Webdesigner vs. Webfejlesztő

Webdesigner vs. Webfejlesztő

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 6
    Shares

Ha valakinek egy kicsi affinitása is van ahhoz, hogy az informatika világában találjon magának egy olyan szakmát, amit szívesen csinálna, akkor meglehetősen jó lehetőségekkel indulhat, hiszen ahogy ez a terület napról napra megállíthatatlan tempóban fejlődik, úgy szív magába egyre több és több munkaerőt.

Ma már egy apró kis vállalkozás sem mondhatja magát naprakésznek weboldal nélkül.

Ez már annyira alapvető, hogy az indulásnál szinte a kezdőköltségek közé sorolható a weblaptervezés.

Egy honlap felépítése azonban rendkívül összetett feladat, amely komplex tudást igényel, sőt akár több fős csapatra is szükség van az elkészítéséhez.

 

Téged is régóta vonz már az IT világa?

Évek óta olvasod a cikkeket arról, mennyit keresnek a programozók, és szeretnél te is közéjük tartozni?

Az biztos, hogy remek megélhetést biztosítanak a különböző informatikai szakmák.

Azt azonban tudnod kell, hogy még mielőtt munkába állsz, sőt még azután is, nem kevés tudásanyagot kell majd elsajátítanod. Ez azonban ne riasszon el, hiszen ahogy a mondás is tartja, jó pap holtig tanul.

És hát nincs ez másképp a programozóknál sem.

Weboldal készítés: grafika vagy fejlesztés?
Sokakban felmerül a kérdés, hogy a weboldal készítés inkább programozói vagy grafikusi munkát takar? Olvasd el a cikket, és döntsd el Te magad!

Ne aggódj, tanfolyamokból nincs hiány, hiszen jól képzett munkaerőből folyamatos, nagymértékű utánpótlásra van szükség.

Egy kicsit böngészve a neten láthatod, hogy megannyiféle képzés indul ebben a szektorban.

Felmerül a kérdés, hogy melyiket válaszd, egyáltalán melyik szakember mit is csinál pontosan.

Ebben szeretnénk most segíteni egy kicsit. Ha eddig homályos volt számodra, hogy mi a különbség a webfejlesztő és a webdesigner között, akkor most eloszlatjuk a ködöt.

 

Mit csinál a webfejlesztő?

A webfejlesztő az a szakember, aki a semmiből létrehozza magát a weboldalt, elkészíti a honlap struktúráját különböző kódnyelvek segítségével.

Gyakorlatilag az ő munkája kell ahhoz, hogy a kiválasztott weblapcímet beírva a böngészőbe, valami meg is jelenjen a képernyőn.

A webfejlesztésen belül is megkülönböztetünk két nagy ágat, a Front-end és a Back-end fejlesztőket.

A Front-end a weblapnak az a része, amelyet látunk, a Back-end pedig, amit csak tapasztalunk.

A Front-end fejlesztő tehát azzal foglalkozik, amit a felhasználó lát az oldalon, ilyen mondjuk maga a felépítés, a funkciók. Itt általában HTML, CSS és JavaScript programnyelveket használnak.

A Back-end fejlesztő pedig azokkal a folyamatokkal dolgozik, amelyek előállítják ezeket az információkat a háttérben, például adatok kezelése bejegyzések létrehozásakor, vagy űrlapok beküldésekor.

Szükség van tehát egy adatbázisra, amellyel a kapcsolatot a PHP programnyelv segítségével lehet létrehozni. A lekérdezéshez valamint az adatok feldolgozásához pedig MySQL nyelvet használnak.

Webfejlesztés - ez inkább programozás
Ha mindenképp válaszolni akarunk az előző részben feltett kérdésre: a webfejlesztés inkább a programozás kategóriába sorolható. Ha művészi, grafikai része érdekel a folyamatnak, olvass tovább!

Ezek után nézzük meg, miben más a webdesigner szakma.

 

Mi csinál a webdesigner?

Nos, leegyszerűsítve a webdesigner munkájának köszönhetően néz ki úgy az oldal, ahogy kinéz. Ő dönt a színekről, a betűtípusról, a háttérről, az egyes elemek elhelyezéséről, és az ő keze munkája a grafika is.

Ha egy cég például megbíz egy webdesignert egy honlap megtervezésével, akkor két eshetőség jöhet szóba.

Az egyik az, hogy a cégnek már van egy kidolgozott arculata, így adott a logó és még jó néhány dolog.

