A legélvezetesebb szakmák

Mindig felkeltették az érdeklődésemet azok, akiknek a munkája egyben a hobbiját, kedvenc szabadidős tevékenységét is képezi. Talán nincs is szerencsésebb helyzet annál, ha munkaidődben is a kedvteléseidnek hódolhatsz.

Mivel ennek számos előnye van, ezért ebben az írásban a legélvezetesebb szakmák jellemzőit gyűjtöttem össze.

Legélvezetesebb szakmák, izgalmas munkák

A leginkább fontosnak azt tartom, hogy valószínűleg minél nagyobb élvezettel végzel el egy feladatot, annál hatékonyabb lesz a munkavégzésed.

Akkor fogsz ugyanis a lehető legtöbbet fejlődni egy területen, ha abban minél szívesebben dolgozol. Ebben az esetben az állásodat ugyanis nemcsak munkahelynek tekintheted, hanem egy olyan közösségnek, ahova szívesen jársz dolgozni.

Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy minél nagyobb örömet okoz egy adott tevékenység, annál könnyebb fejlődni is abban az adott pozícióban.

Ebben a helyzetben természetesen nemcsak a munkaadód fog jól járni, hanem te magad is.

Egyrészt ha magas szintre jutsz választott szakmádban egészen biztosan nem lesz gond komoly megbecsültséggel járó, jól fizető álláshoz jutni.

Másrészt pedig a hétköznapjaid is sokkal kiegyensúlyozottabbá és harmonikusabbá válnak attól, ha nem olyan állást vállalsz, amit már az első pillanattól kezdve kényszerből végzel.

Végül, de nem utolsósorban: minden olyan munka, amit élvezettel csinálsz, segít megelőzni a kiégést és a hétköznapokba való belefásulást, ami egyre fontosabbnak tűnik napjaink feszültséggel teli világában.

Persze akinek hobbiját elsősorban olyan tevékenységek képezik, amelyek nem hozhatóak szoros összefüggésbe egyik szakmával sem, annak biztosan nehezebb dolga lesz ebben a kérdésben.

De ha már régóta megvan benned az érdeklődés olyan kreatív elfoglaltságok iránt, amelyek egy foglalkozás alapját is képezhetik, akkor bizony érdemes lesz a pályaválasztásnál ezt is szem előtt tartani.

A tanfolyamok világa igazán széles palettát kínál ahhoz, hogy megtaláld a hozzád illő legélvezetesebb szakmák egyikét.

Annak függvényében, hogy a filmek, a divat- és szépségipar, a sport, a természet vagy éppen a sütés-főzés áll hozzád a legközebb, egészen biztosan rá fogsz bukkanni arra a munkára, ami téged a legjobban érdekel.

*

A szabadidős tevékenységként is végezhető foglalkozások közül elsőként a sporttal és a mozgással kapcsolatos lehetőségeket emelem ki.

Ezek az izgalmas munkák amellett, hogy komoly szakmai felkészültséget igényelnek, mégiscsak talán a legközelebb állnak a kikapcsolódáshoz. Így aztán művelőik szerint minden bizonnyal a legélvezetesebb szakmák dolgozói közé tartoznak.

Tánc instruktor

„Ha a szíved csordultig telt, akkor már nem beszélsz, hanem énekelsz. És ha a szíved túlcsordul, akkor már nem énekelsz, hanem táncolsz.” (Tony Parsons)

Biztos vagyok benne, hogy a te ismeretségi körödben is akad olyan, akinek a hobbijai között a tánc is megtalálható.

Kerüljön rá sor a hétvégi bulik alkalmával, legyen az a szabályos lépések elsajátítása egy táncklubban vagy akár versenyeken való részvétel a tapasztaltabbak esetében. Ha te is közéjük tartozol, akkor bizony érdemes fontolóra venned a tánc instruktor tanfolyam lehetőségét is.

A tánc instruktor is izgalmas szakma a mozgás szerelmeseinek

Tanulmányaid során széleskörű ismeretekre tehetsz szert gyakorlatilag a szakma minden apró részletével kapcsolatban.

