Ilyenek vagytok ti egy OKJ-s tanfolyamon

Ilyenek vagytok ti egy OKJ-s tanfolyamon

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 12
  Shares

A felnőttképzések világa teljesen más, mint egy főiskolai képzés. Nézzük, hogy miben!

 

Tapasztaltság

A felnőttek már kellő élettapasztalattal rendelkeznek (értik a világ jelenségeit és törvényszerűségeit), így általában sikerrel alkalmazzák azokat a tanulási módszereket is, amelyek beváltak a számukra.

A tanulnivalót így sikeresen be tudják osztani, és jó esetben nem a főiskolások vizsga előtti „gyorsan tanuljunk meg mindent egyetlen este alatt” koncepcióját követik.

 

Probléma-orientáltság

Tudják, mit akarnak. Ezek a célok többnyire a következők: ismeretek szélesítése, önmaguk megújítása, gazdasági, szakmai státuszuk megerősítése. Ennek érdekében olyan tanulási környezetet alakít ki, melyben aktívan és önállóan tud tanulni.

Természetesen ehhez esetenként a szokások, attitűdök megváltoztatására is szükség lehet (pl. család melletti esti tanulás).

Fontos, hogy a felnőtt megtalálja a tanulás számára elérhető, közeli célját. Ha nem látja, hogy az adott felnőttképzéssel mit érhet el ténylegesen, akkor nem vesz részt rajta.

A felnőttek imádják a praktikus információkat, és a tudás megszerzésével megoldott probléma felett érzett siker hajtja őket előre. Ez a tudás motorja.

 

Tanulási képességük csúcsán vannak

A meglévő élettapasztalatuk és motivációjuk felelősségtudattal párosul, valamint fejlett intellektuális és gondolkodási képességgel egészül ki. Ezek a képességek számos előnnyel járnak a gyermekkori tanuláshoz képest.

 

Hátráltató tényezők

Mivel egy felnőtt akár több szerepet is vállal az életben (szülő, családfenntartó), ezért ebből fakadóan időhiányban, és alacsonyabb koncentrációs képességben szenvedhet.

Ezek nagy hátrányok, mert veszélyeztetik a tanulás hatékonyságát.

Mivel a felnőttek már presztízs alapon tanulnak, érzékenyebbek is.

 

Ami fontos egy felnőttnek a tanfolyam alatt:

 • kezeljék felnőttként, és ne old school iskolás módszerrel és stílussal oktassák
 • gyakran kapjon visszacsatolást a tanulás eredményességéről
 • a tanulmányi rend vegye figyelembe az életkörülményeit (azt, hogy tanulás mellett dolgozik, és hogy esetleg még családja is van)
 • érezze jól magát a csoportban (ha túl nagy a versenyszellem a csoportban, vagy nem érzi ott jól magát, akkor akár félbe is hagyhatja a tanulást)

 

Neked melyik tanfolyam tetszik?


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 12
  Shares
 • 12
  Shares
Comments are closed.