Hogyan legyél sikeres szabadúszó

Hogyan legyél sikeres szabadúszó

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 2
  Shares

Sokaknak adatik meg az a lehetőség, hogy ne alkalmazottként, hanem szabadúszóként dolgozzanak.

Erről a munkaformáról mindenkinek az jut eszébe, hogy mekkora mázli, ha az ember a saját maga ura, és akár otthonról a kanapén ülve is dolgozhat.

Ez azonban nem ennyire egyszerű, az otthoni munkának is ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai.

 

Szabadúszónak lenni jó

Rövid gondolkodás után már sorolhatjuk is a szabadúszó életforma illetve az otthonról végezhető munka előnyeit, mint például, hogy

ott dolgozol, ahol akarsz.

Igaz ez a legtöbb olyan foglalkozásra, amihez gyakorlatilag csak egy számítógépre van szükségünk.

Mivel a munkaeszközünk hordozható, így mindegy hol vagyunk, otthon, egy kávézóban, a plázában, bárhol el tudjuk végezni feladatainkat.

Bárhol dolgozhatunk szabadúszóként
Szabadúszóként megvan az a szabadságod, hogy bárhol dolgozhatsz: foghatod a laptopodat, és beülhetsz egy kávézóba, plázába, vagy akár a parkba – Te döntöd el, éppen melyik helyszín inspirál jobban, és melyik a kényelmesebb számodra.

Ránk van bízva, hogy mennyit dolgozunk.

Ha egy nap nincs kedvünk csak pár órát tevékenykedni, akkor senki sem fog ránk szólni, mert hát nincs főnökünk, aki folyamatosan ellenőrizzen. Akkor van tehát szabadidőnk, amikor mi akarjuk.

Ha megbízások alapján végezzük a munkánkat, eldönthetjük, hogy melyik feladatot vállaljuk, és melyiket nem. Ha egy felkérés nem elég testhezálló, akkor mondhatunk rá nemet, senki nem néz majd rossz szemmel ránk.

 

A lehetséges hátulütők

Amiről sokszor nem beszélnek, az az, hogy ennek a munkatípusnak lehet több hátulütője is.

Nem mindenki tud olyan hatékonyon dolgozni kötöttségek nélkül, mint ha alkalmazott lenne egy cégnél, ahol megvannak a kötelezettségei.

Ha otthon dolgozunk például, fenn áll annak a veszélye, hogy elterelődik a figyelmünk, ugyanis sokkal könnyebben kezdünk bele egy teljesen más tevékenységbe, mint egy munkahelyen.

Plusz a családtagok is zavaró tényezővé válhatnak, hiszen hiába mondja az ember a gyermekének, hogy Anya vagy Apa dolgozni szeretne, nem valószínű, hogy a gyerkőc ezt figyelembe veszi, és nem zajong tovább.

Hogyan legyél sikeres szabadúszó 6
Sikeresen dolgozni otthon családos emberként? Mutatunk pár olyan megoldást, mellyel megtalálhatod az egyensúlyt a család és a munka között.

A munkaidővel is lehetnek problémák, hisz nincs megszabva, hogy mennyit dolgozik az ember egy nap, így áteshetünk a ló túloldalára, és reggeltől estig csak a gép előtt ülünk.

Ez nemcsak hogy testileg és szellemileg is fárasztó, de a családi élet is megsínyli, mert hiába vagyunk otthon, nem töltünk együtt elég minőségi időt a szeretteinkkel.

A szabadidő kérdése is érdekes, hiszen ügyesen be kell osztani a teendőinket, hogy legyen annyi szabadnapunk, amennyit szeretnénk.

Egy programokkal teletűzdelt hónapban például eléggé lecsökken a munkaórák száma, ami viszont a pénztárcánknak tesz majd rosszat.

Ha azonban annyira belefeledkezünk a munkánkba, hogy bármiféle kikapcsolódási lehetőséget megtagadunk magunktól, akkor hamar kiéghetünk.

Te is hasonló problémákkal küzdesz?

Akkor mutatunk most néhány tippet, hogyan tudsz hatékonyan dolgozni szabadúszóként.

 

Tippek és trükkök a hatékony munkához:

 1. Saját munkaterület

Alakíts ki magadnak egy saját munkaterületet. Ha már úgy érzed, nem tudod elég produktívan végezni a munkád otthon a kanapéból, akkor próbálj ki különböző alternatívákat.

szabadúszó munkaterület
Mindenkinek más jön be – lehet, hogy Te a kanapén tudsz leginkább elmélyülve dolgozni. Ha mégsem így van, adunk pár alternatív tippet a cikkben!

Sokat segíthet például a változatosság. Próbáld ki milyen egy kávézóban dolgozni. Lehet, hogy a változatos környezet jó hatással lesz rád, és jobban teljesítesz majd.

Ha nem akarsz otthonról elmenni, akkor alakíts ki a házban egy elszeparált helyiséget, ami a te dolgozószobád lesz, és ahová csak neked van bejárásod, senki másnak.

