Legmenőbb szakmák

Mindenkinek más és más szempont a legfontosabb, amikor a pályaválasztás lebeg a szeme előtt.

A legtöbben talán arra figyelnek, hogy választott szakmájukban könnyen el tudjanak helyezkedni. Másoknak az számít, hogy csak olyan foglalkozást válasszanak maguknak, amit aztán egész életükben szívesen végeznek.

Sokaknál a stabilitás vagy éppen a lehető legmagasabb jövedelem lesz az a meghatározó elem, ami alapján dönteni tudnak majd a kérdésben.

Egészen biztosan akadnak azonban olyanok is, akiknek abban telik kedvük, hogy olyan foglalkozást válasszanak maguknak, amivel kitűnhetnek a többiek közül.

Akik legszívesebben olyan munkát végeznének, amire sokan felkapják a fejüket.

Amibe mások sosem mertek ugyan belevágni, pedig lenne hozzá kedvük.

Sose riadj vissza a nehézségektől!

Ha nem a hagyományos foglalkozások iránt érzel vonzalmat, legyél vagány és válassz egyet a legmenőbb szakmák közül.

Természetesen sosem avulnak el azok a foglalkozások sem, amik már nagyszüleink korában is léteztek. A jó szakemberekre napjainkban talán még nagyobb szükség is van, mint korábban bármikor.

De a mai rohanó világunk lehetővé teszi azt is, hogy korunk lehetőségeit kihasználva akár a legmodernebb, legmenőbb szakmák egyike mellett tedd le a voksodat.

Mert nemcsak egy jó kocsi, elegáns ruha lehet vagány, nemcsak a sportos testalkat vagy a vastag bankszámla birtokosaként lehetsz nagyon menő.

Ha az alább felsorolt tanfolyam egyikét választod, arra biztos sokan felkapják majd a fejüket és talán te leszel a legmenőbb a következő osztálytalálkozón.


Divat- és stílustervező

Ha egy kicsit is szeretnéd magadat vonzónak érezni, akkor bizony fontos lesz a külső megjelenésedre is figyelmet fordítani.

És mi lehet menőbb annál, ha te magad lehetsz az, aki hatást gyakorol az öltözködésre?

Nevezetesen, hogy miket hordjanak az emberek az utcán, üzleti tárgyaláson, szabadidejükben illetve milyen ékszereket, kiegészítőket viseljenek a gondosan összeválogatott ruhatárukhoz.

Ha a divat- és stílustervező foglalkozást választod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a legmenőbb szakmák egyikét fogod elsajátítani. A tanfolyam elvégzésével számos feladat ellátására képes leszel:

  • bármely ruhadarab, ékszer vagy akár teljes öltözködési szett megtervezésére,
  • a vázlatok grafikai vagy egyéb más formában történő megjelenítésére,
  • a gyártási folyamatok összehangolására, irányítására és ellenőrzésére,
  • a kollekció véglegesítésére és bemutatására,
  • megrendelők felkutatására, saját ügyfélkör kiépítésére,
  • marketingismeretek elsajátítására és alkalmazására,
  • ruházati és öltözködési tanácsadás folytatására.

Ugyanakkor ebben a szakmában sem elég csak tehetségesnek lenni, illetve nagy mennyiségű munkát végezni.

Ezeken túlmenően munkád rengeteg adatgyűjtést és tájékozódást is megkíván majd.

Képben kell lenned a napi aktualitásokkal, követned kell a trendeket, amelyek éppen meghatározzák a divat világában zajló folyamatokat.

Ennek érdekében szükséges figyelemmel kísérned a magyar és külföldi vállalatok tevékenységét, a nemzetközi divat alakulását és a legnevesebb tervezők munkáit.

Divat- és stílustervező – divatos szakma 🙂

Egy divat- és stílustervező talán egyik legfontosabb képessége, ha a sok új ötlet között észreveszi azokat a trendeket, amelyek a divat jövőjét meghatározzák majd a következő években.

