A legfelkapottabb szakmák – Íme 5 foglalkozás, amit a legtöbben kitanulnak

Ebben a cikkben szeretnénk neked bemutatni néhányat a legfelkapottabb szakmák közül.

Készült ugyanis egy felmérés arról, hogy az utóbbi években, mely szakmai képzésekre jelentkeztek a legtöbben.

Ha nincs még ötleted, hogy mit tanulj, de mindenképpen szeretnél szakmát szerezni, a következő tanfolyamokat feltétlenül számításba kell venned.

Az általánosságban elmondható, hogy a pénzügyi és a gépkezelő szakmák már évek óta nagyon népszerűek.

Nagyon sok szakember, aki ilyen tudással rendelkezik, külföldön próbál szerencsét, és a legtöbbször meg is találja.

Éppen emiatt itthon hatalmas a munkaerőhiány ezeken a területeken, nem csoda, hogy sokan választják ezeket a felkapott képzéseket, hiszen nagyon könnyű velük jól fizető állást találni.

Nézzük hát meg, hogy pontosan melyek azok a szakmák, amik bekerültek az 5 legfelkapottabb szakma közé.

1. Társadalombiztosítási ügyintéző

Kétség kívül a felkapott szakmák közé tartozik a Társadalombiztosítási ügyintéző.

Ezt a foglalkozást akár egy rövid, mindössze 2 hónap alatt elvégezhető tanfolyam alatt is elsajátíthatod.

Mivel részszakképesítésről van szó, így gyorsan és nagy befektetések nélkül megszerezheted a végzettséget.

Sőt, ha a hétköznapjaid nagyon le vannak terhelve, akkor a hétvégi ütemezést is választhatod, így a hetedből csak 1-2 napot vesz el az oktatás. Ez rendkívül előnyös, ha családos vagy, hiszen a hét legnagyobb részében nem kell téged nélkülözniük.

Egy társadalombiztosítási ügyintéző a munkavállalókkal kapcsolatos bér- és társadalombiztosítási ügyek intézésével, nyilvántartásával foglalatoskodik ideje legnagyobb részében.

Ezzel a képzettséggel egyébként elhelyezkedhetsz még pénzügyi asszisztensként, analitikus könyvelőként vagy bérszámfejtőként is.

2. Bérügyintéző

A vonzó foglalkozásokhoz sorolható a Bérügyintéző is, amelyet szintén lehetséges részszakképesítésben kitanulni, így évek helyett 4 hónap alatt a kezedben tarthatod a bizonyítványodat.

Ezzel a képzettséggel olyan munkaköröket tölthetsz be, mint a bérelőkészítő, bérszámfejtő és kalkulátor, analitikus könyvelő, és természetesen a bérügyintéző.

Egy ilyen szakember a munkavállalókkal kapcsolatos ügyeket intézi, mint a különböző nyilvántartások vezetése, bérszámfejtés, munkaviszonyhoz kapcsolódó teendők.

A bér- és TB ügyintéző tanfolyamok rendkívül népszerűek. Ráadásul ezeket gyorsan és olcsón elvégezheted, akár egyszerre a kettőt.

Ezt a szakmát akár a Társadalombiztosítási ügyintézővel együtt is tanulhatod, így egyszerre két végzettségre is szert tehetsz a tanfolyam díja és időtartama mégsem nő a duplájára.

3. Pénzügyi-számviteli ügyintéző

A legfelkapottabb szakmák közé tartozik a Pénzügyi-számviteli ügyintéző is, amit kevesebb, mint egy év alatt kitanulhatsz. Ez egyáltalán nem sok idő, ha azt vesszük alapul, hogy iskolai rendszerű szakképzésben ugyanez a tanfolyam 2 évig tartana.

Ha szívesen foglalkoznál egy vállalkozás pénzügyeivel, akkor ez a neked való hivatás. Egy vállalkozásnak rengeteg pénzügyi tranzakciója van, amit egy laikusnak nem olyan egyszerű kézben tartani, éppen ezért van szükség egy olyan szakemberre, aki otthon van olyan dolgokban, mint a vállalkozás működtetésével összefüggő adminisztratív feladatok, az adókötelezettséggel kapcsolatos teendők vagy a mérleg és eredménykimutatások elkészítése.

Ha elvégzed a Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot, akkor olyan munkakörökben vállalhatsz munkát, mint például pénzügyi projektmenedzser, főkönyvi könyvelő, számlázási ügyintéző vagy pályázatíró asszisztens.

A képzés munka mellett is könnyedén teljesíthető, hiszen az órákat hétköznap esténként vagy hétvégente tartják.

A szükséges előképzettség mindössze annyi, hogy rendelkezz érettségi bizonyítvánnyal. A tanfolyam díja miatt pedig nem kell aggódnod, hiszen nálunk van lehetőség kamatmentes részletfizetésre is.

4. Targoncavezető

Gépkezelőkből is hatalmas hiány van, éppen ezért sok helyen elképesztően magas fizetéseket is be lehet zsebelni ezzel a felkapott végzettséggel.

Főképp kereskedelmi, logisztikai és építőipari cégeknél lehet kamatoztatni ezt a tudást.

Nem kell túl sokat gondolkozni azon, hogy megéri-e kifizetni a képzés díját, hiszen már az első fizetésből is többszörösen megtérül a befektetett összeg.

Előképzettségként elegendő az alapfokú iskolai végzettség, és az életedből mindössze 1-2 hónapot kell rászánnod a tanfolyamra. Ez egyáltalán nem sok, ha azt nézzük, hogy ennyi idő alatt már a kezedben is tarthatsz egy bizonyítványt az új szakmádról.

