Gondolkozz kicsiben – ha a tanulás a téma!

Neked is biztosan mindenki azt mondja, hogy gondolkozz nagyban, és óriási dolgok történhetnek az életedben.

De mi van, ha te nem akarsz nagy célokat kitűzni, csak kicsiket? Nos, nem lesz semmi bajod belőle.

Sőt, a tanulás kapcsán még profitálhatsz is belőle.

Képzeld csak magad elé azt a diákot, aki folyamatosan tolja maga előtt a napi tanulnivaló-adagokat. „Ó, ez nagyon kevés, majd később bepótolom, ezt a bulit nem hagyhatom ki.” – mondja. Az anyag pedig csak gyűlik-gyűlik, míg elérkezik a vizsga időpontja, amikor már csak a kapkodva tanulás módszere lehetséges.

Talán te is megtapasztaltad már, hogy ekkor már mennyire nem hasznos a tanulás. Valószínűleg nem fogod tudni végigvenni az anyagot, ideges leszel, és még amit megtanultál, azt is elfelejted pár nap múlva, mert a rövid távú memóriádat pakolod vele tele.

Szóval, a rendszeres tanulás kapcsán a sok kicsi sokra megy elve hatványozottan érvényesül. Ne becsüld hát le a kevésnek tűnő leckét, vágj bele, és rágd át magad rajta!

Tipp: érdemes bemenni lehetőleg az összes órára (még akkor is, ha nem kötelező). Valószínűleg el fogod tudni olvasni valahol az anyagot, de ha hallod is, sokkal jobban rögzül. Különösen igaz ez az OKJ képzésekre, mert ott rengeteg gyakorlati ismeretet szerezhetsz az órákon, amit otthon, egyedül nem tudsz bepótolni.

A rendszeres tanulásban nagy érték rejlik

Sok lépés vezet a magvak elvetésétől az aratásig.

Ugyan ott lebeg a szemed előtt az a pillanat, amikor a kezedben tarthatod az OKJ-s bizonyítványodat, de addig tanulnod is kell, mégpedig minél rendszeresebben. Ha nem hagyod az utolsó pillanatra a tanulást, akkor a sok ismétlésnek hála a tudás sokkal inkább a tiéd lesz, és biztosan jobb szakember válik belőled.

A különbség a részletekben rejlik. A hatékony tanulás titka: sok rászánt idő kis adagokban.

Tipp: vezesd a heti elfoglaltságaidat egy naptárban, és ügyelj arra, hogy mindig elegendő időd legyen a tanulásra.

Fókuszálj tehát arra, hogy minden egyes nap tanulj a célodért, és sokkal eredményesebb leszel a munkádban.

Nézd csak, milyen szuper tanfolyamokon vehetsz részt!

Kapcsolódó cikkek