Informatikai karrier, havi 300 kezdőfizu – és egy meglepő tanács, hogy mikor ne kezdj bele.

Informatikai karrier, havi 300 kezdőfizu – és egy meglepő tanács, hogy mikor ne kezdj bele.

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 458
  Shares

Képzeld el, hogy olyan munkád van, amivel nettó 300 ezret keresel, kapkodnak utánad a munkaadók, és még külföldre sem kell költöznöd hozzá.

 

Mondhatnád, hogy álomvilágban élek, és csak a tanfolyamainkat akarom eladni. Utóbbi amúgy igaz, de cseppet sem változtat azon, hogy ez a kivételes fizetés és ez a kiváltságos állapot akár már néhány hónap alatt számodra is elérhető.

 

Oké, de mégis milyen szakokról van szó?

 

Természetesen, ahogy a cím is ígéri, az informatikai, számítástechnikai vonalon kell keresni a megoldást.

Számtalanul hallhattad az elmúlt évben a sajtóban, hogy Magyarországon mekkora hiány van informatikusokból, még a rendkívüli kereseti lehetőség ellenére is több tízezer képzett fejlesztőt, rendszergazdát vagy egyéb számítógépes szakembert is elbírna a piac.

Ha eddig barlangban éltél, itt van pár szalagcím a teljesség igénye nélkül:

„Tízezer Java-programozó és több ezer .NET fejlesztő számára lenne jól fizető munka itthon is.”

„Nagy bajban van Magyarországon az informatikai szektor, jelenleg is több tízezer szakember hiányzik a munkaerőpiacról”

„A hazai informatikai munkaerőpiacon tavaly 22 ezer állás volt betöltetlen”

„Elhúzódó informatikushiányra készülnek a cégek, kapkodnak a szakemberek után”

 

Milyen szakemberekből van hiány?

 

Szinte a teljes informatikai ágazat hiánnyal küzd, de kiemeltünk néhány munkakört, ahol különösen sok betöltetlen állás van.

 • .NET fejlesztő
 • Java programozó
 • C programozó
 • Rendszergazda

 

De általánosan elmondható, hogy mindenféle programozóból és tesztelőből hiány van, így bármilyen fejlesztő tanfolyam elvégzését fontolgatod, nehezen foghatsz mellé.

(Budapesti informatikai tanfolyamainkat itt, azon belül programozó tanfolyamainkat itt találod, illetve országszerte is vannak programozó tanfolyamaink és fejlesztő képzéseink)

 

Persze a tanfolyam mellé még kell valami, hogy sikeres legyél… ez ugyan apróság, de ha kihagyod, akkor semmit nem érsz el. Olvass tovább, mert a cikk vége felé írok erről.

 

Beszéljünk a pénzről!

 

Első kérdéseid egyike nyilvánvalóan az, hogy akkor mennyit is lehet ezzel keresni?

Mindjárt írom a konkrét, forintra pontos értékeket (mert úgyis tudom, hogy ez érdekel), de előtte egy kis áttekintés, és segítség, hogyan értelmezd az adatokat.

Egy kezdő informatikus 200-250 ezer forint nettóval számolhat, de ez az érték a teljes szakmacsoportra vonatkozik.

A kategórián belül, szakirányú diploma nélkül, programozóként van a legjobb esélyed magas fizetésért dolgozni, hiszen egy kezdő fejlesztő nettó 200-300 ezer forintot vihet haza, míg egy haladó szintű programozó fizetése (amit kellő gyakorlással és elhivatottsággal 4-5 év alatt elérhetsz) 500-600 ezer forintra is nőhet.

Ebben az ágazatban nagy a különbség az ország különböző régióiban elérhető fizetések között, és Budapesten bizonyos munkakörökben akár másfélszer annyit is kereshetsz, mint más településeken.

Ahogy azt a média is gyakran hangoztatja, nem csak Magyarországon, de az egész EU-ban is égető az IT-s szakemberek hiánya. Ha külföldön próbálsz szerencsét, a magyar fizetésnek a másfél-kétszeresére számíthatsz.

És akkor a konkrétumok.

A fizetesek.hu portál felmérése szerint a cikk írásának időpontjában a következő munkakörökben dolgozók az alábbi bruttó fizetést viszik haza átlagosan:

 • .NET programozó – 493 545 Ft
 • C# programozó – 475 310 Ft
 • C++ programozó – 547 366 Ft
 • Java programozó – 492 941 Ft
 • IT-rendszergazda – 316 873 Ft
 • Adatbázis elemző – 444 719 Ft
 • Programozó – 445 183 Ft
 • PHP programozó – 364 822 Ft

 

Ez persze bruttó fizetés, de láthatod, hogy messze a magyar átlag fölötti bérrel számolhatsz. És azt se feledd, ha Budapesten tanulsz és dolgozol, több munkahely közül válogathatsz, és jellemzően jóval többet kereshetsz.

Ez sem elég? Duplázz rá!

Van még egy kiváló lehetőség, hogy tovább növeld a bevételeidet.

