Fizetések szakmánként 2020

Talán már te is megfigyelted, hogy a legtöbb társaságban tabutémának számít, hogy kinek mennyi a fizetése.

Most mégis beszélni fogunk róla, mert a megfelelő OKJ képzés megtalálásához nem éppen utolsó szempont, hogy mennyit lehet keresni egy-egy szakma elsajátítása után.

Nem kizárólag a legjobban fizető foglalkozásokat akarom összegyűjteni, hiszen ilyen cikk volt már a blogon. Sokkal inkább egy átfogó képet igyekszem majd nyújtani a hazai bérekről.

Bízom benne, hogy a mai írás elolvasása után te is jobban képbe kerülsz majd azzal, hogy hogyan is alakulnak a fizetések Magyarországon szakmánként.

Talán mondanom sem kell, hogy számos tényezőtől függ, hogy egy-egy szakma elsajátítása esetén mennyi lesz a jövedelmed.

Elsőként arra hívnám fel a figyelmet, hogy a hiányfoglalkozások esetén nyilván kedvezőbben alakulnak a fizetések szakmánként. A bérek ugyanis nyilván magasabbak egy olyan szakma esetében, ahol ritka a jó szakember.

A fizetések szakmánként 2020-ban sajnos némileg földrajzi kérdést is jelentenek. Bár egyáltalán nem igazságos, de sajnos nem mindegy az sem, hogy az ország melyik pontján élsz és dolgozol.

Minden tapasztalat azt mutatja, hogy Budapesten vagy az ország nyugati határának mentén bizony sokkal nagyobb bért lehet elkérni gyakorlatilag ugyanazért a munkáért. Persze ehhez olykor magasabb megélhetési költségek is társulnak, elég csak az albérletek árára gondolni.

Nagyban befolyásolja a béreket az is, hogy a közszférában vagy a magánszektorban dolgozol.

Közszolgaként a fizetésedet elsősorban a törvény szerinti bértábla határozza majd meg, míg egy vállalatnál ennél jóval nyitottabbak a lehetőségek.

A magánszférában mindez magasabb fizetésre is lehetőséget ad, egy közigazgatási állásban viszont a stabilitás és munkáltató biztos helyzete jelenthet vonzerőt.

Ezzel összefüggésben sokat számíthat az is, hogy végzettségeddel tudsz-e vállalkozást indítani, vagy inkább alkalmazottként tervezel dolgozni.

Nem utolsó szempont az sem, hogy egy szakma megszerzésével milyen lehetőségeid vannak a külföldi munkavállalásra. Míg egy magyar szakos diplomával elsősorban Magyarországon tudsz elhelyezkedni, addig például egy jó OKJ képzés segítségével lehet, hogy az egész világ kitárul előtted a munkavégzés szempontjából is.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a fizetések pontos mértékét nem könnyű meghatározni.

A fenti tényezőkön túl nyilván függ a szakmai tapasztalattól, szorgalomtól, teherbíró képességtől és nem utolsó sorban a munkáltató anyagi helyzetétől is.

Nyilván egy nagy tőkeerős cég hamarabb tud versenyképes fizetést biztosítani, mint egy kis családi vállalkozás. Ezért a fizetések szakmánként történő alakulását konkrét összeg helyett egy adott sáv megjelölésével tüntetem fel.

Fizetések Magyarországon szakmánként – lássuk a számokat!

De akkor lássuk végre a számokat! A nemzetközi felmérések szerint a fizetések Magyarországon szakmánként a következők szerint alakulnak.

A feltüntetett számok bruttóban értendőek havonta.

Elsőként kezdjük talán az anyagi szempontból leginkább vonzónak minősülő szakma említésével és nézzünk néhány példát a keresett felnőttképzések és OKJ képzések közül.

Talán már egyre inkább köztudott, hogy a legtöbb informatikához kötődő szakma most a leghasznosabb Magyarországon. Így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy itt a lista elején is olyan felnőttképzések és OKJ képzések állnak, amelyek valamilyen formában kötődnek az IT világához.