Ha érdekel a divat, az öltözködés és az üzleti világ kombinációja, akkor ez a tanfolyam kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy megvalósítsd önmagad.

Ha Náray Tamás, Lakatos Márk vagy éppen Herczeg Zoltán valóra válthatta álmait, akkor szerintem ez neked is sikerülhet.

De legalábbis biztos lehetsz benne, hogy a divat- és stílustervező képzés elvégzésével bizony a legmenőbb szakmák egyikét választottad.


Life Coach

A life coaching jelenség még talán kevésbé ismert Magyarországon.

De nem lehet azon csodálkozni, ha néhány év elteltével már a jól fizető, legmenőbb szakmák között tartjuk majd számon.

A life coachingot leginkább életvezetési tanácsadásként lehetne magyarra fordítani, de ennél azért jóval többet takar ez a kifejezés.

A life coach ugyanis segítséget nyújt a hozzá fordulóknak az élet minden területén, de elsősorban mégis inkább a privát életed során felmerülő számos probléma lehet a megbeszélések tárgya.

Így a life coach támogatást adhat olyan gondok leküzdésében, mint a stressz, a konfliktuskezelés, a gyászidőszak vagy éppen egy szakítás feldolgozása.

De a jó szakember éppen ugyanígy ügyfelei motiválására is képes, sőt akár az étkezési szokások megváltoztatása is szóba kerülhet a life coaching témái között.

A life coach szakma néhány évtizede még nem is létezett, ma viszont a legtrendibb foglalkozások közé tartozik.

A life coaching beszélgetések során a szakember négyszemközt találkozik ügyfeleivel. A párbeszédek során feltárják a problémák mélységét, kijelölik az elérendő célokat. A következő találkozás alkalmával már kisebb feladatokat is kitűznek, melyeket közösen valósítanak meg lépésről lépésre.

A rendszerint legfeljebb tíz alkalomra szóló projekt lezárását követően megbeszélik a közös tapasztalatokat és rögzítik a life coaching eredményeit.

Amennyiben a life coach képzés elvégzése mellett döntesz, tanulmányaid során minden segítséget megkapsz majd az oktatóidtól.

Bár az elméleti felkészülés itt sem hanyagolható el, de a valódi érték a gyakorlati tudásban rejlik majd, melyet számos esetgyakorlat formájában sajátíthatsz el. Ezen túlmenően támogatást kapsz majd honlapod elkészítésében, ügyfélköröd kiépítésében, sőt az első időkben akár szakmai segítség kérésére is lesz lehetőség a tanfolyam elvégzését követően.

Fontos említést tenni arról, hogy a life coach nem pszichiáter, orvosi tevékenységet nem végez, terápiát nem folytat.

Ügyfelei tehát kizárólag mentálisan egészséges emberek közül kerülnek ki, akiknek támogatást nyújt olyan kérdések eldöntésében, melyekben maguktól nem feltétlenül a legjobb döntést hoznák meg.

A life coaching tanfolyam talán azért is az egyik legmenőbb szakma, mert miközben másokon tudsz segíteni, közben te magad is fejlődsz és felfedezheted saját személyiséged mélységeit.


Csoportos fitness instruktor

Akkor sincs veszve semmi, ha a legmenőbb szakmák közül egy igazán fiatalos, lendületes foglalkozást választanál, de azért mégsem szeretnél egész nap öltönyben feszengeni egy irodában.

Ebben az esetben mintha csak neked találták ki a csoportos fitness instruktor tanfolyam lehetőségét.

A sportos foglalkozások szerintem mindig is a menő szakmák közé tartoztak, mivel az ápolt, igényes és kidolgozott felsőtest jó belépő a siker kapuján.

Másokat oktatni pedig szintén mindig menőnek számít, különösen, ha lelkesen végzed a munkádat.

Ha ezt a kettőt hatékonyan kombinálod, biztos vagyok benne, hogy nem lesz okod panaszra.

