Az egyik legnagyobb hiányszakma – avagy mennyit keres egy villanyszerelő

Az egyik legnagyobb hiányszakma – avagy mennyit keres egy villanyszerelő

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 30
    Shares

Évek óta lassan már a csapból is az folyik, hogy milyen hihetetlenül nagy munkaerőhiány tombol Magyarországon.

Gyakorlatilag két kézzel kell kapkodni a jó és egyben megfizethető szakemberek után. Időben át kell gondolnia az embernek, ha szeretné felújítani saját házát vagy lakását, hiszen elég hosszúak a várólisták.

A legjobb szakemberek akár már két évre előre is be vannak táblázva, és csak fogcsikorgatva tudnak időpontot adni kisebb megbízásokra, de azokat is inkább a régebbi kuncsaftoknak tartják fent.

Habár ez a kialakult helyzet rossz a megrendelőknek, valakinek mégis csak előnyt jelenthet, mégpedig azoknak, akik ebben az iparágban szeretnének elhelyezkedni.

Cikkünkben most egy hiányszakmát, a villanyszerelő szakmát, boncolgatjuk egy kicsit kereseti szempontból.

Ha érdekel, hogy mennyit keres egy villanyszerelő az ország különböző pontjain, akkor olvass tovább, és megtudhatod.

Ahhoz, hogy belőled villanyszerelő váljon, el kell végezned egy Villanyszerelő OKJ tanfolyamot.

Amennyiben ezt fizetős formában teszed, már akár fél év alatt megszerezheted a megfelelő képesítést. Ha ez megvan, nincs is más dolgod, mint állást keresni. Elég valószínű, hogy ez gyorsan fog menni, lévén, hogy hiányszakmáról beszélünk.

Na de azzal azért biztos te is tisztában vagy, hogy az ország egyes térségeiben más-más fizetésre számíthatsz. Nézzük meg, hogy melyik megyében kereshetsz a legtöbbet villanyszerelőként, és hova nem érdemes elköltöznöd a nagy fizetés reményében.

A Szakmavilag.hu adatai szerint ebben a szakmában az országos átlagkereset nettó 173600 Ft, ami azért valljuk be, nem számít rossznak.

A Fizetesek.hu oldalán, viszont arról is kaphatunk információt, hogy melyik megyében érdemes a leginkább elhelyezkedni.

Ezen a weboldalon egyébként összehasonlíthatjuk fizetésünket az azonos pozíciót betöltő más munkavállalókkal, sőt azzal, ha a kérdőív kitöltése során bejelöljük, hogy hány éve dolgozunk az adott területen, mi magunk is válaszadóvá válunk.

Villanyszerelőként a legmagasabb jövedelemre Fejér megyében tehetünk szert, a Fizetesek.hu szerint ugyanis a havi átlagkereset itt bruttó 293.433 Ft. A második helyen Veszprém megye áll 285.507 Ft-tal, a harmadik helyezést pedig Komárom-Esztergom megye érte el 281.049 Ft-tal.

keresett szakma villanyszerelő
A villanyszerelő keresett szakma napjainkban, gyakran 1-2 évvel előre is le vannak foglalva a mesterek.

Meglepő lehet, hogy az első három befutó között nem szerepel Budapest. Sokaktól hallhattuk már, ahogy azzal érvelnek a fővárosi élet mellett, hogy ott valaki a szakmájában többszörösét is megkeresheti, mint vidéken.

Nos, ez ebben az esetben nem igaz, tudniillik Budapest csak a negyedik helyre kerül a rangsorunkban, a fővárosban tehát a havi bruttó átlagkereset a Fizetesek.hu szerint 275.061 Ft, ami majd 20.000 Ft-tal marad el a fejér megyeitől.

És hogy hol érdemes kevésbé villanyszerelő állás után nézni? Ezt is megtudhatod.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érhető el a legalacsonyabb jövedelem ezzel a foglalkozással az országban. Itt az átlagos havi bruttó bér 191.322 Ft. Ennél valamivel többet, 199.947 Ft-ot, kapnak Baranya megyében, 206.348 Ft-ot pedig Nógrád megyében.

