13+1 ok, hogy miért legyél asztalos

13+1 ok, hogy miért legyél asztalos

Előre is köszönöm, hogy megosztod:

Számos indokkal tudom alátámasztani azt, hogy miért éri meg az asztalosok mesterségét választanod, ha már úgyis pályaválasztáson töröd a fejed.

Nem totózni akarok, de 13+1 okot sorolok fel, hogy miért érdemes az OKJ-s asztalos tanfolyamon tanulnod. Hidd el, hogy nem szerencsejátékba vágsz, hiszen ezzel a szakmával csak nyerhetsz.1. A fa, mint a legősibb nyersanyag

„A fa a legbensőségesebb kapcsolatunk a természettel.” (George Nakashima, asztalos)

Talán az lesz a legjobb, ha az alapoknál kezdem. Az első jellemző, ami eszembe jut az asztalosok mesterségéről, hogy ennek a szakmának a művelői bizony fával dolgoznak.

Az ősemberek köveket pattintó módszerét nem számítva a fa talán a legrégibb nyersanyag, amivel az emberiség valaha is kapcsolatba került.

Mivel száz százalékban természetes anyagról van szó, ezért a műanyaghoz és más mesterséges anyagokhoz képest kevés vegyi átalakuláson megy keresztül.

A fa egy fantasztikus nyersanyag
Nem titkoljuk, hogy a fát miért tartjuk igazán különleges nyersanyagnak.

Ezáltal biztos, hogy egészségesebb ezzel dolgozni, mint bármely más anyaggal. A vashoz, acélhoz és más fémekhez képest is megvan a maga előnye: anyaga sokkal könnyebb, így könnyebben mozdíthatóak a fából készült tárgyak.

Arról pedig még említést sem tettünk, hogy a jó minőségű fából készült, kézzel előállított bútorok mindig is sokkal szebbek voltak és nagyobb értéket képviseltek, mint a tömegesen gyártott holmik.2. Tradicionális szakma

Az asztalos az egyik legrégibb, legnagyobb múltra visszatekintő szakmák egyike.

Már az ókorban is hihetetlenül magas színvonalú asztalosmunkák születtek. Ennyi idő alatt a szakmában óriási tudás halmozódott fel.

Ennek elsajátítása nemcsak szép kihívásnak ígérkezik, de művelőit is nem mindennapi büszkeséggel töltheti el.3. Váljanak valóra gyerekkori tervek

Nem kevesen vagyunk, akik már gyermekként is egész nap kalapáltunk a játékainkon. Nem ritkán hatalmas zajt csapva persze ezzel, szüleink és a szomszédok legnagyobb örömére.

Ez is csak azt mutatja, hogy az emberben kell lennie egy olyan ősi ösztönnek, hogy állandóan kalapáljon, fúrjon és faragjon valamit.

Ami persze később szép lassan átalakul, és arra készteti, hogy a két keze munkájával teremtsen valami szépet.

Ha te is felfedeztél magadban valami hasonlót, akkor valószínűleg érdemes átgondolnod az asztalos pályát is.

4. Előképzettség nélkül is elkezdhető

Nyilván az a legideálisabb, ha valaki már az általános iskolában tudja, hogy melyik szakmát szeretné gyakorolni felnőtt korában.

Ez azonban sajnos nem sikerülhet mindenkinek, és sokan csak később jönnek rá, hogy mivel is szeretnének foglalkozni valójában.

Szerencsére nem kell kétségbe esned akkor sem, ha csak hosszú évek után sikerül meghoznod a végső döntést. Egy OKJ tanfolyam éppen arra biztosít lehetőséget, hogy ha később találod meg az utadat, akkor is legyen megoldás. 

Nem számít, hogy mit tanultál előtte, milyen korábban megszerzett végzettséged van, ez a tanfolyam nem igényel semmiféle előképzettséget.

Csak az a fontos, hogy a képzés ideje alatt bele kell adnod apait-anyait, hogy azt követően fokozatosan sajátíthasd el a szakma fortélyait.

Asztalos szakma - előképzettség nélkül
Ne ess kétségbe, ha csak felnőttkorban sikerül megtalálni a Hozzád illő szakmát. Egy OKJ tanfolyam éppen arra ad lehetőséget, hogy ha később találod meg az utadat, akkor is legyen megoldás. Az asztalos képzés előképzettség nélkül is elkezdhető.5. Sokszor előnyösebb egy jó szakma, mint a diploma

Talán már senki sem vitatja azt, hogy mekkora értéket is képvisel a szakmai tudás.

Mivel ma már – egyébként nagyon helyesen – igyekszik mindenki minél magasabb iskolai végzettséget szerezni, párhuzamosan a szakemberek tudása is igencsak felértékelődik.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy szinte mindegy, hogy melyik tanfolyamot fogod választani.