A csoportos fitness instruktor bármikor elhelyezkedhet konditermekben, fitness klubokban vagy egy más mozgás céljából fenntartott létesítményekben.

Csoportos fitness instruktor – lendületes, sportos, fiatalos szakma

Csoportos óráin bemutatja a gyakorlatokat és gyakran együtt is végzi tanítványaival az egész testet megdolgoztató mozgásformákat.

Csoportos fitness instruktorként összeállítod a tanfolyam óráinak anyagát, mely során persze előtérbe kell helyezni a csoport tagjainak edzettségét, felkészültségi szintjét.

Figyelemmel kísérheted tanítványaid mozgását és kijavítod a hibákat, segíthetsz megelőzni az izomsérüléseket, vagy ha szükséges akár elsősegély nyújtására is képes leszel.

De ugyanúgy a munkádhoz tartozik majd még a tanfolyam óráinak ritmusához illő zeneválasztás, a jó hangulat megteremtése vagy éppen a motiváció ébren tartása és élénkítése is.

A csoportos fitness instruktor munkáját is jellemzi a legmenőbb szakmák azon vonása, hogy gyakorlatilag magad oszthatod be az idődet, tulajdonképpen száz százalékban a magad ura vagy.

Eldöntheted, hogy óráidat mely napszakban tartod meg, a fennmaradó szabadidődben pedig tovább képezheted magát és építheted a karrieredet.


Magánnyomozó

Nem lenne könnyű döntést hozni, ha a legmenőbb szakma címét szeretnénk kiosztani.

Abban azonban egészen biztos vagyok, hogy a magánnyomozó képzés egészen jó esélyekkel indulhatna ezért a képzeletbeli díjért.

A filmek és sorozatok kedvelői most persze biztosan zseniális képességekkel megáldott csodabogarakra, esetleg marcona akcióhősökre gondolnak.

A magánnyomozó feladata azonban ma már egészen más típusú, mint ahogy azt a régi detektívregényekből és kalandfilmekből megismerhettük.

A magánnyomozó a valóságban ugyanis elsősorban információkat gyűjt, megfigyeléseket végez, aktákat rendez és olvas át. A megszerzett adatokat elemzi, azokból következtetéseket von le és igyekszik elvégezni azt a feladatot, amivel a megrendelő megbízta.

Ehhez persze nem nélkülözhető a logikus gondolkodás, a határozott fellépés és esetenként egy kis dörzsöltség sem.

A magánnyomozó munkája ezen túlmenően is számos más feladattal egészül ki. A magándetektív tanfolyam elvégzése tartalmazza a modern kép- és hangfelvétel készítésére alkalmas eszközök kezelését, számítástechnikai eszközök használatát, ügykezelési tennivalók ellátását, de akár egy teljes bűnmegelőzési képzés megtartására is felkészültté teszi a végzett tanulókat.

A magánnyomozó szakma is kétségtelenül menő, vagány szakma – bár a valóság kicsit más, mint a tévében 🙂

Ha van benned egy kis vagányság és a legmenőbb szakmák egyikében szeretnél dolgozni, amit mások csak a tévéből ismernek, akkor lehet, hogy a magánnyomozó képzés lesz a neked való választás.


Szoftverfejlesztő

Bár az informatikai szektorra sokáig nem tekintettek úgy, mint a legvonzóbb pályák egyikére, néhány éve azonban olyan hatalmas kereslet mutatkozik a jó szakemberekre ezen a terülten is, aminek a magyar piac talán soha nem fog maradéktalanul megfelelni.

Így nem csoda, hogy ma már a szoftverfejlesztő is azon legmenőbb szakmák egyike, amit a képzés elvégzésének segítségével te is meg tudsz szerezni.

Egy szoftverfejlesztő munkája annyira szerteágazó, hogy most csak a legfontosabb vonásokat foglaljuk össze.