Nemcsak a legfontosabb táncokat fogod pontosan elsajátítani, hanem minden kapcsolódó ismeretnek is a birtokába jutsz.

Képes leszel természetesen a főbb táncok alapmotívumait bemutatni és megtanítani, éppen úgy, ahogy a hibáikat felismerése és kijavítása is elsődleges lesz. De legalább ennyire a munkádhoz tartozik majd egy tanfolyam elindítása, lebonyolítása és minden egyéb ehhez kapcsolódó szervezési feladat is.

Ezen jóval túlmutat egy egész táncverseny, vagy éppen egy teljes bemutató színpadra állítása, amely szinte már rendezvényszervezői ismereteket is megkívánhat.

És akkor olyan kiegészítő jellegű készségekről még nem is beszéltünk, mint a szakszerű bemelegítés, az elsősegélynyújtás elsajátítása, az órák oldott hangulatának megteremtése vagy éppen a megfelelő zene kiválasztása.

A legfontosabbnak azonban talán mégis azt tartom, hogy egy jó tánc instruktor pontosan tudja, hogy hogyan lehet a táncra, mint örömforrásra tekinteni.

Egyszerűen azért, mert a tánc, mint mozgásforma számára nemcsak munka, hanem szenvedély is. Amennyiben ezt képes leszel továbbadni tanítványaidnak a tanfolyam keretében, már biztosan nem kezdted el hiába a pályát.

Fitness instruktor

„Az élet edzés. Amikor edzünk, fölkészülünk arra, ami előttünk áll. Élet és halál értelmét veszti, nem létezik más, csak a kihívások, amelyeket örömmel fogadunk és nyugodtan küzdünk le.” (Paulo Coelho)

A mozgás öröméről természetesen akkor sem kell lemondanod, ha úgy érzed, hogy nincs igazán jó ritmusérzéked.

A fitness instruktor munkája erősen rokonítható az előző élvezetes szakmák képviselőjével. Ugyanaz a tűz és ugyanaz a szenvedély hajtja mindkettőjüket, de a hangsúlyok talán mégis máshol vannak.

A tánc instruktor munkája azért tartozik a legélvezetesebb szakmák közé, mert a tánc maga is egy szabadidő eltöltését szolgáló, elsősorban kedvtelésből folytatott mozgásforma.

Ezzel szemben a fitness instruktor tevékenysége sokkal inkább az egészséges életmódot, a test fizikai fejlesztését és erősödését állítja a középpontba.

A fitness instruktor mozgalmas, élvezetes szakma – tevékenysége inkább az egészséges életmódot, a test fizikai fejlesztését és erősödését állítja a középpontba.

Persze nem feltétlenül igaz, hogy a tréningezők kizárólag a tudatosság jegyében járnak az edzőtermekbe.

Többségüknek ez ugyanúgy kikapcsolódás, a szabadidő élvezetes eltöltése, mint bármelyik más hobbi gyakorlása. Ezért tartozik a legélvezetesebb munkák közé a fitness instruktor foglalkozása is.

A tánc instruktorhoz hasonlóan a fitness instruktor tanfolyam is a lehető legkülönbözőbb típusú feladatra is felkészít, amivel a munkád során később találkozhatsz. Képes leszel például minden edzeni vágyó számára saját, testreszabott edzéstervet összeállítani és a tréningeket lebonyolítani.

Beletartozik ebbe a gyakorlatok bemutatása, az edzőtermi gépek használatának magyarázata, az egész edzésmenet felügyelete és a hibák kijavítása egyaránt.

Kitartással és szorgalommal ez mind igen magas szinten elsajátítható. De csak ezután következik ennek az izgalmas szakmának a legnehezebb része, amely a motiváció kialakításában és ébren tartásában ragadható meg.

Egy igazán jó fitness instruktor ugyanis nemcsak technikailag képzett, hanem arra is képes, hogy a mozgás öröme iránt érzett szeretetét másokban is kialakítsa és szinten tartsa.