Ennek minden bizonnyal az lehet az oka, hogy a programozó szakma ma már az egyik legkeresettebbek közé tartozik talán az egész világon. Magyarországon pedig különösen nagy a kereslet a jó szakemberekre, így egy Java programozó havi fizetése fél és egy millió forint között alakul.

A jövedelem szempontjából nem utolsó dolog az sem, hogy foglalkozása külföldön is piacképes, így a fizetések szakmánként történő összehasonlításában még előkelőbb helyen is végezhet a jelenleginél.

A legjobb fizetést ígérő szakmák általában valamilyen formában kötődnek az IT világához.

Hasonló módon a webdesigner iránti kereslet is megélénkült. Napjainkban már ugyanis a legtöbb vállalkozás egy profi honlap elkészítésével indítja működését.

A webdesigner a honlapok elkészítésén túl is hatalmas tudással rendelkezik a cégek internetes elérésének területén. Ez a tudás pedig a számodra is elérhető egy jó tanfolyam segítségével. A szakma fontos vonása, hogy munkádat egyéni vállalkozóként is végezheted, így az árakat a piaci körülmények figyelembe vételével te magad szabhatod meg. 

Természetesen nemcsak az informatika világában lehet jól keresni. Ha a számítógépek helyett inkább a jog és az adminisztráció világában érzed otthon magad, akkor erre az esetre is van megoldás.

A közbeszerzési referens ismeri és alkalmazza a közbeszerzési törvényben foglalt hazai és európai uniós jogszabályokat. Részt vesz a közbeszerzési eljárás lebonyolításában és képes felismerni az eljárás során elkövetett jogsértéseket.

Mivel ebben a szférában hatalmas összegek forognak, így talán nem meglepő, hogy a fizetések szakmánként történő megvizsgálása esetén a közbeszerzési referens is az élmezőnyben kap helyet.

A fizetések Magyarországon szakmánként a legtöbb foglalkozás esetében egyébként az átlagos jövedelmi szint körül mozognak.

Ez hazánkban egyébként a bruttó 240 és 400 ezer forint közötti havi bért jelenti. Nyilván a komoly szakmai tapasztalatnak és számos más tényezőnek köszönhetően egyes esetekben ez akár jóval több is lehet.

A teljesség igénye nélkül nézzünk az OKJ képzések közül néhányat, melyek tisztességes fizetést biztosítanak a szakma művelőinek.

A fenti felsorolásból is látszik, hogy ezek között nehéz lenne bármilyen összekötő kapcsot kimutatni. Nagy általánosságban igaz, hogy bár alapvetően inkább átlagos fizetések vannak ezeken a területeken, de komoly szaktudással és szorgalommal igen szép pénzt meg lehet keresni ezekben a munkakörökben is.

Egy kezdésnek elfogadható fizetés tehát egészen biztosan garantált, az pedig csak rajtad múlik, hogy mit tudsz még kihozni ezekből a lehetőségekből.

Ezek után essen néhány szó a talán legkevésbé jól fizetett foglalkozásokról is.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezek művelőinek munkája kevesebbet érne bárkiénél, csak éppen számos tényező árnyalja a pálya bérezését.

Nézzük tehát, hogy hogyan is alakulnak a fizetések Magyarországon szakmánként ebben a jövedelmi szegmensben.

Amint látjuk a kép itt is rendkívül vegyes, de néhány érdekesség viszont egészen biztosan felfedezhető.

A fitness instruktor munkája például rendszerint nem a hagyományos napi nyolc órás munkaidőt jelent. A fitness instruktor sokkal inkább a munkaidő után, rendszerint esti időpontban tart néhány órát egy edzőteremben a mozogni vágyók számára. Így a fitness instruktor nem ritkán mellékállásként űzi hivatását, ami kiválóan kiegészíti meglévő fizetését.

