Tanfolyam cikkek: Első médiamegjelenések

Tanfolyam cikkek: Első médiamegjelenések

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 2
  Shares

Számos médiában nyilatkoztunk az OKJ képzések helyzetéről, a szakmaválasztás jelentőségéről.

Az online és offline sajtó is rendszeresen szakértőként hallgat meg minket a felnőttképzés témakörében.

Büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb médiumok érdeklődnek tevékenységünkről, és kérdeznek meg minket a magyar felnőttképzés helyzetéről.

Íme néhány kivonat korábbi médiamegjelenéseinkből:

Mely OKJ-s szakmákkal helyezkedhetsz el a leggyorsabban? (SzakmaPORTAL.hu)

A SzakmaPORTÁL tett közzé egy cikket arról, “mely OKJ-s képzéseket érdemes elvégezni, mely szakmákkal van esélyed elhelyezkedni, valamint azt, hogy mik azok az OKJ-s szakképesítések, amelyekkel jól kereshetsz.”

A konkrét szakmacsoportokat, szakmákat a cikkben találod.

Nehéz döntés – Diploma vagy szakképesítés? (Delmagyar.hu)

Arról sokan tudnak, hogy két OKJ-s képzést mindenki elvégezhet ingyenesen, mégis gyakori problémaként felmerül, hogy ezt hol és milyen formában tehetik meg.

A tanfolyami képzéseknek manapság nincs nagy visszhangja, pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy nem csak diplomásokra van szükség a munkaerőpiacon. A nők két szakma iránt érdeklődnek a legmagasabb számban, míg a férfiak főként informatikai vagy műszaki területentanulnának.

Napjainkban is dilemma a tanulni vágyók körében, hogy felsőfokú képzést vagy egy szakmát válasszanak. Valójában az aktuális terület határozza meg, hogy milyen végzettség a célravezetőbb, de sokszor felsőfokú tanulmányok mellett is érdemes OKJ-s tanfolyamokat elvégezni.

A nők által keresett legnépszerűbb tanfolyamok magasan vezető két területe az óvodai dajka és a pedagógiai és családsegítő munkatárs – derül ki a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamszervező portál felméréséből. Ezeket a szakmákat nagy lemaradással követik a nőknél következők: kutyakiképzőcukrászfogászati asszisztensszociális gondozófotográfushabilitációs kutyakiképzőgrafikus és családi napközivezető.

A férfiak által keresett legnépszerűbb tanfolyamok: targoncavezetőC programozóinformatikai alkalmazásfejlesztőfotográfusjava programozóvillanyszerelőgumiabroncs-javító és kerék kiegyensúlyozóhűtő-, légtechnikai rendszerszerelő és hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelőinformatikai rendszergazdahegesztő.

Léteznek államilag támogatott, ingyenesen elvégezhető tanfolyamok, viszont költségtérítéses tanfolyam esetében rugalmasabb az oktatási terv, az órák összeállítása, így rövidebb idő alatt, a munkaidőhöz jobban alkalmazkodó formában is meg lehet szerezni az OKJ-s bizonyítványt.

Az ország 29 városában jelenleg 650 tanfolyamot kínáló TanfolyamOKJ.hu (azóta mindkét érték jóformán duolázódott – a szerk.) adatai szerint leginkább a fiatalok érdeklődnek az OKJ képzések iránt. Jelentkezőik 31%-a 25-34 év közötti, 26% 18-24 év közötti, 25% 35-44 év közötti és a fennmaradó 18% 45 év feletti. A százalékok megmutatják, hogy az oldal látogatóinak több mint a fele fiatal, pályakezdő, pedig akár nyugdíjasként is elvégezhetőek az OKJ-s képzések.

Hogyan válasszak OKJ-s képzést? (SzakmaBLOG.hu)

A SzakmaBLOG arról írt, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni szakmaválasztásnál, és tippeket ad, hogyan válasszunk iskolát.

Hogyan válassz jó szakmai képzést? (Tőzsdefórum)

Szerencsére ma már számos gyűjtőoldal is létezik, ahol több iskola ajánlatából válogathatunk (például tanfolyamokj.hu).

Az OKJ-s szakma kiválasztása nem könnyű feladat. Sokan már az általános iskola elvégzése után szakmát tanulnának, de ma már az sem ritka, hogy diplomások is visszaülnek az iskolapadba szakmát tanulni.

Ezt érdemes számba venni a választásnál:

 • Milyen területek érdekelnek minket? Hiába van kereslet az ács vagy a boncmester végzettségre, ha kiráz a hideg egy ilyen szakmától.
 • Mennyire van rá kereslet? Szerencsére a hiányszakmák listája megtalálható az interneten. (A Magyar Közlönyben megyénkénti bontásban teszik közzé évente a hiányszakmák nevét.)
 • Van-e már valamilyen szakmánk, diplománk? Fontos kérdés, hogy ehhez kapcsolódó képzést keresünk, vagy teljesen új karrierbe kezdenénk.

Hogyan válasszunk iskolát? (Blikk)

Ha a szakot végre eldöntöttük, akkor jöhet a jó öreg Google, hogy összehasonlítsuk az iskolákat.

A legtöbb szakmát több iskolában is oktatják, ezért érdemes megfontolni, melyik intézmény képzését választjuk.

Szerencsére ma már számos gyűjtőoldal is létezik, ahol több iskola ajánlatából válogathatunk, pl. https://tanfolyamokj.hu/.