Ha te is éreztél már hasonlót, akkor biztosan megérted, hogy miért is tartozik a fitness instruktor munkája a legélvezetesebb szakmák közé.

Marketinges

„A marketing már nem azokról a dolgokról szól, amiket készítesz, hanem azokról a történetekről, amiket elmesélsz.” (Seth Godin)

A benne dolgozók szerint a marketing a legélvezetesebb szakmák egyike.

Nincs olyan marketinges ismerősöm, aki ne szenvedéllyel végezné a munkáját, legyen akár szabadúszó marketinges, aki több cégnek dolgozik be, akár vállalkozó, aki a saját cégének a marketing feladatait végzi.

Hiszen ki ne látná örömmel, ha a saját munkája révén követők és vásárlók ezrei keresik fel a hirdetett vállalkozás közösségi oldalait, és teszik a kosárba a termékeit?

A marketing kulcsfontosságú – legyen szó akár egyszemélyes mikrovállalkozásról, KKV-ról vagy multiról – hiszen elengedhetetlen ahhoz, hogy a cég növekedésnek induljon.

Ugyanakkor válságos időkben – több szektorban az elmúlt időszak kétségtelenül ide sorolható – nem kevés példát láthatunk arra, hogy a jó marketing menti meg a vállalkozást a teljes csődtől.

Ezen a területen számos tanfolyamot tudunk ajánlani. Az egyik legnépszerűbb az alapozó, Tartalomgyártás a közösségi oldalakra online minikurzus. Egy komplexebb tudást adó képzés pedig az online marketing tanfolyam, mely segítségével megismered a legújabb hirdetési trendeket, és határozott elképzelésed lesz a hirdetendő vállalkozás új marketing stratégiájáról.

Kertész

„A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel.” (Jane Goodall)

Mai rohanó világunkban egyáltalán nem lehet azon csodálkozni, ha valaki a természetben, a növény- és állatvilág kapcsán találja meg a szabadidő eltöltésének számára leginkább tartalmas módját.

A kertészkedés például az egyik legősibb kikapcsolódási mód, amit egyaránt gyakorolnak életkortól, nemtől, lakóhelytől függetlenül a feltöltődésre vágyó emberek.

A zöldség-gyümölcs és a virágtermesztés évezredes hagyományai, illetve kertészkedő emberek milliói bizonyítják, hogy a kertész is a legélvezetesebb szakmák egyikeként van jelen a tanfolyamok világában.

Bár a testmozgás a kertész munkájában is tetten érhető, az öröm forrása mégis egészen más, mint az eddig bemutatott foglalkozások esetében. A kertész azért lehet a legélvezetesebb munkák képviselője, mert semmihez sem hasonlítható egy gondosan művelt kert szépsége.

Az alkotás öröme, a természet közelsége és nem utolsósorban a megtermesztett növények, virágok olyan kiegyensúlyozottságot, harmóniát és békét árasztanak, amely kiemelt helyet biztosít a kertész munkájának a legélvezetesebb szakmák között.

Ha egy kertész tanfolyam mellett teszed le a voksodat, akkor arra azért készülj fel, hogy feladatod nem csak kizárólag a kerti munkákból fog állni.

A tanfolyam során el kell majd sajátítanod a munkához szükséges gépek üzemeltetését és karbantartását, a munkavédelmi előírásokat, illetve az adminisztratív feladatok ellátását egyaránt.

Sőt akár a növénytermesztéshez csak távolról kapcsolódó üzleti ismeretek, vagy akár az értékesítés alapvető fogásai is a tananyag részét képezhetik.

Kutyakiképző

„Ha egyszer a kutyád elmondhatná, mi mindent lát, érez, hall és szagol benned, beleértve minden lelkiállapotodat, és a bajaidat, még tán a jövődet is, többé nem kellene pszichológushoz menned.” (Müller Péter)

Akkor sincs okod elkeseredni, ha a növényvilág szerelmese helyett inkább állatbarátnak érzed magad.