Ez pedig nem más, mint a saját vállalkozás. Alkalmazottként is bővelkedni fogsz a lehetőségekben, de ha még több szabadságra és pénzre vágysz, akkor a vállalkozás a Te utad. Nem kell önéletrajzokat küldözgetned, a munkáltató igényeihez alkalmazkodnod, és a munkaidődet is magad határozhatod meg.

Kell persze egy kis önállóság hozzá, de ha nem riadsz vissza attól, hogy néha ügyfelekkel egyeztess, és reklámozz egy kicsit, akkor vállalkozóként kinyílik számodra a világ.

Ami a bevételt illeti, lejjebb írok egy konkrét példát is, de kezdőként napi 10-20 ezer forintot könnyen össze tudsz hozni, ha pedig kicsit tapasztaltabb leszel, ennek a 2-3-szorosát is elkérheted, és meg is kapod! Vállalkozóként reálisan a dupláját keresheted ugyanazzal a munkával, mint alkalmazottként, de ha találsz egy piaci rést, vagy rágyúrsz a marketingre, ez is a többszöröse lehet.

 

Ezek valós felmérések tucatjain alapuló értékek, de hadd toldjam meg még 2 személyes példával munkaadói szemszögből, hogy érzékeltessem, mennyire kedvező a helyzet számodra (és mennyire súlyos számomra 🙂 )

 

A honlapjaink és a tanfolyamközvetítő rendszerünk fejlesztése során gyakran felmerül, hogy egy-egy rövid munkára külsős programozót bízzunk meg, mint alvállalkozót. A legutóbbi ilyen eset alkalmával több helyre elküldtem az igényt (több száz programozó látta), és mindössze 3 válasz érkezett, abból 2 komolytalan volt, így maradt egy.

Ő egy szimpatikus, szabadúszó programozó, aki hamar megértette a feladatot, és saját bevallása szerint ez Neki nem egészen egy napos munka, de várnom kell pár hetet, mert annyira le van terhelve, a megrendelők elhalmozzák munkával. Ezért a projektért, amit mindössze 1 nap alatt elvégez, 50.000 forintot számláz a cégnek, és mi ezt boldogan kifizetjük (tényleg boldogan, még örültem is, hogy csak ennyibe fog kerülni), mert a fejlesztés nekünk ennél sokkal többet ér, számításaim szerint a következő 3 évben 700-800 ezer forint értékű munkát fog megspórolni a cégnek.

Egy napi fejlesztés, 800.000 Ft értékteremtés. Egy napi fejlesztés, 50.000 Ft bevétel. Egy hónap alatt mennyit kereshet egy szabadúszó programozó? Számolj csak nyugodtan.

 

A másik sztori, hogy egy cégvezető barátommal rendszeresen felmerül az ötlet, hogy fel kellene vennünk egy programozót. Akár közösen, a kettőnk cégébe. Mert igényünk volna rá, annyi munkával el tudnánk látni, ami egy teljes munkaidőt kitesz. Számolgatunk… legyen egy junior fejlesztő… de nem fér bele, mert bruttó 400 alatt még esély sincs rá, hogy találunk.

Oké, akkor mit tegyünk? Vegyünk fel egy programozásra fogékony, lelkes munkatársat, akit kitaníttatunk… igen ám, de ahogy elvégzi a tanfolyamot, ugyanúgy elő kell teremteni a bérére a havi 400 ezret (és meg kell teremtenünk a folyamatos fizetésemelés lehetőségét) , mert ha nem tesszük, rögtön átmegy egy olyan állásba (teljesen jogosan), ahol azonnali kezdéssel megkapja ezt a fizetést.

Szóval így áll a piac 2017-ben, ezt első kézből tudom.

 

De ami az egyiknek probléma, a másiknak lehetőség.

Élj vele. Sok nagy cég keres fejlesztőt, akik szoftvereket gyártanak megrendelésre, és sok kisvállalkozás küzd olyan problémákkal, mint amit leírtam. Szerinted van most szükség jó programozókra vagy nincs?

Természetesen nem mindegy, hogy milyen állást pályázol meg.

Ha a helyi általános iskola rendszergazda pozícióját célzod meg, akkor várhatóan valóban nem számíthatsz átlag feletti jövedelemre. Bár ennek a munkahelynek is megvan az előnye: ismerek pár iskolai rendszergazdát, és nem szakadnak meg a munkában. Egyikük egész nap sorozatokat néz, a másik pedig egy komplett vállalkozást épített fel munkaidőben.

De ez jó hír, mert végső soron Te dönthetsz: átlagos fizut szeretnél és laza munkahelyet, vagy olyan állást, ahol ugyan le kell dolgozni a munkaidőt, de közben degeszre keresheted Magad.

Hogyan lehetsz Te ilyen programozó vagy informatikus?

 

Oké, jó a fizetés, keresett is a szakma, de hogyan válhat szakember egy „egyszerű halandóból”, aki eddig teljesen más területen dolgozott?