Ha a költségvetésed megengedi, akár irodát is bérelhetsz valahol a városban. Ha szükséged van a kötöttségekre, így imitálhatod azt, mintha alkalmazottként kellene bejárnod egy munkahelyre.

Lehet, hogy te nem vagy az a fajta, aki szeret egyedül dolgozni.

Léteznek ma már közösségi irodák is, ahol szabadúszók és vállalkozók egy közösségben, de mégis egymástól függetlenül dolgozhatnak saját projektjeiken. Itt lehetőséged van új embereket megismerni, munkahelyi barátságokat kötni, sőt akár partnerekre, megbízókra is ráakadhatsz.

 

 1. Fix munkaidő

Úgy érzed, hogy a kötetlenség miatt elaprózódik a munkaidő, vagy épp ellenkezőleg, sosem tudod abbahagyni a munkát, és nincs elég időd a családra?

Ha már megvan a számodra legideálisabb munkaterület, így ezzel sikerült kiiktatnod a zavaró tényezőket, próbáld meg lefixálni a munkaidődet.

Oszd be magadnak hétről hétre vagy akár hónapról hónapra, hogy mikor vonulsz el dolgozni. Ezt a beosztást könnyen tudod egyeztetni a családdal is, így rájuk is lesz majd elég energiád.

Válaszd szét a melót és magánéletet.

Ez egyszerűnek hangzik, de mégsem az. Magánéleti dolgokon ne rágódj munka közben, otthon pedig ne a munkán kattogjon az agyad. Ha befejezted az aznapra tervezett feladataidat, a nap további részében ne foglalkozz semmi ilyesmivel.

Iktass be azért szabadnapokat is.

Lehet, hogy eddig olyan ritmusban dolgoztál, hogy neked a hétvége is munkanap volt, most mégis próbáld meg azt a két napot úgy eltölteni, hogy az agyad kikapcsolhasson egy kicsit.

Nem kell mindig programokat szervezni, elég, ha filmezéssel, olvasással, sétával töltöd el a napot, és máris sokkal inkább feltöltődöttnek érzed magad.

 

 1. Fogadj fel egy könyvelőt

Ha szabadúszó vagy, az egyben azt is jelenti, hogy saját magadnak kell intézned adóügyeidet.

Ez veszélyes lehet, hiszen nem vagy adószakértő, így nagy a valószínűsége, hogy valamit nem úgy csinálsz, ahogy azt az adóhivatal szerint kéne, ebből pedig komoly problémáid származhatnak.

szabadúszó könyvelő
Ha lehet, ne Te foglalkozz az unalmas papírmunkával. Bízd ezt másra, az adóügyekre fogadj fel egy könyvelőt, és csináld azt, amiben jó vagy!

Felesleges azzal töltened az értékes idődet, hogy a neten böngészve keresel választ különböző adózási kérdésekre, inkább bízz meg egy könyvelőt, aki profin intézi majd adóügyeidet.

 

 1. Weboldalak pénzkereseti lehetőséggel

Sok olyan tipikusan szabadúszó szakma van, amelyekkel akár az interneten keresztül is kaphatunk megbízásokat, ilyen például a webprogramozó, webdesigner, grafikus, kiadványszerkesztő, szoftverfejlesztő, mobilalkalmazás-fejlesztő vagy mozgókép- és animációkészítő foglalkozás.

Ha te is a felsorolt pályák egyikén tevékenykedsz, és szeretnél plusz kereseti lehetőségeket kipróbálni, valamint jól beszélsz angolul, akkor nézd meg a következő weboldalakat és regisztrálj.

 

Upwork.com

Itt a megbízók felteszik azokat a projekteket, amelyek kivitelezéséhez szakemberekre van szükségük, és te pedig jelentkezhetsz rájuk.

A munkaadó elbírálja a beérkező pályázatokat, és kiválasztja a neki legjobban tetsző szakembert. Ez gyakorlatilag egy online állásinterjú.

 

Fiverr.com

Erre az állásközvetítő oldalra bárki feltölthet olyan szolgáltatást, amit 5 és 995 dollár közötti honoráriumért el tud végezni.

Annyi kategória van, hogy gyakorlatilag tényleg bármilyen szolgáltatást kínálhatsz, arra viszont figyelj, hogy csak olyat hirdess, amihez tényleg értesz, mert rossz értékelésekkel nem kapsz megbízásokat.

 

Guru.com

Az előzőekhez hasonló online állásközvetítő honlap.

Jelentkezhetsz a megbízók álláshirdetéseire, valamint a profilod alapján téged is megkereshetnek a munkaadók különböző munkalehetőségekkel.

 

Általánosítás azt mondani, hogy a szabadúszó munkavállalók élete fenékig tejföl.

Ennek a foglalkozási formának is vannak előnyei és hátrányai, és megvannak a megfelelő trükkök és praktikák arra, hogy hogyan hozzuk ki magunkból a legjobbat.

Reméljük, hasznos információkkal szolgáltunk azok számára, akik programozó, grafikus, kiadványszerkesztő vagy bármilyen más szabadúszó szakmában dolgoznak.

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 2
  Shares
 • 2
  Shares
Comments are closed.