Ha spórolni szeretnénk, érdemes megnézni, hogy az életkorunk és az eddigi végezettségeink alapján milyen olcsóbb lehetőségeink vannak egy új szakma elsajátítására.

Az állam jelenleg 2 OKJ-s végzettség megszerzését támogatja, de sajnos nem minden szakmát lehet ingyenesen választani. Emellett a támogatott képzések ütemezése eléggé rugalmatlan, az ingyenes képzések nappali vagy esti tagozaton – szakmától függően – 1-3 év alatt végezhetőek el. A tanítás hétköznap délelőtt vagy délután zajlik.

Ma már több piaci alapon működő iskola is kínál OKJ-s képzéseket, melyek jobban igazodnak a jelentkezők igényeihez. Az oktatás rugalmasabb időpontokban zajlik (akár hétvégén is), emellett olyan speciális képzéseket is indítanak, amiket nem támogat az állam, de a munkaerőpiacon nagy kereslet van rájuk. Ezekért a tanfolyamokért fizetni kell, azonban a legtöbb iskola biztosít részletfizetési lehetőséget

Az iskola kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a képzés árat (figyelni kell az olyan költségeket is, mint vizsgadíj, regisztrációs díj stb.), az iskola hírét, a megközelíthetőséget, a tanári gárdát (ha szerepel a honlapon), a gyakorlati helyek biztosítottságát. Ahogyan a diplománál sem mindegy, melyik egyetemen szerezzük meg, úgy az OKJ-s bizonyítvány esetében is fontos, hogy magas színvonalú képzőintézményt válasszunk.

Bár az ár fontos tényező, nem feltétlenül a legolcsóbb tanfolyamot érdemes választani.

Ha az internet alapján megtaláltuk a megfelelő iskolát, érdemes körbenézni személyesen is az intézményben, mielőtt beiratkoznánk. Az érdeklődés vagy az internetes jelentkezés után még meggondolhatjuk magunkat, egészen a hallgatói szerződés megkötéséig.

Miért van olyan kevés ingyenes OKJ-s képzés? (SzakmaBLOG.hu)

Ezt a kérdést nekünk is sokan felteszik, így örömmel hivatkozunk a SzakmaBLOG bejegyzésére, melyben részletesen és érthetően kifejtik, miért van kevés ingyenes OKJ szakképzés, és miért nehéz ezeket megtalálni. Itt olyan gyűjtőoldalként szereplünk, ahol alapítványi iskolák ingyenes képzései is helyet kaptak.

Néhány alapítványi iskola kínálata akár gyűjtőoldalakon is megtalálható, például a TanfolyamOKJ.hu weboldalán.

“Amikor elhatározzuk, hogy már meglévő végzettségünk mellé egy (újabb) szakmát szeretnénk tanulni, örömmel vesszük tudomásul a hírt, hogy immár 2 OKJ-s végzettség megszerzését biztosítja ingyenesen az állam. Akkor jön a feketeleves…” – tovább a cikkhez és a válaszokhoz.

Mindenkinek jár két ingyenes lehetőség (Szabad Föld)

AZ EGYETEMEKEN, főiskolákon való továbbtanuláshoz részletes tájékoztatást kapnak az érettségi előtt álló diákok, a felnőttoktatási, felnőttképzési lehetőségekről azonban már kevesebb információ jut el hozzájuk. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak diplomásokra van szükség a munkaerőpiacon.

Napjainkban óriási dilemma a tanulni vágyó fiatalok körében, hogy diplomát szerezzenek-e, vagy inkább szakmát tanuljanak. Az élet sokszor azt igazolja, hogy a felsőfokú tanulmányok mellett vagy után is érdemes elvégezni szakképesítést nyújtó tanfolyamot.

“Többségükben a 25 és 34 év közötti fiatalok döbbennek rá, hogy szakmát, illetve más szakmát kellene választani. Akad, aki megszerezte első diplomáját, de nem tud vele elhelyezkedni. Mind többen vállalnának munkát külföldön, ahol keresettebbek a szakképzettek. Számos jelentkezőnk már kinn él, de hazajön szakképesítést szerezni, mert itthon jóval olcsóbban lehet tanulni. S olykor bizony előfordul, hogy a jelentkező idővel rájön: az elsőként választott szakmájával melléfogott.
Egy OKJ-s képzés mindannyiuk számára megoldást jelenthet” – magyarázza Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa.

Hol lehet megtudni, milyen ingyenes OKJ-s szakok indulnak szeptemberben? (SzakmaPORTAL.hu)

A SzakmaPORTÁL utánajárt a kérdésnek, honnan lehet kideríteni, milyen OKJ-s képzések indulnak szeptemberben. 

“Számos ingyenes nappali és esti tagozatos OKJ-s képzés indul országszerte. Mivel az esti tagozatos szakképzések esetén nincs korhatár, és az első két szakma megszerzését is támogatja az állam, ezért majdnem mindenki tanulhat ingyenesen. Igen ám, de hol találhatod meg az induló OKJ képzések pontos listáját? … Ha nem találsz az oldalon megfelelő ingyenes képzést, de szakmát szeretnél, akkor nézz szét a TanfolyamOKJ.hu portál oldalán…”

Ez csak néhány példa volt a korábbi médiamegjelenéseinkből. A többi velünk készült cikket és riportot is hamarosan feltöltjük.

Ha interjút szeretnél készíteni velünk, vagy cikket írnál rólunk, esetleg bármilyen kérdésed van a működésünkkel vagy tanfolyamokkal kapcsolatban, nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 2
  Shares
 • 2
  Shares
Comments are closed.