Ebben az esetben a weboldalnak harmonizálnia kell a cég imázsával.

Ha viszont nincs még meg ez a dizájn, akkor az arculattervezést is rá lehet bízni a webdesignerre. A második esetben tehát a munka lehet, hogy egészen a logótervezéstől indul.

Webdizájner érdekes, kreatív szakma
Kreatív, érdekes szakma. A webdesigner munkájának köszönhetően néz ki úgy az oldal, ahogy kinéz. Ő dönt a színekről, a betűtípusról, és az ő keze munkája a grafika is.

A weblap megjelenésén túl a designer feladata az online reklámok azon elemeinek elkészítése is, mint a hírlevél vagy a banner. Ez azt jelenti, hogy bizonyos szinten a marketing területén is jártasnak kell lennie.

A webdesignerek által használt két legfontosabb program az Adobe Photoshop illetve az Illustrator.

De mindezek mellet természetesen még értenie kell többé kevésbé a webfejlesztéshez is, mivel elképzeléseit meg kell tudni valósítania webes felületen.

Ez pedig azt jelenti, hogy rendelkeznie kell minimum egy alap HTML és CSS programnyelv ismerettel.

 

 

Melyiket válaszd?

Most már tudod, miben is különbözik egymástól ez a két szakma.

A különbségek mellett azonban az átfedésekről is beszélnünk kell. Vagyis arról, hogy sokan elmossák a határvonalat a két szakma között.

Tehát a webfejlesztők nem csak a honlap struktúráját, hanem a dizájnt is elkészítik, vagy fordított esetben a webdesignerek nem csak a grafikát, a kinézetet tervezik meg, hanem a komplett weboldalt is felépítik.

Ez egyrészt azért előnyös, mert így bővíthető a megbízások száma, illetve az egyes munkákért elkérhető honorárium összege is megnövekszik. Másrészt pedig azért praktikus, mert sok fejlesztő egyedül, vállalkozóként dolgozik nem pedig csapatban, így pedig akár nehézséget is jelenthet együtt dolgozni egy másik teljesen idegen szakemberrel.

Vagy, ami rosszabb, egy ismeretlen kolléga már elkészült munkájában kell utólagos módosításokat végrehajtani.

Ha tehát érdeklődsz a webfejlesztő vagy a webdesigner szakma iránt, érdemes azon elgondolkoznod, hogy akár mindkét foglalkozást kitanuld, így ugyanis sokkal versenyképesebbé teheted vállalkozásodat a piacon. Amennyiben pedig alkalmazottként szeretnél elhelyezkedni egy felkapott cégnél, nagyobb előnnyel indulsz azokkal a jelentkezőkkel szemben, akik csak az egyik területen jártasak.

Nem kell mást tenned, mint jelentkezni egy Webdesigner vagy egy Webfejlesztő tanfolyamra. A képzések ára nagyjából 100.000 és 200.000 Ft között mozog, nincs szükség semmiféle programozói előképzettségre, és pár hónap alatt elvégezhetőek.

Keresett weboldalkészítő tanfolyamok
Bár önmagában mindkét webes szakma hasznos és keresett, jó ötlet lehet mindkettőt elvégezni, így szélesebb skálán fogsz tudni munkát vállalni.

Ez persze ne tévesszen meg, mert egy informatikai szakma megköveteli, hogy folyamatosan képezd magad.

Mindegy, hogy ezt autodidakta módon teszed, vagy különböző tanfolyamok elvégzésével szerzed meg a friss tudást, de elengedhetetlen, hogy naprakész legyél az új fejlesztésekben, trendekben.

Ha esetleg már rendelkezel bizonyos tudással a webprogramozás területén, akkor jelentkezhetsz tematikus tanfolyamokra is, amelyek csak egy bizonyos programot vagy programnyelvet tanítanak meg, ilyen például a PHP és MySQL tanfolyam, vagy az Illustrator valamint a Photoshop tanfolyam.

Korlátlanok a lehetőségeid, ha az IT szektorban szeretnél elhelyezkedni.

Számtalan képzés áll a rendelkezésedre, hogy megszerezd a megfelelő tudást, és sikeresen el tudj helyezkedni az új szakmádban.

Ha kitartó vagy, és szorgosan fejleszted magad, rövid időn belül olyan fizetésre tehetsz szert, amiről már régóta álmodoztál.


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 6
    Shares
  • 6
    Shares
Comments are closed.