A legalapvetőbb feladata a szoftverek, számítógépes programok megtervezése és fejlesztése. Ehhez azonban számtalan más részfeladat kapcsolódik. Ilyen például a szoftverek, alkalmazások tesztelése, telepítése, használata.

Egy szoftverfejlesztő ugyanakkor képes programozási feladatokat ellátni, adatbázisokat tervezni, kezelni és fejleszteni, de az informatikai biztonsági eszközök telepítése és üzemeltetése is a feladatai közé tartozhat.

A számítástechnikai ipar fejlődése és az ezzel párhuzamosan megjelenő szakemberhiány egyre inkább azt vetíti előre, hogy szoftverfejlesztő karriered során egészen biztosan nem fogsz unatkozni.

A piac azonban legalább bőkezűen honorálja azt a hatalmas mennyiségű munkát, amivel pályád során szembe fogsz majd nézni.

Magas fizetés, szakmai elismerés, változatos munka – mi kell még? A szoftverfejlesztő nem csak menő, de keresett és jól fizető szakma.

A magas fizetés, a csábító juttatások és a komoly szakmai elismerés miatt pedig hihetetlenül rövid idő alatt vált a legmenőbb szakmák és a legkeresettebb tudás egyikévé a szoftverfejlesztő munkája.

Talán nem meglepő, hogy a cégek már nemcsak a komoly múlttal rendelkező szakembereket, hanem a fejlesztő képzés frissen végzett tanulóit is tárt karokkal fogadják.


Grafikus

A társadalmi megbecsülésen, a magas jövedelmen túl szerintem menő szakma minden, ami eredetileg csak hobbi volt, de később aztán meg is tudsz élni belőle.

Ide tartozhat gyakorlatilag a művészi pályák többsége is, melyet eleinte kedvtelésből később hivatásszerűen űzöl.

Ha mindig is szerettél rajzolni, vagy számítógépen képeket szerkeszteni, és szívesen kipróbálnád magad ezen a területen, akkor a grafikus tanfolyam is éppen neked való választás lehet.

Amikor az emberek jelentős része csak rövid időt szán az új információk befogadására, hihetetlen tere nyílik minden képi ábrázolásnak az üzleti életben és azon kívül is.

Éppen ezért a nagyobb multinacionális vállalatoktól egészen a kisebb cégekig ma már mindenki fordít figyelmet termékei vizuális megjelenítésére.

Így aztán a grafikus pályának is egyre nagyobb létjogosultsága van.

Ezért művészi pályafutásod mellett bőven nyílik majd alkalmad a hagyományos munkahelyeken történő elhelyezkedésre is.

Ennek megfelelően vállalhatsz képszerkesztői és más ezzel összefüggő feladatokat, elhelyezkedhetsz különböző nyomdai állásokban, dolgozhatsz a reklámiparban, de egyre több lehetőség nyílik számítógépes grafikusként, webdesignerként történő munkavégzésre is.

Grafikusként egy kreatív, és menő szakmád lesz: dolgozhatsz grafikai stúdióban, de szabadúszóként is.

Figyelembe véve tehát a pálya művészi jellegét, felfelé ívelő jövőjét és a magas kereseti lehetőségeket, kétség sem férhet hozzá, hogy a grafikus is a legmenőbb szakmák közé tartozik a szakmai képzések között.


Szakács

Néhány éve még talán kevesen gondoltak arra, hogy rövid időn belül a legmenőbb szakmák közé tartozik majd a szakács foglalkozás is.

Főzés alatt korábban sokan csak a háziasszonyok mindennapi teendőire, esetleg a kifőzdék, üzemi konyhák konyhafőnökeire gondoltak, holott ezen a pályán is hatalmas lehetőségek tárulnak a szakács tanfolyam elvégzői elé.

Az utóbbi évtizedekben azonban egymást érik a gasztroműsorok a tévében.

