Mutatós kertek, gyönyörű udvarok – avagy mit csinál egy kertész?

Mutatós kertek, gyönyörű udvarok – avagy mit csinál egy kertész?

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 10
    Shares

Egy kert fenntartása, ápolása nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt gondolnánk, és nem merül ki abban, hogy nyáron havonta kétszer lenyírjuk a füvet, ősszel pedig összegereblyézzük a faleveleket.

Ha egy valóban szép és mutatós udvart szeretnénk, akkor ahhoz vagy nekünk kell sokat tanulnunk és dolgoznunk, vagy fel kell bérelnünk egy megfelelő szakembert, aki mindezt elvégzi helyettünk.

Ebben a cikkünkben utánajárunk, mit is csinál egy kertész, milyen feladatai vannak, majd pedig adunk 3 extra szolgáltatás tippet, amit, ha te is kertészeti vállalkozást szeretnél indítani, sikerrel felhasználhatsz.

 

1. Kert- és parképítés

Sokan nem elégedettek azzal, ha a kertjük mindösszesen a ház mellett lévő itt-ott fűborította területet jelent, amelyen található néhány fa, és talán néhány virág.

Egy esztétikus, ízléses kertet ugyanis meg kell tervezni, hogy azt a hatást, hangulatot és funkciót érjük el, amit szeretnénk.

 

A kertépítéshez tartozik például az automata öntözőrendszer telepítése, füvesítés, növények ültetése.

Ha van elképzelésünk, hogy milyen fákat, bokrokat, virágokat szeretnénk az udvarban látni, a kertépítő szakember tapasztalatai alapján már tudja, melyik növény hol mutat a legjobban.

Kert tervező szakember
Egy kert tervezésének rengeteg részfelatada van – kertépítő szakemberként rengeteg terhet vehetsz le ügyfeleid válláról.

De mindemellett javaslatot tesz arra is, hogy hogyan legyen kivitelezve a díszburkolat, vagy ha netán szeretnénk a kertbe díszvilágítást, esetleg medencét, akkor ezek hová kerüljenek.

Sziklakertek, kerti tavak, sőt akár tetőkert építését is rábízhatjuk a kiválasztott vállalkozóra.

 

2. Kertgondozás

Ha álmaink kertje elkészült, és pont olyan, mint amilyennek elképzeltük, akkor meg is pihenhetünk.

De mindezt csak egy rövid ideig tehetjük, hiszen ahhoz, hogy állandóan ilyen gyönyörű legyen, a kötelező karbantartási munkákat el kell végezni.

Ilyenkor szintén érdemes megbízni egy kertészeti vállalkozást, hiszen nem kis elfoglaltságot jelent egy udvar karbantartása.

 

Ápolni kell egyrészt a gyepet, ide tartozik a fűnyírás, a gyomírtás, vagy a gyepszellőztetés.

Hány kezdő vagy hobbikertész hallott már egyáltalán a gyepszellőztetésről?

Valószínűleg nem túl sok.

Ez a kissé komikus elnevezésű tevékenység a fű elhalt részeiből képződött úgynevezett filcréteg eltávolítását jelenti, hogy a gyökérzet tápanyaghoz, csapadékhoz jusson.

Ezzel bírhatjuk rá gyepünket minden évben a megújulásra. Így már azért elég fontos feladatnak hangzik, ami egy tapasztalt szakember számára egyébként az alap munkák közé tartozik.

 

A pázsit mellett ápolni kell természetesen a növényeket is, meg kell őket metszeni, permetezni.

De a kertgondozáshoz tartozik a kerti tavak kitisztítása, a sziklakertek és ágyások kezelése, valamint a sövények nyírása is.

Nem csak a zöld, hanem a burkolt felületek karbantartása is a részét képezi az udvar körüli teendőknek, sőt sok vállalkozás a téli hólapátolás terhét is leveszi a vállunkról, ha kérjük.

 

3. Tereprendezés

Egy elhanyagolt terület esetében sokszor problémát jelent, hogy emberi tevékenykedés híján a természet átveszi az uralmat, és gyakorlatilag benő mindent a gaz.

Ha ezt a területet az ember használatba szeretné venni, akkor először is bozótirtásra van szükség.

Ezt is sokkal egyszerűbb és időhatékonyabb egy kertészeti vállalkozásra bízni, hiszen ott megvan a szükséges rutin, felszerelés az elburjánzott növényzet megfékezéséhez.

 

A másik nagyon fontos kertgondozási feladat a parlagfű irtás.

Ahogy már jól tudjuk, a parlagfű egy rendkívül allergén növény, így irtása kötelező, és súlyos pénzbüntetésnek nézünk elébe, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk.

