Kreativitást igénylő szakmák – ez a 3 a legnépszerűbb

A kreatív szakmák soha nem fognak kimenni a divatból, mindig szükség lesz azokra a jól képzett szakemberekre, akik a hobbijukból élve valami igazán egyedit, különlegest tudnak alkotni. Tudod, miért? Mert a kreatív tevékenységet nem lehet automatizálni úgy, hogy a végeredmény minőségi és valóban egyedi legyen! Ha már az iskolában is a kreatív foglalkozások voltak a kedvenceid, és bármikor kész szárnyalni a fantáziád, nézd meg, melyik három, kreativitást igénylő szakma a legnépszerűbb manapság!

Kreatív munkák

Kreativitásra az élet számos területén, rengeteg munkakörben szükség van, hiszen anélkül nem tudnának a tanárok összeállítani egy iskolai tanórát, nem álmodnának meg a pékek újabb és újabb szuper recepteket, s nem épülnének különleges ingatlanok sem. Kreativitásra szinte mindenütt szükség van, sokszor a legegyszerűbb irodai munkánál, sőt egyes fizikai tevékenységeknél is!

Más „tésztának” minősülnek azonban az alkotó tevékenységek, amelyeknél lényegében azért kapod a fizetésedet, hogy napi X órában valami egyedit, különlegest álmodj meg, s azt megvalósítsd.

Erre viszonylag kevesen alkalmasak – éppen ettől lesz olyan értékes azoknak a munkája, akik szinte bármikor képesek a maximális fordulatszámon pörögve valami egészen újat kitalálni, s megalkotni.

Hiába vannak törekvések, s hoznak létre különféle szoftvereket, amelyek a kreatív emberek munkáját hivatottak kiváltani, a használatukkal készült munkák soha nem lesznek olyan értékesek és olyan színvonalúak, illetve annyira egyediek, mint az emberi agy és kéz szülte alkotások.

Kreatív szakmák és elhelyezkedési lehetőségek

Sokáig tartotta magát az a téves elképzelés, miszerint a művész lelkű, kreatív szakmát választó emberek nehezebben helyezkednek el.

Mára azonban sokat változott a világ, s felértékelődött a kreatív foglalkozások és kreatív (szellemi és fizikai) termékek értéke, hiszen a 21. században csaknem mindenki próbál kitűnni a tömegből, s vágyik a különlegesre, amit nem gépek hoztak létre tömegével.

Így aztán mindig van, s lesz is igény a kreatív szakemberekre, akik kedvükre tudnak válogatni a különféle, jól fizető munkalehetőségek közül.

Egy keresett, kreatív szakmával a zsebedben, a biztos, kiszámítható jövedelmet preferálva elhelyezkedhetsz alkalmazottként rész- vagy teljes munkaidőben, de dönthetsz úgy is, hogy szabadúszóként tevékenykedsz, és élvezed a vállalkozói lét minden előnyét: az önállóságot, a szabadságot, a saját időbeosztást és azt, hogy válogathatsz a megbízók és a feladatok között.

Kreatív szakmáknál ezek a tulajdonságok fontosak

Ha kreatív foglalkozást választanál, fontos, hogy valóban szeresd azt a tevékenységet, amelyre a választásod esik, hiszen innentől kezdve nem csupán a hobbid, hanem a munkád is ez lesz, ez jelenti majd a megélhetésed alapját.

Egy szabadidős tevékenységgel ellentétben a munkádat nem biztos, hogy félre tudod rakni, amikor megunod, és a határidők is meghatározók lesznek. De ha igazán érdeklődsz az iránt, amivel foglalkozol, akkor az elvárások és határidők okozta nyomásokat is könnyebben viseled majd!

Az is elengedhetetlen, hogy ne csak kreatív, hanem precíz, pontos és igényes is legyél, tudd kezelni a határidőket, és képes légy önállóan dolgozni.

Ha mindezen tulajdonságoknak a birtokában vagy, és nincs más vágyad, mint alkotó tevékenységből élni, nézd meg, melyek a legnépszerűbb kreatív szakmák!