Főznek a legnagyobb sztárok, celebek és már az átlagemberek is, nézők ezreit ültetve a televíziók képernyője elé.

A világhálón pedig recepteket, főzési tanácsokat osztó bloggereket követ tömegesen az idősebb és fiatalabb korosztály egyaránt.

Főzni persze elsősorban nem a médiában kell.

A munkaerőhiány a vendéglátóiparban korábban soha nem látott méreteket öltött.

Egy jó séfnek már nem kell külföldi állást vállalnia ahhoz, hogy kiemelkedő fizetésért dolgozzon, mert a hazai éttermek és szállodák is kifejezetten jól fizetik a szorgalmas munkaerőt.

A munkaerőhiány és a magas fizetés mellett a szakmai kihívások is egyértelműen a legmenőbb szakmák közé emelik a szakácsművészetet. A séf munkája is azok közé tartozik, ahol a kreativitás is előnyt jelent, tehát minden lehetőség nyitott arra, hogy megvalósítsd saját ötleteidet is.

Immár a főzés is menő lett, így szakácsként immár itthon is hatalmas lehetőségek tárulnak eléd.

A főzés tudománya szép múltra tekint vissza, de ezzel együtt ma már egyre inkább úgy tűnik, hogy szép jövője is van, és a szakácsmesterség az utóbbi időben a legmenőbb szakmák körébe is bekerült.

Ha kedvet érzel a sütés-főzéshez, lépj te is a Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Nigella Lawson vagy éppen Fördős Zé, Mautner Zsófi nyomába és fedezd fel a legmenőbb szakmák között a konyhák világát.


Sörgyártó

Talán nem is szorul különösebb magyarázatra, hogy miért menő szakma a sörgyártó munkája.

A férfiak túlnyomó többsége erős kötődéssel bír a malátából, árpából készített ital iránt, amely már önmagában is kifejezetten különlegessé teszi ezt a foglalkozást.

De az legalábbis igencsak biztosra vehető, hogy te leszel az egyik legmenőbb a haveri társaságban, ha elhatározod magad egy sörgyártó tanfolyam elvégzése mellett.

Bár a finom sörök nélkülözhetetlen hozzátartozói a jó buliknak, a sörgyártó munkája azonban mégsem játék.

Természetesen ez a foglalkozás is nagyon komoly szakmai felkészülést kíván, melyhez azonban nem szükséges különösebb előképzettség, így elsajátításába bárki belevághat.

Sörfőzőként garantáltan menő lesz a haveri társaságban 🙂

A sörfőzés mestersége már az ókori Egyiptomban is létezett, így a sörgyártó mesterek mai tudománya több ezer év alatt felhalmozódott tudásanyagot jelent.

A tanfolyam során megismerkedhetsz majd a sörkészítés alapanyagainak – a maláta, komló árpa – előkészítésével, kezelésével és tárolásával, a sörkészítéshez szükséges gépek és berendezések működtetésével, valamint a gyártás és raktározás teljes folyamatával is.

Ezen túlmenően a sörfőző képzés díja magába foglalja még a vállalkozás indításának, működtetésének, sőt a termékértékesítés alapjainak elsajátítását is.

*

A menő szakmák köre ezzel persze közel sem teljes.

Nem is lehet, mert rengeteg olyan szakma van, amelyik különböző szempontok miatt ugyan, de mind menőnek számít a maga nemében.

Az egyikben a társadalmi elismertség, a másikban a szakmai kihívás, a harmadikban a magas jövedelem lehet kifejezetten vonzó.

Mégis azt hiszem, hogy a legfontosabb maga a tanulás.

Mert tanulni, képezni, fejleszteni magad mindig menő.

Ezen belül pedig egy szakmai képzés, új típusú szakképesítés mindig is a legjobb választások egyike.

Majdnem mindegy, hogy egy évszázadok óta kialakult mesterségről, vagy egy napjainkban keletkezett tudásforma elsajátításáról van szó.

Kapcsolódó cikkek