A magányosoktól kezdve egészen a több generáció együttélését megvalósító nagycsaládokig bezárólag mindenhol találhatunk háziállatokat. A kutyatartás például közel akkora múltra tekint vissza, mint az előbb említett kertészkedés.

A kutya ugyanis az egyik legokosabb állat az ember környezetében. Nem véletlen, hogy a mai napig nagy segítségére van a vakoknak és gyengén látóknak, a katasztrófavédőknek a mentésben, vagy éppen rendőrségnek a kábítószerek felkutatásában, hogy csak a kézenfekvő példákat említsük.

A kutyakiképző munkája tele van izgalommal és örömmel – de hát ezt nem is kell ecsetelnünk a négylábú barátok rajongóinak.

Ma már közhely, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Nem ritka, hogy ezek az eredetileg vadászatra, terelésre, házőrzésre tartott állatok ma már a szempillantás leforgása alatt igazi kedvenccé válnak egy-egy családban. Nem nehéz tehát elképzelni, hogy a kutyákkal igazán szoros köteléket kialakítók számára a kutyakiképző a legélvezetesebb szakmák egyike lehet.

Persze az állatok szeretete még egészen biztosan nem lesz elegendő ahhoz, hogy jó kutyakiképző legyél. Ha igazán jó szakemberré szeretnél válni, és ebben az izgalmas munkában szeretnél részt venni, akkor ennek egy színvonalas tanfolyam elvégzése bizony alapfeltételét kell képeznie.

Tanulmányaid során elsajátíthatod a legmodernebb kutyakiképző módszereket, engedelmességre, ügyességi feladatok végrehajtására taníthatod az állatot.

Megtanulod majd a kutyakiállításra való felkészítés legfőbb fogásait, elősegítheted az állat beilleszkedését idegen környezetbe vagy akár az távoli utazásokra szoktatásban is hasznos segítséget nyújthatsz majd a kutya gazdájának.

Szóval, ha néha úgy érzed, hogy eleged van a város zajából, és szívesebben töltenéd állatokkal a munkaidődet, akkor válaszd a kutyákat és a kutyakiképző tanfolyam elvégzésének lehetőségét. Könnyen lehet, hogy számodra ez lesz a legélvezetesebb szakmák egyike.

Fotográfus és fotótermék kereskedő

„A fényképezés egyesíti a képzőművészet és a dokumentáció értékeit. A fénykép örökös felhívás az álmodozásra, az emlékezésre, de ugyanakkor a társadalomkritika eszköze is.” (Oliveiro Toscani)

Nagyon sokféle szenvedély van a világon, de az érdekes és élvezetes szakmák kapcsán a művészeti ágakkal kapcsolatos tevékenységek is igen könnyen eszünkbe juthatnak.

A technikai fejlődésnek köszönhetően utóbbi évtizedekben ezek köre pedig igencsak komoly bővülésnek indult.

A fényképezés például már évtizedek óta sokak kedvenc szabadidős tevékenysége, de csak az érintőképernyős telefonok feltalálásával jött el a hobbifényképészek igazi aranykora.

Szenvedélyüktől vezérelve sokan hajnalban kelnek vagy akár sötétedés után indulnak hosszú útra, csak azért, hogy az adott témában elkészíthessék a leglátványosabb fényképet.

Ezek alapján talán nem is csoda, hogy a fotográfus munkája az elsők között juthat eszünkbe a legélvezetesebb szakmák kapcsán.

A közösségi oldalakon zseniális fotósok munkáival is lehet találkozni, akik minden előképzettség nélkül tesznek le lélegzetelállító képeket az asztalra.

De ha érdeklődésedet komoly szakmai szintre emelnéd, akkor a fotográfus és fotótermék kereskedő tanfolyamot egészen biztosan neked találták ki. Ha érdekel a fotózás, miért is ne foglalkozhatnál hivatásszerűen ezzel a tevékenységgel?

A fotós, fotográfus szakmában is könnyen megtalálod az örömet.

Egy jó tanfolyam kiváló alkalmat nyújt arra, hogy megtanuld a profi fénykép és videofelvétel elkészítését és az utómunkálatok elvégzését.