Ha abban a szakmában minél magasabb tudásra tudsz szert tenni, az biztosan többet ér majd egy olyan felsőfokú iskolai végzettségnél, amit nem tudsz igazán hasznosítani.

Hatványozottan igaz ez az asztalosok munkájára is.

Olvass tovább, és az is ki fog derülni, hogy miért.

6. Hiányszakma a javából

Ha pályaválasztás előtt állsz, akkor mindenképpen jól át kell gondolnod a döntésedet.

Nyilván nem egy életre szól a választás, de fontos éveket veszíthetsz, amit nem ártana megspórolni.

Azt tanácsolom, hogy olyan egyetemet, főiskolát vagy akár szakmát semmiképpen ne válassz, amely elsajátítása esetén nem kínál már most biztos megélhetést.

Nyilván fontos, hogy olyan pálya mellett dönts, amin később szívesen dolgozol. De legalább ilyen fontos az is, hogy az adott munkakörben el is tudj később helyezkedni.

Ebben az ügyben akkor jársz a legjobb úton, ha komoly szakértelmet igénylő szakma mellett teszed le a voksodat. Olyan szaktudás mellett, amire bármikor, bárkinek szüksége lehet.

A tanfolyam elvégzése persze önmagában még biztosan nem lesz elég. De ha van benned elég elszántság, ha tényleg el akarod sajátítani a szakma alapjait, akkor sikeresebb lehetsz, mint ahogy bármikor remélted volna.

Hiányszakma az asztalos
Az asztalos szakmával – mivel hiányszakma – igazán jól járhatsz. Ha van benned elég elszántság, akkor sikeresebb lehetsz, mint ahogy bármikor remélted volna.7. Modern technikai eszközök használata

Asztalosnak tanulni akkor is kiváló választás lehet számodra, ha vonzódsz a modern technikához.

Ma már ugyanis az asztalosok is elsősorban gépekkel dolgoznak és munkájuk kisebb hányadát végzik a hagyományos kézi szerszámokkal.

A kézügyességet, precizitást persze most sem pótolhatja semmi más. De ha a barkácsolás mellett a gépek világa is érdekel, akkor érdemes számba venned az asztalos képzés elvégzésének lehetőségét.

8. A kreativitás kiélésnek eszköze

Ahogy a legtöbb alkotó tevékenység, úgy az asztalosok mestersége is kiválóan alkalmas lehet a kreativitásod kiteljesítésére.

Bár a mai tömegtermelésben leginkább a mennyiség számít, de a boltok polcain ma is ugyanúgy megtalálhatóak a kézzel készített igényes darabok, mint korábban.

A lehetőségeidnek gyakorlatilag csak a képzeleted és persze a képességeid szabnak határt.

A napi munka mellett asztalosként bőven lesz módod arra is, hogy megvalósítsd önmagad.

Amennyiben ötleteid még társadalmi igénnyel is találkoznak, egészen biztos, hogy anyagilag sem fogsz rosszul járni.

9. Szakember a háznál

Magadtól talán nem is jutna eszedbe, de én azért utalnék rá, hogy ha elvégzel egy asztalos tanfolyamot, akkor az nem csak a munkád kapcsán fog hatalmas előnyt jelenteni.

Teljes biztonsággal jelenthetjük ki, hogy minden lakásban, de különösen, ha családi házban élsz, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz egy kis ház körüli munka.

A mai világban pedig kész főnyeremény, ha nem kell minden javítás, vagy nagyobb felújítás miatt szakembert hívnod.

Budapesten egyéként sem könnyű jó mesterembert találni, de ha csak kisebb munkálatokra van szükség, akkor pedig egyenesen lehetetlen vállalkozásnak tűnik mindez.

Ha csak ezt a terhet meg tudod spórolni, akkor lehet, hogy már megérte belekóstolni a szakmába.

10. Társadalmi megbecsülés

Szorosan kapcsolódik ehhez a következő ok, amiért szintén megéri asztalosnak tanulni. Hiszen amennyire értékes a szaktudásod a saját otthonodban, ugyanígy nagyra fogja értékelni a tevékenységedet a környezeted is.

Nem lesz nehéz észrevenni, hogy mit vált ki majd ki a rokonságodban vagy akár a szomszédok körében a munkád híre. Ha eddig nem ismert senki, akkor ez most tuti, hogy egy csapásra megváltozik majd.

Amennyiben esetleg eddig önértékelési gondjaid voltak, akkor a munkasikerek simán adhatnak egy kis magabiztosságot.

11. Kikapcsolódásnak sem utolsó

Az irodában dolgozók nagy része az ülőmunka ellensúlyozására és a napi stressz levezetésére aktív pihenésként leginkább sportol valamit, edzőterembe jár, esetleg a természetben barangol.

Azt azonban semmiképpen se jelentsük ki, hogy nincs erre más lehetőség.

Sok olyan ismerősöm van például, aki számára a fizikai munka végzése a kikapcsolódás egyik eszköze.