A kertészek szolgáltatásaihoz szerencsére általában a parlagfűirtás is hozzátartozik, így ha udvarunkban valamilyen úton-módon felütné a fejét ez a kellemetlen növény, nekünk már nem kell aggódnunk miatta, hiszen van, aki szakszerűen eltávolítsa azt onnan.

 

Előfordulhat az is, hogy egy fa az udvarunkban valami miatt veszélyessé válik, így ki kell vágni.

Nem a legjobb ötlet ilyenkor kisbaltával nekiesni, inkább hívjunk egy szakembert, aki megfelelő módon, a balesetvédelmi előírásokat betartva megszabadít minket ettől a fától.

Nem is beszélve arról, hogy ha a megmaradt tuskó nem játszik majd valamiféle esztétikai szerepet az udvarban, akkor érdemes attól is megszabadulni, erre pedig valószínűleg csak gépi segítséggel van lehetőség.

 

Nem kevés feladat van egy udvarban, amivel el lehet szöszmötölni.

Ha régóta fontolgatod már, hogy jó lenne egy természetközeli foglalkozás, szívesen kiélnéd a kreativitásodat kertek tervezésében és építésében, sőt mindig is imádtad az udvar körüli munkákat még akkor is, ha sokszor izzasztóak, akkor ideje elgondolkozni azon, hogy kertészeti vállalkozást indíts.

 

Kertészeti vállalkozás tippek
Olvasd tovább a cikket, mert adunk néhány tippet, hogy többet hozz ki kertészeti vállalkozásodból, miután elvégezted a Kertész vagy Kertépítő tanfolyamot.


Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, akkor most mutatunk neked 3 extra szolgáltatást, amivel később fejlesztheted üzletedet, és kitűnhetsz a versenytársaid közül.

 

1. Növények gondozása kint is bent is

Ha a dísznövényekhez is értesz, akkor extra szolgáltatásként azt is vállalhatod, hogy nem csak az ügyfél udvarát, de még a házban lévő növényeket is gondozod.

Erre a szolgáltatásra nagy igény van például irodaházak esetében, ahová rengeteg szobanövényt telepítenek, hiszen sokkal otthonosabbá teszi a munkahelyi környezetet. Itt természetesen nincs rábízva minden növény egy adott dolgozóra, hanem az ápolásukra külön szakembert bíznak meg.

 

2. Növény teleltetés

Ha szívesen foglalkoznál dísznövényekkel is, és ehhez egy üvegházat is tervezel építtetni, akkor saját növényeiden kívül meghatározott díjért vállalhatod ügyfeleid dísznövényeinek átteleltetését is.

Sokaknak van ugyanis olyan problémája, hogy a nyáron gyönyörű virágaival télen nem tud mit kezdeni, mert a fűtött házban nem érzik jól magukat.

Ilyenkor kell nekik egy olyan ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosító hely, ahol a téli időszakot átvészelhetik.

Ha kuncsaftjaid legkedvesebb virágai számára menedéket nyújtasz a hideg időben, biztosan nem sajnálják kifizetni az általad kért honoráriumot.

 

3. Növénykölcsönzés

Ha rendelkezel már egy szép kis gyűjteménnyel dísznövényekből, akkor akár másoknak is örömet okozhatsz vele, ha bérbe adod őket különböző eseményekre.

A virágok mindig feldobják egy hely, egy esemény hangulatát, legyen az esküvő, családi összejövetel, céges rendezvény.

Nem feltétlenül muszáj vágott virágokkal díszítenünk, amiket pár nap múlva sajnos ki kell dobnunk, hanem élő növényeket is használhatunk.

Használd ki ezt a lehetőséget is, biztosan sokaknak tetszeni fog az ötlet.

 

3+1 Teknős menhely

Még a leglelkiismeretesebb állattartóknál is adódhat olyan helyzet, hogy meg kell válniuk szeretett kedvencüktől.

Így van ez a teknőstartó gazdiknál is.

Ilyenkor jön a dilemma: mi legyen az állatkával?

Ha szívesen foglalkoznál ezekkel a jófej hüllőkkel, és feldobnád üvegházadat egy kis tóval, ahol teknősök éldegélnek vígan, akkor vállalhatod, hogy befogadod a megunt, elárvult teknősöket, vagy éppen azokat, akikről a gazdijuk már nem tud gondoskodni.

 

Ha cikkünk közelebb hozta hozzád ezt a foglalkozást, és felmerült benned, hogy a kertészkedés jó szakma lenne számodra, akkor nincs is más dolgod, mint megszerezni a megfelelő végzettséget.

Ha kertépítéssel és gondozással szeretnél foglalkozni, akkor el kell végezned egy Kertépítő és –fenntartó OKJ képzést illetve egy Kerti-tó építő tanfolyamot.

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 10
    Shares
  • 10
    Shares
Comments are closed.