A képzés ezen túlmenően ugyanakkor kiterjed a saját vállalkozásod létrehozására, üzemeltetésére, sőt a fotótermékek értékesítésére is.

Ha pedig egyelőre nem köteleznéd el Magad, és inkább ismerkednél ezzel az érdekes szakmával, kiváló indulási alap lehet számodra a Fotózás alapjai online, korlátlanul visszanézhető tanfolyam.

Mozgókép- és animációkészítő

„A film minden más művészetnél inkább bővíti, gazdagítja, illetve náluk tényszerűbb módon koncentrálja az emberi tapasztalatot. Ez jelenti a film valódi erejét, és nem a “filmcsillagok”, a kalandok és a szórakoztatás.” (Andrej Tarkovszkij)

Ha a vizuális ábrázolást számodra nemcsak a fényképek jelentik, akkor miért ne kóstolhatnál bele egyenesen a filmkészítés művészetébe? A mozi és a filmek varázsa egy olyan csodálatos, semmihez nem hasonlítható világ kapuit tárja fel az érdeklődők előtt, amely már rengeteg ember szívét ejtette rabul egy életre. Így aztán teljesen egyértelmű, hogy a filmkészítésnek is helyet kell kapnia a legélvezetesebb szakmák között.

A filmek, rajzfilmek szeretete nyilvánvalóan elengedhetetlen ahhoz, ha a szakmában szeretnél dolgozni. Azt azonban tudnod kell, hogy ez a foglalkozás ma már teljes egészében számítógépek vezérelte munkavégzést jelent. Ebből eredően a munkakör ellátása elsősorban szoftverek és egyéb technikai berendezések magabiztos használatát kívánja meg.

A mozgókép- és animációkészítő tanfolyam elvégzése során alkalmad lesz elsajátítani a filmkészítéshez kapcsolódó digitális kép és hangkezelő programok, valamint a legfontosabb fotó, film, TV, videó, világítás és hangtechnikai berendezések használatát.

Ha nem idegenkedsz ezektől, akkor minden esélyed megvan arra, hogy a mozgókép- és animációkészítő tanfolyam segítségével kipróbáld magad a film és rajzfilmkészítés művészetében is.

Divat- és stílustervező

“A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van.” (Giorgio Armani)

Talán nem árulok el nagy titkot azzal sem, ha azt mondom, hogy a divat története is olyan messzire nyúlik vissza, hogy szinte egyidős lehet az emberiséggel.

Bár büszkén valljuk, hogy nem a ruha teszi az embert, a külső megjelenés mindig is kiemelten fontos lesz. Különösen, amíg a személyes kapcsolatnak, az első benyomásnak olyan fontos szerepe lesz az életünkben, mint manapság.

A lányok talán már gyermekkorukban, de később a fiúk is elkezdenek érdeklődni az öltözködés és egyéb kiegészítők iránt.

A végeredményt persze számos dolog befolyásolhatja a napi trendektől kezdve, a saját stílusérzéken keresztül akár a zenei ízlésig bezárólag.

Mivel túlzás nélkül állíthatom, hogy rengetegen fordítják szabadidejüket a külső megjelenésük tökéletesítésére, talán nem okozok meglepetést azzal, hogy a divat köré hatalmas iparág épült ki napjainkra.

Így a divat szerelmeseinek is minden lehetőségük megvan arra, hogy szenvedélyüket a legélvezetesebb szakmák egyikeként hasznosíthassák.

A divat- és stílustervező tanfolyam alkalmával lehetőséged lesz elsajátítani az elmúlt kétezer év teljes divattörténetét, követheted a legnevesebb tervezők művészetét és alkalmad nyílik megismerni kortárs divatlapok és ügynökségek munkáit is.

A divat- és stílustervező munkája során a megtervezi a legkülönbözőbb ruhadarabokat, ékszereket, kiegészítőket vagy akár egész szetteket, felügyeli a kivitelezést és bemutatja az elkészült darabokat.

