A favágók csodaszép mestersége

A favágók csodaszép mestersége

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 4
    Shares

„Húzom, húzom…

Húzom-húzom a fűrészt,
mert favágó vagyok:
A tuskóból pedig majd
gyújtóst hasogatok;
Úgy hordom be a konyhára
tüzet rakni vacsorára.

Zigány Árpád”

 

Ha élsz-halsz a természetért, a titokzatos erdőért, és szereted a fizikai munkát, ott a helyed a fakitermelők között, akik főként telente dolgoznak az erdők mélyén. A motorfűrész -kezelő OKJ és vizsga egyenes belépő a favágók összetartó családjába.

Az erdő gyönyörű alkonyatkor, de reggel is, amikor pacsirtaszó fogad minket. Az ember itt valóban átélheti a tökéletes szabadságot.

Tudtad? A favágók azért dolgoznak zömmel telente, mert a rágcsálók ekkor nem teszik tönkre a faanyagot (hiszen alszanak), és a nedvkeringés is kevés a növényekben. Mivel a fák nedvességtartalma nagyon kicsi, a fa anyaga könnyebben hasznosítható.

A fakitermelőknek a motorfűrész zúgása, visítása nem bántó. Sőt, mindenki megismeri, hogy éppen kinek a fűrésze dolgozik, hiszen még a hangjuk is más. A korszerű motorfűrészek rezgéscsillapító gumibakkal vannak ellátva, a rezgésátvitel minimális, így nem dagadnak meg tőle a munkás ízületei.

A favágók télen meg-megállnak tüzet gyújtani, van melegedőjük, és meleg ruhájuk is, így biztosan nem fáznak meg.

 

Természetes felújítás a tölgyfáknál

Szerencsés helyzet, amikor a tölgyfák termése, a makk az anyafák tövében kel ki, és csemetévé növekszik. Itt erősödnek meg, de mivel kifejezetten fényigényesek, egy idő után már ki kell vágni az anyaállományt. Ezek sok esetben már 100 éven felüli vágásérett tölgyeket jelentenek. Ezek a példányok többnyire odvasak, és betegek is.

A természetes felújítás nem minden fafajnál működik, a fenyőknél például igencsak nehézkes a folyamat, és ritka, hogy a tobozokból kihullott magból egészséges csemete fejlődik ki.

A favágás előkészületeként el szokás égetni a cihert, azaz az aljnövényzetet: a kökényt, a csipkebokort és a szederindát. Érdemes edzett munkaruhában jönni, hiszen ezek a növények képesek leszaggatni a gúnyát az emberről.

A favágók mindig félelemmel vegyes tisztelettel tekintenek a kivágandó fákra, hiszen a favágás az egyik legveszélyesebb szakma. Kötelező hát a megfelelő ruha (nem fog rajta a láncfűrész), a védőfelszerelés (védősisak, fülvédő, szita álarc, láthatósági mellény) és az acélbetétes bakancs. A dolgozóknak ezen kívül tisztában kell lenniük a munka- és erdővédelmi szabályokkal.

 

A favágás menete

Először is, természetesen ki kell szemelni, hogy melyik fa kerüljön kivágásra. Amint ez megvan, ki kell kötni. Ezt követi a vágás irányának meghatározása, és az ék törzsbe való vágása (hajkolás).

A csörlőkre fémhuzalt erősítenek, ami egyrészt segíti a fát a dőlésnél, másrészt szabályozza az útját.

Mielőtt a fa méltóságteljesen eldől, szinte felemelő a csend.

A rönkölés is kemény munka, hiszen sok az olyan fa, amelyet nem ér át a fűrész. A gallyazás, darabolás is a favágás mesterségéhez tartozik. Egyéb munkák: tuskókiszedés, rönkhasítás.

  

Élet az erdőben

Az erdészek jellemzően brigádokban dolgoznak. A fakitermelés bizony nehéz munka, nem puhányoknak való. Komoly, felelősségteljes munka, hiszen a láncfűrész nem gyerekjáték. Ha valaki nem ismeri a mesterség szabályait, akkor könnyen megtörténhet a baj.

Mivel igen energiaigényes munka, egy favágó menüje nem éppen a kalóriaszegénységéről híres. Sokan ragaszkodnak a szalonna, kolbász, kenyér triumvirátushoz, megbolondítva egy kis erős paprikával, hagymával esetleg zöldségekkel.

fűrészkezelő tanfolyam
Motorfűrészkezelő képzés – veszélyes, de izgalmas szakma

A legtöbb fakitermelő teljesítménybérben dolgozik.

Néha muszáj pihenni is, hiszen a fűrészt élezni kell azért, hogy jól szaladjon a fán.

Az igazi favágók szabad kézzel reszelik a szögbe a láncot: akkor jó, amikor a saját súlyától megy a fűrész a fába.

 

Motorfűrész – kezelő tanfolyam

Amennyiben elvégzed a motorfűrész – kezelő tanfolyamot, olyan gazdag elméleti és gyakorlati tudással vértezheted fel magadat, mellyel képes leszel ellátni a fakitermelés egyes fázisait. Szerzel majd növénytani, vállalkozási ismereteket, valamint a gallyazás, darabolás mikéntjét is elsajátítod.

Ezzel a képzéssel a következő foglalkozásokat láthatod el: fakitermelő, favágó, kérgező, faragó.

 

A motorfűrész – kezelő tanfolyam birtokában csak 6-cm-nél kisebb átmérőjű fát dönthetsz.  Felismered a leggyakoribb fa-és cserjefajokat, kezeled és karbantartod a motorfűrészeket, és a motoros adaptereket. Jelentkezz még ma!

 

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 4
    Shares
  • 4
    Shares
Comments are closed.