Lakberendezőként az élet

Lakberendezőként az élet

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 23
  Shares

Te is álmodozol a lakberendezői szakmáról? Nem csodáljuk, hiszen ez egy rendkívül kreatív munkakör. Most elárulunk néhány kulisszatitkot róla, amik alapján megbizonyosodhatsz arról, hogy valóban érdemes-e belevágnod egy lakberendezői tanfolyamba.

 

A munka oroszlánrésze a tervezés

A lakberendezői munkának csupán az 50%-a áll számítógépes tervezésből (pl. új építésű lakások 3d-s alaprajzának elkészítése), a többi a megrendelővel való egyeztetéssel és jövés-menéssel (üzletek látogatása, kiegészítők beszerzése) telik.

 

Ezt fogod csinálni a munkanapjaidon

A mai magyar lakberendező általában nem luxus lakberendezési boltokban sétálgat, hanem családoknak segít kialakítani a leendő otthonuk egyes helyiségeit, illetve felújítani a már meglévőket.

A lakberendezői munka rugalmas, így valószínűleg nem minden időszakra jut majd ugyanannyi munkád.

A megrendelőt mindenképp meg kell ismerned, hiszen csak így tudod segíteni abban, hogy harmonikus legyen az élettér, és a lakásban megjelenjen az egyénisége.

Ha jó az angolod, akkor bőségesen lehetnek külföldi megrendeléseid is.

 

A lakberendezők nyelve

Tudnod kell mind a kivitelező, mind a megrendelő nyelvén beszélni. Míg a kivitelezők műszaki instrukciókkal dolgoznak, addig a megrendelők többnyire a funkcionalitást és a tervezés hangulati szerepét helyezik előtérbe.

Tudtad? A szakmában jelenleg jóval több nő dolgozik, mint férfi.

 

Amiért a szíved dobog

Ahhoz, hogy tényleg hozzáértő lakberendező lehess, mindennél jobban kell szeretned a tervezést és a rajzolást. (Ma már a belsőépítészeti szoftverek használatát is oktatják a tanfolyamokon.)

Az emberek szeretete viszont legalább ilyen fontos. Tőlük fogod kapni a szívednek kedves visszajelzéseket is.

lakberendezés szakma
A lakberendező szakma elvégzése után leginkább családoknak segítesz kialakítani a leendő otthonuk egyes helyiségeit, felújítani a már meglévőket.

Sokféle ügyféllel fogsz találkozni. Lesz olyan, aki szinte mindenben kikéri a véleményed, és olyan is, akinek már határozott elképzelései vannak, és sok-sok magazinos képpel, esetleg kezdetleges tervekkel érkezik.

Szakmailag és emberileg is hitelesnek kell lenned.

 

Különböző területeken kalandozhatsz

Ha szerencséd van, a modern lakberendezés motívumai mellett elmélyülhetsz az egyes korszakokra, népekre jellemző stílusokban is.

 

Amire fel kell készülnöd

Akármennyire is szeretnéd, nem mindig lesznek olyan megrendeléseid, amik során megcsillogtathatod kreativitásod minden egyes szeletét. Lesznek monotonnak tűnő napok és hetek.

Sőt, kerülsz majd olyan hajmeresztő helyzetbe, amikor a megrendelő egy már szépen felépített design keretbe vesz egy nagyon nem odaillő bútort.

Ekkor sokszor meg kell próbálnod a lehetetlent: vagy beilleszted úgy a többi berendezési tárgy közé, hogy ne sérüljön nagyon az összkép, vagy megpróbálod lebeszélni őt arról a feltett szándékáról, hogy az adott tárgynak mindenképp az otthonában van a helye.

Ne feledd: a legfontosabb mindig az elégedett ügyfél.

 

Tippek a kezdő lépésekhez

 • már most elgondolkodhatsz azon, hogy mely városokra fog kiterjedni a tervezési és vállalási terülted
 • tanulmányozz rendszeresen lakberendezői blogokat, és internetes oldalakat, hiszen rengeteget tanulhatsz belőlük
 • ismerd meg a beszállítókat és a boltokat, ahová majd rendszeresen jársz
 • mérd fel a piacot, hogy tudd, milyen árakon érdemes majd dolgoznod
 • járj folyamatosan továbbképzésekre
 • ha szeretnél valamilyen társszakmát tanulni, akkor ajánljuk a bútortervezést és a bútorgyártást
 • érdemes elgondolkodnod azon, hogy legyen egy honlapod, ahol blogolsz, és bemutatod a referenciamunkáidat
 • igyekezz majd részt venni minél több lakberendezői versenyen, hiszen díjakkal a zsebedben nem csak elismert, de keresettebb is lehetsz
 • mindig minden munkát alázattal végezz el

 

„Azt döntsd el, milyen érzete legyen egy térnek, ne azt, hogy hogy nézzen ki. Ha tudod, milyen érzéseket akarsz megteremteni, az egész lakberendezési folyamat könnyebb lehet. Másképp kell berendezni, ha nyugodt, csendes szobát szeretnél, és másképp, ha energiával teli, vidám teret akarsz. Képzeletben sétálj be az ajtón, és próbáld megfogalmazni, milyen érzések töltenek el a szobában!” – Emily Henderson

 

Minőségi oktatáson szeretnéd elsajátítani a lakberendezés minden csínját-bínját? Akkor ajánljuk figyelmedbe az alábbi tanfolyamot: Lakberendező OKJ-s tanfolyam Budapesten

Kívánjuk, hogy hamarosan te is elismert lakberendezővé válhass szakmai körökben!


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 23
  Shares
 • 23
  Shares
Comments are closed.