Jól szeretnél tanulni? Így kezdj neki!

Először is engedd meg, hogy gratuláljunk a döntésedhez, hiszen biztosan egy hosszú út bejárásával érkeztél el idáig.

Most van itt az ideje, hogy lelkileg összeszedd magad, és végigcsináld azt, ami elterveztél: eredményesen elvégezd azt a tanfolyamot, amit már egy jó ideje szeretnél.

A tanulásnak való nekikezdés először mindig szárnyalással indul, de később sokszor átcsap egy nehéz érzelmi állapotba, amikor kínkeservessé válik minden egyes tananyaggal töltött perc.

Szeretnél boldogabban tanulni? Megértjük. Változtasd meg a gondolkodásod.

Jogosan merül fel a kérdés: miért pont a gondolkodásodat kell megváltoztatni? Azért, mert a gondolataid minősége teremti az érzéseidet, az érzéseid minősége ösztökél cselekvésre, vagy épp állít meg.

Íme, a mankó a változtatáshoz:

Legyél büszke arra, hogy tanulsz!

Először is, ahhoz, hogy nagyobb megelégedéssel tanulj, szükséged van arra, hogy biztos legyél abban, hogy jó döntést hoztál: azt a szakmát tanulod, amit tényleg szeretnél.

Nem a szüleid, vagy a barátod rángattak bele, hogy végigcsináld, igenis te vágytál erre a pár hónapos tanulási fázisra az életedben.

Tipp: ha úgy érzed, összecsapnak a hullámok a fejed fölött, térj vissza mindig a kezdetekhez, és sorold fel az összes okát annak, hogy miért is tanulsz tulajdonképpen.

Teremtsd meg magadnak azt a karriert, amiről mindig is álmodtál!

Vesd el azokat a negatív gondolatokat, amik zöme nem is a sajátod!

Ezeket az elégedetlenkedést okozó gondolatokat a környezeted programozta beléd.

Néhány ezek közül:

  • Miért akarsz tanulni? Csak nem azért, hogy híres legyél?
  • Azt hiszed, hogy sikerülni fog feljebb kapaszkodni a ranglétrán? Nevetséges…
  • Tényleg úgy gondolod, hogy meg fogsz élni ebből a szakmából?
  • Már apád sem volt egy észkombájn, miért törekszel ennyire? Ugyan már, hagyd abba, és elégedj meg kevesebbel.

Ne higgy a negatív, gátló kritikáknak! Ne engedd, hogy az esetleges félelmeid irányítsák az életedet, és főleg ne érdekeljen, mit gondolnak rólad mások!

Mindig gondolkodj hosszútávban, és higgy a céljaid megvalósulásában!

Tudd, hogy te alakítod és formálod az életedet, méghozzá tudatosan. Ha úgy észleled, hogy robotpilóta módba váltasz, és csak ömlenek ki a fejedből a negatív gondolatok, azt is tudd, hogy van hatalmad fölöttük, és bármikor gátat vethetsz nekik.

Ne szenvedj feleslegesen, szabadítsd fel magad a negatív gondolatok rémuralmától. Meglátod, sokkal könnyebben fog menni így a tanulás, és színesebb lesz a világ is.

A rögzült negatív gondolatoktól (önkorlátozó hiedelmektől) nem is olyan könnyű megszabadulni, mint azt gondolnánk.

Ám ha sikerül, kinyílik előttünk a világ, amibe beletartozik a tanulás világa is, hiszen képesnek tartjuk majd magunkat arra, hogy az új ismeretek megszerzésével nagyot változzon az életünk.

Alakítsd ki a pozitív gondolkodási sémád!

Szenvedélyes tanulásra vágysz? Akkor először fel kell hagynod a szenvedéssel. Szeretsz panaszkodni, hogy milyen sok az anyag, és hogy biztosan nem tudod magad átrágni rajta?

Tudtad? Az, aki hajlamos a negatív gondolkodásmódra, a pesszimizmusra, általában alacsony önbecsüléssel is rendelkezik. Ha elkezded magadat szeretni, újra képesnek érzed majd magad arra, hogy tanulj, és újat alkoss.

Tippek:

  • a negatív gondolatokat azonnal helyettesítsd pozitívokkal, így még meg tudod előzni, hogy tovább burjánozva mérhetetlen károkat okozzanak a karrieredben
  • gondolkodj nagyban, és képzeld el, ahogyan egy sikeres záróvizsga után átveszed a bizonyítványodat
  • tűzz ki magad elé célokat
  • tudd, hogy te irányítod a döntéseidet, és nem más

Tekints úgy a tanulásra, mint egy izgalmas kalandra

A sikeres tanulásnak a fejlődő gondolkodás az alapja. Az, ha alig várod, hogy kibontakozzon előtted a tudományok csodás világa, mely által egy új munkakört tölthetsz be, egy olyat, amit mindig is szívesen csináltál volna.

Hibázol? Rosszul sikerült egy vizsgád? Tanulj belőle. Lehet, hogy számodra az lesz a lecke, hogy időben kell elkezdened tanulni, de az is lehet, hogy jobban kell figyelned az órán.

Még nem választottál tanfolyamot? Itt nézelődhetsz!

Kapcsolódó cikkek