A teljes lista a villanyszerelők megyékre lebontott bruttó havi átlagkeresetéről pedig a következő:

MegyeBruttó havi átlagbér
Fejér megye293.433 Ft
Veszprém megye285.507 Ft
Komárom-Esztergom megye281.049 Ft
Budapest275.061 Ft
Győr-Moson-Sopron megye274.148 Ft
Vas megye273.494 Ft
Heves megye269.105 Ft
Pest megye259.972 Ft
Somogy megye253.391 Ft
Tolna megye252.346 Ft
Békés megye241.000 Ft
Zala megye233.359 Ft
Bács-Kiskun megye232.568 Ft
Hajdú-Bihar megye224.994 Ft
Jász-Nagykun-Szolnok megye223.638 Ft
Csongrád megye215.000 Ft
Borsod-Abaúj-Zemplén megye212.957 Ft
Nógrád megye206.348 Ft
Baranya megye199.947 Ft
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye191.322 Ft

 

Ha pályaváltáson töröd a fejed, és műszaki beállítottságú ember vagy, akkor érdemes elgondolkoznod az eddig olvasottak alapján, hogy átképezd magad villanyszerelővé.

Villanyszerelő jó fizetés
A villanyszerelők alkalmazottként is jól keresnek, de ha vállalkozóként végeznéd ezt a munkát, ennek a többszörösét is megkeresheted.

A szakmaváltás nagy lépés, és sokan nem merik vállalni a kockázatot, inkább maradnak a már megszokott munkánál, amit igazából már rég nem szeretnek, és a megélhetés szempontjából sem a legjobb.

Mikor rákérdez az ember, hogy miért nem néz az illető másik állás után, csak jönnek a kifogások egymás után, mint például, hogy nincs kedve évekre visszaülni az iskolapadba, hogy egy új szakmát kitanuljon.

Igen valóban, az ingyenes iskolai rendszerű villanyszerelő szakképzés 3 éves, de ha van az embernek egy kis félretett pénze, vagy pár havi fizetésből félre tud tenni, akkor egy fizetős OKJ képzést akár fél év alatt is elvégezhet.

Sőt, sok iskolánál még kamatmentes részletfizetési lehetőséget is igénybe vehet.

Nem is beszélve arról, hogy a fizetős tanfolyamoknak több előnye is van, mint például az, hogy az év folyamán több alkalommal is indul, nem csak szeptemberben.

Így, ha te például decemberben találod ki, hogy új szakmát tanulnál, lehet, hogy már az újév elején el is kezdheted a képzést. Ez abból a szempontból is előnyt jelent, hogy nem fogod meggondolni magad szeptemberig.

Ezek a képzések elég rugalmasak, hiszen azoknak vannak kitalálva főként, akik munka mellett tanulnak, így általában a késő délutáni vagy a tömbösített órák a jellemzőek, melyekre hetente-kéthetente kell bejárni.

A fizetős tanfolyamokra járó diákok többnyire sokkal motiváltabbak, hiszen fizetnek azért, hogy megszerezzék a megfelelő tudást.

Így kevesebb eséllyel lesznek majd az órán olyan társaid, akik csak azért járnak be, hogy eltöltsék az időt, és ha közben ragad is rájuk valami, az sem baj.

Egy ilyen környezetben a tanárok is sokkal lelkesebbek, hiszen nem bamba és teljesen érdektelen, hanem tudásra szomjazó tekintetekkel találkoznak az órán.

Cikkünket végigolvasva most már biztosan levontad a következtetést, hogy érdemes lenne villanyszerelőként elhelyezkedni, és már azt is tudod, hogy mindezt akár egy fél éven belül is megteheted.

Nincs is más hátra, mint előre, jelentkezz gyorsan egy OKJ tanfolyamra, hogy képzettséget szerezz, és elkezdhesd a munkát.

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 30
    Shares
  • 30
    Shares
Comments are closed.