Fotográfus / kreatív fotós

A fotózás egy igen népszerű szakma a közösségi média oldalak, a stock fotó oldalak és hasonló felületek aranykorában.

A technikai fejlődés lehetővé tette, hogy a mindenki zsebében ott lapuló okostelefonokkal is viszonylag jó minőségű képeket lehessen készíteni, azonban valljuk be, ha egy esküvő pillanatainak megörökítéséről, kismamafotókról, esetleg marketing vagy reklám célt szolgáló képekről van szó, senki sem szeretne amatőr, okostelefonnal készült anyagokat kapni!

Így aztán a sok-sok közepes és gyenge minőségű képnek köszönhetően még értékesebbé válnak az igazán profi fotók.

Fényképészként – nem meglepő módon – a fotózás lesz a fő tevékenységed, illetve elvégzed a különféle utómunkálatokat is.

Mindig az ügyfél igényeit, elvárásait szem előtt tartva készíted el a megrendelt képeket a lehető legmagasabb minőségben.

A fotózásnak rengeteg területe van. Vannak, akik tájakat, mások tárgyakat, ételeket, kismamákat, esküvőket, céges eseményeket, állatokat fotóznak – és még hosszan folytathatnánk a felsorolást.

A fotográfus / kreatív fotográfus képzés 1 tanév alatt megadja számodra azt a tudást, amellyel elindulhatsz a fényképész szakmában, s innentől kezdve már csak rajtad múlik, hogy melyik területre specializálódsz.

Létezik egy jóval rövidebb, összesen 7 órás online képzés is, amelyen a fotózás alapjait sajátíthatod el, azonban, ha a fényképezésből szeretnél megélni, akkor a 10 hónapos fotográfus képzés jóval komplexebb, magasabb szintű tudást ad.

Grafikus

Grafikusként vizuális kommunikációs eszközöket tervezel, és valósítasz meg. Ide tartoznak a hirdetések, prospektusok, poszterek vagy weboldalak grafikai elemei, de a különféle logók, márkajelzések elkészítéséhez is grafikus közreműködésére van szükség.

Ma már a grafikusok többnyire számítógépes szoftverekkel dolgoznak, de találkozhatunk időnként kézzel készített grafikákkal is.

A grafikus képzés elvégzésével képes leszel az ügyfél igényeit, elképzeléseit szem előtt tartva kézzel vagy számítógépes szoftverrel elkészíteni a megrendelt anyagokat megfelelő minőségben.

Képes leszel tájékozódni az aktuális grafikai trendekről, amelyek iparáganként eltérők lehetnek.

A kreativitás mellett a grafikus szakmában fontos a kézügyesség és a precizitás is, illetve alapvető kompetencia a különböző grafikus programok ismerete.

A végzettség megszerzését követően dolgozhatsz szabadúszóként, de dönthetsz úgy is, hogy elköteleződsz egyetlen marketingügynökség, médiaügynökség vagy kreatív ügynökség mellett, esetleg PR területen, grafikai irodában vagy nyomdáknál kamatoztatod a tudásodat.

Dekoratőr

Ha a szupererőd a szépérzék, és képes vagy akármilyen káoszból harmóniát varázsolni, valamint, ha egyik legfőbb hobbid az otthonod feldíszítése, akkor a dekoratőr szakma ideális lehet számodra!

A dekoratőr tanfolyam elvégzését követően képes leszel arra, hogy különféle fontos események helyszíneit dekoráld a megrendelő igényeinek megfelelően.

Cégek és magánszemélyek életének fontos pillanatainál leszel jelen, és munkáddal hozzájárulsz ahhoz, hogy a vállalati rendezvények, konferenciák, előadások, születésnapok, esküvők és más események igazán színvonalasak és felejthetetlenek legyenek.

Munkád során sokféle emberrel fogsz találkozni, és sokféle igényt és elképzelést kell megvalósítanod, így a napjaid színesek, a feladatok izgalmasak és változatosak lesznek.

Ha kipróbálnád magad egy kreatív szakmában, szerezd meg a hozzá szükséges tudást, és jelentkezz a számodra legszimpatikusabb képzésre!

Kapcsolódó cikkek