Vajh mit csinál egy haltenyésztő?

Vajh mit csinál egy haltenyésztő?

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 2
    Shares

Beavatunk Christiane Michaud haltenyésztő életébe, aki a Deux-Sévres vidékén tenyészt lazacpisztrángot.

A nő nincs egyedül, a férjével együtt viszi az üzletet. A tenyésztés első fázisát a házuk mellett lévő két mesterséges keltető laboratóriumban végzik. Itt nagy a rend, fertőtlenített csizmákban teszik csak be a lábukat. Elsőként ellenőrzik az ikrákat tároló inkubátorok hőmérsékletét. Ezután elmossák a kis medencéket, és beteszik az ivadékokat. Persze előtte megszámolják és megmérik őket, valamint eltávolítják az elpusztult példányokat.

A tapasztalataikat egy naplóba jegyzik, és amikor megérkezik az állatorvos, akkor átadják neki tanulmányozásra.

Miután a házaspár végzett a mesterséges keltető laboratóriumban, kimennek a tavakhoz. Van egy kis forrásuk, amiből 12,5 fokos víz folyik az árkokba egész éven át. A be és kifolyó vízrostélyokat ezért naponta tisztítani kell.

A halakat méretük szerint kell osztályozni. Ha ezt nem teszik meg, az állatok megeszik egymást.

Kulisszatitok az is, hogy a halakat csak akkor szállítják a vevőkhöz, illetve egyik medencéből a másikba, amikor még nem ettek, mert így elkerülik a nemkívánatos szennyeződést.

Ha viszont nincs halmozgatás, akkor következhet az etetés. A lazacpisztráng természetes élőhelyén rovarokat és tüskés pikót fogyaszt, mesterséges környezetben viszont ezen kívül minőségi extra takarmányra is szükségük van.

A halak a városon kívüli halnevelő tavakba kerülnek. Mintegy 2000 négyzetméternyi tavuk van, így a halaknak bőven jut hely az úszkálásra.

A későbbiekben a halak egyik felével újratelepítik a tavakat, a másik felük pedig tenyésztőkhöz kerül, akik később emberi fogyasztásra adják el őket.

A családot főleg a fürge cselle szaporítása érdekli, hiszen ezt a halfajt is szeretnék tenyészteni.

Persze minden évszak ad még egy kis plusz munkát. Ősszel például a tavakba került faleveleket kell kihalászni, nyáron pedig az elpárolgott vízmennyiségre kell különösen odafigyelni. Nem túlzás azt állítani, hogy évi 365 napon át kell figyelniük a halakra.

 

Szereted a halakat? Szeretnél velük foglalkozni? Téged vár a Halász, haltenyésztő OKJ-s tanfolyamunk!

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 2
    Shares
  • 2
    Shares
Comments are closed.