2 OKJ képzés ingyenes – Ingyen szakma felnőtteknek

2 OKJ képzés ingyenes – Ingyen szakma felnőtteknek

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 250
    Shares

Nappali, iskolarendszerű OKJ-s képzésre 25 éves korig jelentkezhetsz, de az esti rendszerű képzések esetén nincs korhatár

Nappali tagozaton abban az évben kezdhetsz utoljára tanévet, amelyikben a 24. életévedet töltöd be.

2015 júniusa óta már egy helyett két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes – ez a szabály 2019-ben is érvényes.

Bár nappali képzésre 25 éves korig lehet járni (akkor is, ha már van egy államilag finanszírozott OKJ-s szakképesítésed), számos iskola csak esti tagozaton fogadja azokat a második szakmát kezdő diákokat.

Nem minden szakmát lehet állami támogatással megszerezni.

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az ingyenesen elvégezhető szakok között. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megnézheted a képzési jegyzéket. Azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is. (A TK egyébként a tanfolyami képzés rövidítése, ez más néven a felnőttképzés, köznapi nevén fizetős vagy önköltséges tanfolyam.)

Ebben a jegyzékben azonban a szakképzéseket indító iskolák nem szerepelnek – ehhez van egy kereső a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán:

Ezzel a szakmakeresővel kiválaszthatod, mely szakma érdekel, és hol szeretnél tanulni, majd eredményként kiadja, hogy mely szakképzési centrumokban indítják az adott szakképzést ingyenesen.

A szakképzési centrumokon kívül alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákat.

Erről a linkről tölthető le a szakképzési centrumok elérhetőségeit tartalmazó táblázat. Ebben szerepel cím és telefonszám is, illetve a centrumhoz tartozó egyes tagintézmények adatait is tartalmazza. Ezek friss, 2019-es adatok.

Fontos, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján nem minden intézmény található meg, ahol szakmai képzésre lehet jelentkezni, hiszen az egyházi vagy alapítványi fenntartású intézmények nem szerepelnek rajta. Ezért érdemes szétnézned oldalunkon, vagy külön is ajánlatos rákeresned az interneten, hogy a környékeden milyen intézményben mit tanulhatsz.

Itt találsz aktuálisan induló ingyenes nappali OKJ képzéseket, itt pedig országosan induló fizetős tanfolyamokat.


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 250
    Shares
  • 250
    Shares
Comments are closed.