Ha ráadásul már rendelkezel előzetes ismeretekkel, akkor több iskola kedvezményt is ad a tanfolyam árából. De ha a kedvezményre esetleg nem is vagy jogosult, a kamatmentes részletfizetési lehetőséggel akkor is sok esetben élhetsz.

Ha már gyerekkorod óta vágyad, hogy targoncákkal dolgozz, akkor itt a lehetőség, végezd el a targoncavezető képzést akár 1-2 hónap alatt.

5. Emelőgépkezelő

Nem véletlen, hogy sokan végzik el az Emelőgépkezelő tanfolyamot, hiszen ez a bizonyítvány számtalan nagy gép kezelésére alkalmassá tesz.

Építkezéseken és egyéb területeken is két kézzel kapkodnak azok után, akik rendelkeznek emelőgépkezelő képesítéssel.

A tanfolyam a Targoncavezetőhöz hasonlóan 1-2 hónap alatt teljesíthető, nem igényel előképzettséget az alapfokú iskolai végzettségen kívül, és szinte bármikor jelentkezhetsz, mert általában egész évben folyamatosan indul.

Az emelőgépkezelő és targoncás képzések is felkapott szakmák – ráadásul előképzettség sem kell hozzájuk, nem kerülnek sokba, és gyorsan elvégezhetőek.

Ezzel a bizonyítvánnyal olyan gépekre kapsz jogosítványt, mint a különböző járműves daruk, személyemelők, szerelőállványok, emelőszerkezetek, kötöttpályás és úszódaruk, toronydaruk illetve vasútépítő daruk.

Elég komplex tudásra tehetsz szert 2 hónapnyi tanulásért cserébe, nem igaz?

További felkapott szakmák

A fenti válogatásban csak a pénzügyi és gépkezelői szakmacsoportokat jártuk körbe, de rengeteg további népszerű szakmát tudnánk említeni, melyeket sok ezren végeznek el.

Ilyenek többek között az oktatás és szociális szolgáltatások területén az óvodai dajka, a pedagógiai és családsegítő munkatárs és a szociális gondozó.

Felkapottak továbbá a kereskedelmi szakmák, többek között az eladó és a boltvezető.

Az informatikai képzések között is szép számmal találunk felkapott képzéseket, például a programozó, fejlesztő tanfolyamokat. Az üzleti témában pedig most leginkább a marketinges képzések azok, amik nagyon pörögnek.

De ne feledkezzünk meg a szépségipari képzésekről, pl. a masszőr tanfolyamról, és a sminkes képzésről. És a sportos szakmákról, mint a fitness instruktor, vagy a különböző, szintén felkapott edző képzések.

Szinte minden szakmacsoportban találunk olyan szakmát, amely nagyon felkapott, és rengetegen választják.

Ezek a felkapott szakmák már csak azért is annyira kedveltek, mert többükkel akár vállalkozás indításán is el lehet gondolkozni.

De ha maradunk az alkalmazotti státusznál, ott is remek fizetést harcolhatunk kis magunknak ezekkel a végzettségekkel.

A másik, ami még nagyon előnyössé teszi ezeket a foglalkozásokat, hogy külföldön is remekül el tudunk velük helyezkedni.

Ha egy ilyen képzést teljesítünk, nem kell azon gondolkoznunk, hogy vajon akkor megéri-e kimenni külföldre dolgozni, ha a napjainkat mosogatással, takarítással vagy futószalag mellett kell eltöltenünk évekig.

Ezekkel a felkapottabb bizonyítványokkal ugyanis biztosan találni fogunk szakmába vágó állást.

Igaz, hogy némi befektetéssel is jár az, hogy egy új fejezetet kezdjünk a munkánkban vagy akár az egész életünkben, de ezeket a felkapott tanfolyamokat mindenképpen megéri elvégezni még akkor is, ha fizetősek, hiszen egy új, azonnal használható szaktudást kapunk cserébe.

És az, hogy az adott tanfolyam fizetős, még előnyt is jelenthet, abban ugyanis biztos lehetsz, hogy csak olyan emberek jelentkeznek majd, akik tanulni akarnak, így kevesebb eséllyel hátráltatják majd az órai munkát. Emellett a tanárok is sokkal lelkesebben oktatnak egy olyan csapatot, ahol érdeklődéssel figyelik a mondandójukat ahelyett, hogy folyamatosan csak unott arcokat látnának.

A költségtérítéses tanfolyamok esetén pedig sokszor tapasztalható, hogy sokkal jobb minőségű felszerelésekkel dolgozhatnak a diákok, hiszen az iskolának több pénze marad fejlesztésre.

Számodra is szimpatikussá vált valamelyik képzés? Akkor ne gondolkozz sokat, szánd rá az időt és a pénzt, és indulj el egy új irányba, próbálj szerencsét pénzügyi vagy gépkezelői területen.

Kapcsolódó cikkek

  • „Húzom, húzom… Húzom-húzom a fűrészt, mert favágó vagyok: A tuskóból pedig majd gyújtóst hasogatok; Úgy…

  • Léteznek olyan kifejezetten fiús szakmák, amelyek képzésének elvégzése esetén az elhelyezkedés szinte garantált. Az ok…

  • Lehetnél hivatásos ceruzahegyező, vagy golflabdaszedő is, de mi most olyan érdekes szakmákat ajánlunk, amelyekkel biztosan…