Legtöbben kertjeiket művelik, veteményeznek, és betakarítják a termést, de bizony sokan a kis házi műhelyükben tevékenykednek.

Barkácsolás közben ők sokkal könnyebben feledkeznek meg a napi gondokról, és még az alkotás öröme is az övék.

Asztalos munka, mint kikapcsolódás
Asztalos munka, mint kikapcsolódás? Nem is rossz ötlet!12. Elég a szövegből, beszéljenek a tettek

Manapság minden második álláshirdetésben ott szerepel, hogy a pályázónak kiváló kommunikációs képességekre lesz szüksége, amennyiben az adott munkakört be szeretné tölteni.

Biztosan sok olyan jelölt van, akinek ez nem esik nehezére. De mi a helyzet a többiekkel? Akik lehet, hogy a többséget alkotják.

Miért ne lehetne valakinek szíve-joga az, hogy nem szeretne magas szinten kommunikálni, csak egyszerűen dolgozni akar?

Amennyiben éreztél már valaha ilyesmit, akkor azt javaslom, hogy válassz valami hasonló tanfolyamot.

Aki igazán dolgozni akar, annak nem feltétlenül van szüksége szavakra, mert a munkája mindennél ékesebben beszél helyette.

És mi lehetne jobb eszköz erre, mint például egy igényesen elkészített bútor?

13. Sokszínű szakma

Bár eddig nem került szóba, de valójában azért elég sokszínű szakmáról van szó.

Ha tág értelemben tekintünk rá, akkor tulajdonképpen minden, a fa megmunkálásával kapcsolatos foglalkozás ide tartozik.

Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a szakma két részre oszlik: épületasztalosokra és bútorasztalosokra.

Míg az épületasztalos a gerendák, tetőszerkezetek, ajtó, ablak és egyéb nyílászárókkal foglalkozik, addig a bútorasztalosok főleg az egyedi tervezésű konyhaszekrényeket, gardróbszekrényeket, fából készült redőnyöket készítik el illetve újítják fel.

Ha érzel magadban érdeklődést a famegmunkálás iránt, akkor ennyi lehetőség között biztosan meg fogod találni a kedvedre valót.

13+1 Mert Harrison Fordnak is bejött

Talán nem mindenki tudja, hogy napjaink egyik legnagyobb tisztelettel övezett hollywoodi szupersztárja, Harrison Ford is asztalosként kóstolt bele a mozi világába.

Talán kissé túlzás, de tulajdonképpen néhány szekrény elkészítésének köszönheti, hogy egyáltalán bekerült a világ egyik legmenőbb filmjébe.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ford egyébként már kora ifjúságában is vállalt statisztaszerepeket, de ebből megélni nem igazán tudott. Ezért aztán néhány szakkönyv segítségével szakmunkássá képezte magát, és bútorokat készített Hollywood környéki házak és irodák számára.

Ma már széles körben ismert a történet, miszerint Ford 1975-ben George Lucas házában dolgozott és néhány szekrényt készített a világhírű producernek.

Egy szép napon pedig Lucas éppen őt kérte meg, hogy olvasson fel néhány szöveget a szereplőválogatásra érkező színészek partnereként. A producernek ekkor tűnt fel, hogy Harrison stílusa mennyire illeszkedik új filmje, a Csillagok háborúja egyik karakteréhez. A többi pedig már maga a filmtörténelem.

Ahogy az közismert, Harrison Ford alakította Han Solot a Csillagok háborújában, ebben az azóta klasszikussá, sőt legendássá lett sci-fiben. A vagány űrcowboy szerepe pedig hihetetlen ismertséget hozott számára, és ezután már csak sikerek következtek vég nélkül.

1981-ben már Indiana Jonesként varázsolta el a világot az Elveszett frigyláda fosztogatóiban, az 1982-es Szárnyas fejvadász pedig néhány év alatt harmadszor repítette a csúcsra az ekkor már színészként dolgozó egykori bútorkészítőt.

Később Ford figyelme az akció és kalandfilmek, végül az emberi sorsokat hitelesen ábrázoló drámák rendezése felé fordult, melyek végképp Hollywood élő legendájává avatták.

Na jó, csak ezért ne akarj asztalos lenni, mert hasonló karrierben nem biztos, hogy lesz részed. De azt azért bárki beláthatja, hogy nagy hiba lett volna ezt a történetet nem említeni ebben a posztban.

Végezetül

Biztosan lehetne még számos okot felsorolni, amiért megérné asztalosnak tanulni.

Azért bízom benne, hogy ebben a totószelvény szerkezetű felsorolásban is találtál helytálló érveket.

Amennyiben egyik sem nyerte el a tetszésedet, akkor nyilván nem ez lesz a te utad.

Viszont, ha a lista több pontjában is magadra ismertél, akkor lehet, hogy megéri elgondolkodnod egy asztalos OKJ tanfolyamon.


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
Comments are closed.