A divat- és stílustervező tanfolyam során az iparművészeti készségeid fejlesztése mellett az üzleti ismereteid megalapozása is kezdetét veszi. A művészeti tudásanyag mellett ugyanis marketingismeretek és a vállalkozásfejlesztés legfontosabb elemeinek elsajátítása is a tananyag részét képezi.

Autószerelő

„Egy jó autóval egy középszerű pilóta is nyerhet, egy rosszal még egy kiváló tehetség sem.” (Adrian Newey)

Szerintem mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik gyakran egész hétvégén barkácsolnak, szerelnek és még csak nem is feltétlenül munkavégzésnek, hanem szinte kikapcsolódásnak tekintik az ilyen irányú tevékenységet. Akad, aki hímez, köt, vagy éppen horgol, van olyan is, aki polcokat, sőt komplett bútorokat készít, más pedig az autót, motort bütyköl minden szabad percében.

Ezek alapján nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy utóbbiak számára az autószerelő munkája a legélvezetesebb szakmák közé tartozik.

Ezért talán érdemes kitérni erre foglalkozásra is, mivel a gépkocsik számának folyamatos emelkedésével egy jól felkészült szakember munkájára egészen biztosan mindig szükség lesz.

Egy OKJ-s autószerelő tanfolyam elvégzése teljes körű ismereteket nyújt az autószerelő munkájáról. A legfőbb feladat természetesen a személygépkocsik és a többi közúti jármű állapotának felmérése, a hibák feltárása és elhárítása.

Az autószerelő a javítások elvégzése kapcsán kiválasztja és kicseréli az alkatrészeket, elvégzi a szükséges beállításokat, méréseket és műszaki vizsgára készíti fel a járművet.

Az autószerelő szakma rengeteg kihívást tartogat a gépjárművek szerelmeseinek.

Persze az autószerelő feladatai közé olyan, a gépjárművek javításához csak távolról kapcsolódó tevékenységek is hozzátartoznak, mint az elvégzett munkához kötődő dokumentáció elkészítése, környezetvédelmi-munkavédelmi előírások elsajátítása, valamint a munkája során keletkezett veszélyes anyagok kezelése.

Ha mindez felkeltette a figyelmedet, akkor bízom benne, hogy egy tanfolyam elvégzése után talán egy olyan kiváló autószerelő munkájával leszünk gazdagabbak, aki szakmájának nemcsak kiváló ismerője, hanem még örömét is leli benne.

*

A legélvezetesebb szakmák, legizgalmasabb munkák sora gyakorlatilag tetszés szerint folytatható lenne.

Kimerítő felsorolást adni teljességgel lehetetlen volna, így csak azokat a leginkább kézenfekvő foglalkozásokat igyekeztem kiemelni, melyeket egy jó tanfolyam segítségével te is bármikor elsajátíthatsz.

Az eddig elmondottakkal együtt ugyanis azt gondolom, hogy az élvezetes szakmák között nemcsak a testmozgáshoz, természethez, művészetekhez kapcsolódó foglalkozások tartozhatnak, hanem szinte bármilyen tevékenység, amelyet művelője nagy odaadással végez.

Nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy mindenkinek azt tanácsot adjam, hogy pályaválasztás esetén elsősorban olyan tanfolyam elvégzésében gondolkodjon, melynek területén később is szívesen dolgozna.

Elsősorban azért, mert sokkal nehezebb lesz a jó munkavégzéshez szükséges lelki egyensúly megtalálása egy kényszerből vállalt állás esetén, másrészt a szakmai fejlődés is azon a területen fog leginkább kiteljesedni, amit nem kötelezettségként, hanem őszinte örömmel művelünk.

Kapcsolódó cikkek

  • Amikor tanulásra adod a fejed, számos dolog mellett azt is mérlegelned kell, hogy extrovertáltként milyen…

  • Léteznek olyan kifejezetten fiús szakmák, amelyek képzésének elvégzése esetén az elhelyezkedés szinte garantált. Az ok…

  • „Két grafikus beszélget: -Milyen az új csajod? -Elég ha csak annyit mondok, hogy 90-60-90? -Nemáááá,…