyobb hiányszakma idén a gépi forgácsoló. Ez a foglalkozás az összes megyénkben előkelő helyezést ért el a 25-ös listában.

A második helyen a hegesztő, a harmadik helyen pedig a villanyszerelő áll.

Ha csak az első 5 helyezést nézzük minden megyénél és Budapest esetében is, akkor azt látjuk, hogy a gépi forgácsoló 11 megyében került be a top 5-be, a hegesztő 10 megyében, a villanyszerelő, a kőműves és az ács pedig 7 megyében szerepel az 5 legnagyobb hiányszakma között.

Első és második helyen is általában ezek a szakmák álltak a legtöbbször. Az ács hivatás 7 megyében a legkeresettebb, a hegesztő 6, a gépi forgácsoló pedig 5 megyében. Több megyénél pedig ezek kombinációi foglalnak helyet a top 2-ben.

Békés megyében például hegesztőként és gépi forgácsolóként a legkönnyebb elhelyezkedni. Pest megyében a gépi forgácsolókat és az ácsokat keresik a legjobban, míg Nógrád megyében inkább a hegesztőket és a kőműveseket.

Győr-Moson-Sopron megyében ácsként vagy hegesztőként találsz a leggyorsabban munkát, amíg Komárom-Esztergom megyében szintén ácsként valamint kőművesként.

Somogy megyében villanyszerelőkből és szintén ácsokból van a legnagyobb hiány, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ácsok mellett hegesztőkből, Zala megyében pedig villanyszerelőkből.

Persze azért nem csak ezekből a szakemberekből van kevés most a piacon.

Ha valaki arra kíváncsi például, hogy Budapesten mely területen van a legnagyobb munkaerőhiány a felmérés szerint, akkor a válasz az asztalos és a burkoló.

Ezek mellett a megyékre lebontott top 5-ös listákban szerepel még a festő, mázoló, tapétázó, az erősáramú elektrotechnikus, vagy a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma is.

Az azért elég szembetűnő, hogy itt többségében a férfiakhoz közelebb álló foglalkozásokról van szó.

Vannak azonban olyan hiányszakmák is, ahol a nők is remekül érvényesülhetnek.

Nagy szükség van például kisgyermekgondozó, -nevelőkre és gyógymasszőrökre Zala megyében, cukrászokra Heves, Somogy és Tolna megyében.

6 megyében és a fővárosban is nagyon keresettek a szakácsok.

Számtalan betöltendő eladói állás van Budapesten és még 11 megyében, a szociális gondozó és ápolókra pedig 15 megyében illetve a fővárosban is hatalmas igény lenne.

Ha valaki pincérként szeretne elhelyezkedni, akkor Komárom-Esztergom és Somogy megyében van a legkönnyebb helyzetben, ha pedig Virágkötő és virágkereskedő szeretne lenni, akkor Budapesten valamint Győr-Moson-Sopron megyében érdemes munkát keresni.

A fenti szakmákban nagy a kereslet a munkaerőre, a cégek pedig rendszerint vért izzadnak, és egymással versengenek azért, hogy megtalálják az egyes posztokra termett dolgozókat.

Ez a két kapcsolódó cikk is érdekelhet:

Ezeken a területeken tehát nem csak hamar találsz magadnak munkát, hanem meg is éri majd dolgozni: anyagiakban és megbecsülésben is díjazzák azt, hogy a ritka szakmák egyikét űzöd. Egy szó mint száz: válogathatsz az ajánlatok között, és biztos állásod lesz.

Hiányszakmák 2019-ben
A felsorolt hiányszakmákban nagy a kereslet a munkaerőre, a cégek pedig versenyeznek azért, hogy megtalálják a megfelelő munkatársakat. Így ezekkel a szakmákkal nem csak hamar találsz magadnak munkát, hanem meg is éri majd dolgozni. Válogathatsz az ajánlatok között, és biztos állásod lesz.

 

Az szép és jó, hogy ezekkel foglalkozásokkal könnyen el lehet helyezkedni, de mégis mennyit lehet velük keresni?


Erre a kérdésre is megadjuk most neked a választ jó néhány szakmával kapcsolatban.

A Fizetések.hu oldalát segítségül hívva megtudhatjuk, hogy az egyes foglalkozásoknál mennyi az országos átlagkereset 2019-ben, sőt akár megyékre bontva is megnézhetjük, hol fizetnek a legjobban az elvégzett munkánkért.

A villanyszerelők országos nettó átlagkeresete például 182.000 Ft körül alakul.

Ennél kicsivel többet keresnek átlagban a gépi forgácsolók, méghozzá 187.000 Ft-ot, a festő, mázoló, tapétázó szakemberek pedig 191.000 Ft-ot.

Holtversenyben következnek a hegesztők és a kőművesek, akik 195.000 Ft körül vihetnek haza havonta.

Az Ács szakmában az országos nettó átlagbér 206.000 Ft/hó, míg úgy általában az elektrotechnikusok 214.000 Ft körüli fizetésre számíthatnak.

A szakácsok átlag havi bevétele 163.000 Ft körül alakul, az eladóké pedig 156.000 Ft körül.

Nem rossz választás tehát egyik hivatás sem, hiszen egyrészt nagyon könnyű elhelyezkedni a hiányszakmákkal, másrészt már itthon is elég jól megfizetik őket, mivel kevés a képzett szakember az igény pedig elég nagy lenne rájuk.

Akár alkalmazottként, akár vállalkozóként állnál munkába, bármelyik szakma remek lehetőségeket rejt magában.

 

A létszámhiány három fő oka:

 • egyre kevesebb az új belépő munkaerőpiacra
 • egyre többen dolgoznak külföldön
 • a munkáltatók egyre képzettebb munkaerőt keresnek

 

A hiányt pótolni kell.

A kormány oktatáspolitikájának lényege, hogy a képzési kínálatot a munkaerőpiachoz igazítja, és igyekszik a szakképzés felé orientálni a fiatalokat.

 

Egyre inkább úgy érzed, hogy jó döntés lenne pályát módosítani?

Egy-egy új képzettségre könnyedén szert tehetsz, elég elvégezned a megfelelő OKJ képzést, és már kezdhetsz is új munkahelyeden, vagy indíthatod saját vállalkozásodat.

Nálunk szinte az összes fent felsorolt foglalkozáshoz szükséges OKJ tanfolyamra jelentkezhetsz.

Habár ezek a képzések önköltségesek, viszont cserébe gyorsan elvégezhetők.

Egy Gépi forgácsoló OKJ-s képzés 1 év alatt, Hegesztő OKJ-s tanfolyam 9 hónap alatt, egy Kőműves képzés pedig akár fél év alatt teljesíthető.

Ami a gyorsaság mellett még nagy előny, hogy munka mellett tanulhatsz, így nem kell otthagynod a jelenlegi állásodat azért, hogy új szakmát szerezz, hiszen az oktatás főképp hétvégente illetve a késő délutáni és esti órákban zajlik.

Az sem probléma, ha arra a döntésre jutsz, hogy te már most pár héten belül szeretnél visszaülni az iskolapadba, ugyanis ezek a tanfolyamok az év során többször is indulnak, nem úgy, mint az ingyenes iskolarendszerű képzések, amelyeket szeptemberben lehet csak elkezdeni.

Ha meghoztuk a kedvedet ahhoz, hogy idén egy teljesen új pályára lépj, és kitanuld annak minden csínját-bínját, akkor nézz szét képzéseink között, és jelentkezz mihamarabb a számodra legtesthezállóbb tanfolyamra.

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 22
  Shares
 • 22
  Shares
Comments are closed.