Természetesen a dolog fordítva is elképzelhető. Egy OKJ képzés után a fitness instruktori pályát is tekintheted hivatásodnak és kereshetsz mellé egy részmunkaidős elfoglaltságot.

Némileg hasonlóan fest a helyzet a fogászati asszisztens esetében is. Rendszerint egy fogorvos nem rendel napi nyolc órán át, így egy asszisztensnél sem ritka, hogy két különböző rendelőben is dolgozik és más-más szakember munkáját segíti. Így pedig már egészen biztosan tisztességes fizetésre tesz szert.

Az élelmiszer,- vegyi áru eladó bérezése is rengeteg dologtól függ.

Egy kis üzlet dolgozójaként sajnos nagy valószínűséggel nem pályázhatsz majd a legjobban fizetett alkalmazott címére, de itt is akad jobban fizető munkahely.

A nagyobb üzletláncoknál viszont hatalmas az igény a munkaerőre, így kénytelenek előbb-utóbb versenyképes fizetést is biztosítani. Ezért a béremelés kérdése rendszeresen napirendre kerül, így a fizetések szakmánként történő összehasonlításában az élelmiszer,- vegyi áru eladó helyzete is folyamatosan javul.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy a szakács bérezése szerintem némileg kilóg ebből a sorból.

Az OKJ képzés után pályakezdőként egy szerényebb étteremben talán valóban nem lesz rekordfizetésed. A kellő szakmai tapasztalat megszerzése után viszont egészen biztosan lesz lehetőség előrelépni és egyre nívósabb éttermekben elhelyezkedni.

Ráadásul a külföldi munkavállalás lehetősége is nyitva áll, ahol egészen biztosan kiemelt bérezésben lesz részed.

Végül, de nem utolsósorban egy igen különleges szakmáról ejtenék néhány szót.

Az ingatlanközvetítő munkája ugyanis nagyon nehezen hasonlítható össze bármelyik másik szakma képviselőjével, mivel a kimutatások a havi jövedelmet 185 és 962 ezer forint közé teszik.

Bevételei szinte kizárólag a megkötött adásvételek és bérleti szerződések függvényében alakulnak. Ezért fordulhat az elő, hogy az ingatlanközvetítő egyik hónapban a leggyengébb fizetéssel rendelkezik az összes szakma között, míg a következőben egy nagyobb üzlet után viszont magasabb lesz a jövedelme, mint bárkinek a felsoroltak közül.

A megfelelő OKJ képzés megtalálásához nem éppen utolsó szempont, hogy mennyit lehet keresni egy-egy szakma elsajátítása után.

Végezetül a fizetések szakmánként történő vizsgálatánál még egy dolgot mindenképpen szeretnék kiemelni.

Nem vitatom azt a tényt, hogy egy szakma jövedelmezősége soha nem lehet mellékes. Ugyanakkor mégsem lehet feltétlenül biztos, hogy ez és csakis ez számít szempontnak, amikor az OKJ képzések között válogatsz.

A legtöbb esetben ugyanis az ember egy életre választ szakmát, ezért nagyon fontos, hogy a munkádat örömmel végezd minden nap.

Hiába is választanál olyan foglalkozást, amiben nem leled a kedved. A kényszerből végzett munka során szinte majdnem biztos, hogy nem leszel sikeres.

Dönts inkább egy olyan OKJ képzés mellett, amiben legalább valamelyest megtalálod önmagad. Meg fogod látni, hogy döntésed előbb-utóbb úgyis kifizetődik. Ez ugyanis egy olyan öngerjesztő folyamat, ami évek múlva garantáltan meghozza a gyümölcsét.

Minél nagyobb örömmel dolgozol, annál szorgalmasabb leszel és ez elkerülhetetlenül komoly szakmai fejlődéshez vezet majd. És minél jobb szakemberré válsz, annál magasabb fizetésre számíthatsz.

Bármelyik szakma berkein belül helyezkedsz is el.

Kapcsolódó cikkek