Feltételezzük, hogy nincs szakirányú diplomád (mert ha van, akkor bizonyára nem ezt a cikket olvasod). Éppen ezért olyan megoldást vázolok fel Neked, amellyel diploma nélkül karriert építhetsz az informatikai szektorban.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a megoldás az, hogy megtanulod a szakmát.

Az összes budapesti informatikai tanfolyamunkat itt találod. Ha inkább Magad válogatnál, és nincs szükséged a tanácsaimra, akkor kattints ide, és válassz önállóan egy szimpatikus képzést.

 

Maradtál?

Szuper, írom a tippeket és a konkrét lépéseket:

 

Ha a rendszergazda munkakör érdekel, akkor egyszerű a válasz:

Végezz el egy OKJ-s informatikai rendszerüzemeltető tanfolyamot. Ebből tudunk egyet Budapesten is ajánlani, melyet az ütemezéstől függően 4-10 hónap alatt elvégezhetsz.

 

Ha inkább programozó lennél, akkor kicsit részletesebb a válaszom, mert sokkal több lehetőséged van:

Ha programozói babérokra törsz (ajánlom!), akkor érdemes egy alapozó tanfolyamot elvégezned, ilyen pl. a Programozás alapjai tanfolyamunk, majd tovább menni egy általad választott szakterületre/programnyelvre, ezek például:

 

Ami a tanfolyamok ütemezését és időtartamát illeti, a többségük elvégezhető 2-3 hónap alatt.

A fentiek mellett jó döntés lehet az is, ha Szoftverfejlesztő tanfolyamot választod. Ez komplexebb tudást ad, picit több az elmélet, és a képzés nagyobb hangsúlyt fektet a komplett program, mint „termék” elkészítésére, és kevesebbet az egyes programnyelvekre. Ez OKJ-s bizonyítványt is ad, azonban kicsit hosszabb a képzés – ezt egy év alatt végezheted el.

A piaci igényeket és a várható fizetést figyelembe véve a programozó tanfolyamok közül ezeket ajánlom.

 

Viszont tudnod kell, hogy ha jelentkezel és bejársz egy tanfolyamra, az csak a kezdet. Ez csak az első lépés. Ez nem elég. Ettől még nem leszel jól kereső fejlesztő. Ehhez még kell egy dolog…

…és ez nem valami különleges szupererő, hanem egy olyan tulajdonság, ami Benned is megvan.

Mert ha nem lenne, akkor eszed ágában sem lenne elkezdeni egy tanfolyamot. Ez nem más, mint…

 

az elhivatottság.

 

A kitartás, hogy valóban végigcsináld.

A fegyelem, hogy a célra fókuszálj.

Az akarat, hogy jobb legyél.

A vágy, hogy többet is kihozz az életedből – mert tudod, hogy többre vagy képes.

 

De miért írom ezt?

Egy 70 órás C programozó képzés nem azt jelenti, hogy az első programozó munkád előtt összesen 70 órát látsz programkódot. Ennyi időt töltesz az iskolában, ez világos. De ez csak a kezdet.

Ezt úgy értem, hogy egy 3-4 órás tanítási blokk után kapsz pár házit, amivel otthon foglalkoznod kell. Lehet, sőt, szinte biztos, hogy a tanfolyam ideje alatt otthon minden egyes nap kódolnod kell.

Gyakorolnod kell.

Nem olyan hosszú az a pár hónap, amíg a tanfolyam tart, de ez alatt szokj hozzá, hogy minden nap le kell csípned egy kicsit a szabadidődből, hogy tanulj, hogy gyakorolj. Ez magától nem megy. Az órákon természetesen megtanulod és gyakorlod az alapokat, de ez nem lesz elég. Rutint kell szerezned, otthon „rá kell tanulnod”, önállóan kell gyakorolnod a kódolást.

Ha erre nem vagy kész, akkor ne is jelentkezz.

Ha úgy gondolod, hogy elég az a 70 óra, amit az oktató lenyom, és a végén mindig azt mondogatod magadban, hogy „már mennék haza”, ha két óra között elő sem veszed otthon a számítógépedet, akkor ne is kezdj bele. Felesleges. Ha nem vagy hajlandó beletenni a munkát, akkor ne jelentkezz, mert semmi értelme.

Attól, hogy az órán ülsz, és hallgatod, amit a tanár mond, nem leszel jó programozó. Sőt, semmilyen programozó nem leszel.

 

De ha kibírsz mindössze néhány hónapot, fegyelmezetten, egy picit több munkával, szorgalommal, akarattal, akkor meglesz az eredménye.

Akkor egy olyan képességed lesz, ami nagyon keveseknek van ebben az országban. Akkor könnyű életet teremthetsz Magadnak. Válogathatsz a munkalehetőségek között. Elégedett lehetsz. És büszke Magadra, mert sokkal többet kihoztál az életedből, mint amit mások hittek Rólad.

 

A döntés a Tiéd.

 

Itt tudod elkezdeni.

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 458
  Shares
 • 458
  Shares
Comments are closed.