Hadd folyjon a sör!
- 9Shares
A sör soha nem fog kimenni a divatból, így ha egy állandó szakmára vágysz, az OKJ-s sörgyártó tanfolyammal nem nyúlhatsz mellé.
Ha vonz a sörfőzde világa, nem hátrány, hogy nő vagy, rengetegen helyezkedtek el sörfőzőként ebben a szakmában, és igen sikeresek.
A sörgyártó OKJ képzés nem titkolt célja, hogy megtanítsa a sörfőzés alapjait, és bevezessen az összetettebb sörfőzési technikákba is.
A tanfolyam akkor is ajánlott, ha nem üzemszerűen főznél sört, hanem csak otthon, saját kedvtelésedre, hobbi szinten.
Sörfőző mesterként elsajátíthatod a technológiai alapokat, és belekóstolhatsz a fesztiválok világába is, többféle sörkülönlegességet is kóstolhatsz, és persze a készítésüket is megtanulhatod.
Ha saját főzőüzemed van, természetesen az adminisztráció és az üzemelés is rád vár, de ez ne tántorítson el. A serfőzés igen hálás munka: a több száz literes üstökben olyan söröket készíthetsz, amit te álmodtál meg. Újabbnál újabb ízekkel próbálkozhatsz. Akár 600-1200 liternyi prémium sört is készíthetsz a szomjas embereknek naponta.
A sörgyártó OKJ képzés után nemcsak egy OKJ-s bizonyítvánnyal, de rengeteg élménnyel leszel gazdagabb. A saját sör főzésének öröme mással össze nem hasonlítható élmény, a saját ital előállítása felemel, és büszkeséggel tölt majd el.
Sörfőzőként az alábbi érdekes dolgokban is otthon lehetsz:
- miért áll meg az erjedés
- milyen vegyületek okozzák az illathibát
- az egyes hűtési módokban (teremhűtés, köpenyhűtés)
- ismerni fogod a sörlét, ami egy alkohol és komló nélküli édes egészséges ital, gabonalé.
- felügyeled a minőséget, a technológiát
- recepteket tervezel és kísérletezel ki
Tudtad? A cseh sörfőzdékben még mindig nyitott erjesztőkben erjesztik a sört.
Ahhoz, hogy jó szakember legyél, természetesen folyamatosan tovább kell képezned magad: kutatnod kell és tanulmányutakra járnod.
Ismerd meg a sörfőzés menetét:
- először is van egy fix recept, amelyhez ragaszkodnod kell
- az adott kilónyi malátát leroppantod a megfelelő szemcseméretűre
- becefrézed a cefrézővízbe
- a malátaszemcséket hőlépcsők segítségével erjeszted
- az így kapott cukros vizet malátaágyon leszűrik
- a cukros levet egy, másfél órán át forralják, beleteszik a komlót
- belekerül az aromakomló, majd az élesztőt
- az erjedési folyamat 3-7 nap
- a kondicionálás ideje három hét
Te is szeretnél jó főzeteket készíteni? Szeretnéd ismerni a trendeket, a hagyományt, tanulnál élelmiszertudományt, és szívesen kísérleteznél? Akkor jelentkezz a sörgyártó tanfolyamra, és indíts sörforradalmat!
Dolgozhatsz kis és nagyüzemekben alkalmazottként, de akár vállalkozóként is. A sörpiac csak Rád vár!
- 9Shares
- 9Shares