Alkalmazott vagy vállalkozó?

Miután sikeresen elvégez az ember egy szakmát, felmerül a kérdés, hogy alkalmazottként próbáljon meg elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagy inkább saját vállalkozást indítson.

Az önálló vállalkozás elindításához több dologra van szükség. Többek között egy jó ötletre, kitartásra, marketingre, és némi indulótőkére.

Hiába vagy jó szakember, ahhoz, hogy kitűnj a rengeteg remek hasonló szakember közül, valami újat kell mutatnod. Valami olyat, amiben különbözöl a piacod többi szereplőjétől. Például lehetsz a sokadik kozmetikus a sorban, de lehetsz az, aki kizárólag fiatalító arckezeléseket vállal.

Keresd meg a piacodat, a potenciális vevőidet, és mérd fel az igényeket, hogy tudd, milyen irányba érdemes elindulnod.

Nem érdemes előre sok pénzt fektetni egy olyan ötletbe, amire nincs is kereslet. A piacod felmérése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Az internet segítségével számos lehetőséged van arra, hogy „piackutatást” végezz.

Ha nem tudod, hogyan érdemes elindulni a vállalkozásod megvalósításában, első körben érdemes megnézned az ezt a vállalkozás indításáról szóló online kurzust, mely hatalmas segítség nyújthat az induláshoz, rengeteg tippet, ötletet találsz benne, és segít elkerülni azokat a tipikus buktatókat, amelyek hónapokkal késleltethetik a vállalkozásod indulását, és anyagilag is lenullázhatnak.

Ha már jobban képben vagy, akkor célszerű szakember segítségét kérni, például vállalkozáskora szakosodott tanácsadókét.

Nem biztos, hogy frissen végzett szakemberként rögtön önálló vállalkozást kell nyitni. Érdemes alkalmazottként dolgozni néhány évet egy adott szakmában, hogy belülről lássa az ember a feladatokat, a nehézségeket, a buktatókat, illetve ellessen néhány trükköt a nálánál tapasztaltabbaktól.

Milyen előnye van egy önálló vállalkozásnak?

  • Megvalósíthatod a saját elképzeléseidet, a vállalkozás önmegvalósítás eszköze is lehet.
  • A saját feltételeid szerint vállalkozhatsz, és a saját magad főnöke lehetsz.
  • A munkahelyedet Te választhatod meg, bárhol dolgozhatsz, online vállalkozóként akár egy kávézóban, vagy bármilyen általad választott inspiratív környezetben.
  • Jóval több pénzt lehet vállalkozóként keresni, mint alkalmazottként.
  • Rugalmasabb időbeosztásod lehet.
  • Abból élhetsz meg, amit szeretsz csinálni. (Feltételezve, hogy jól választottál szakmát)

Miért jó vállalkozónak lenni? A saját vállalkozásnak sok előnye és hátránya is van, de hogy miért izgalmas kaland, azt a cikk további részében olvashatod.

Mi a hátránya egy saját vállalkozásnak?

  • Nincs „fix” fizetés. Bár átlagosan több pénzt visznek haza a vállalkozók, a bevétel hullámzó lehet. Ha nem dolgozol eleget, vagy rossz irányba kormányzod a vállalkozást, akkor nulla vagy negatív is lehet a “fizetésed”.
  • Nagyobb a felelősség, mint alkalmazottként.
  • A vállalkozóként több dologhoz is kell érteni, hiszen a szakmádon túl érdemes kicsit beletanulni a marketingbe, könyvelésbe és a vállalkozáshoz kapcsolódó jogi ismeretekbe. (Persze saját vállalkozás indításakor javasolt egy megbízható könyvelőt és egy ügyvédet keresni.)
  • Az ügyfélkört vállalkozóként saját magadnak kell kiépíteni.
  • A munkához szükséges eszközöket, a munkahelyet magadnak kell biztosítani.
  • A munkaidő nem feltétlenül csak 8 óra, az indulásnál (vagy később is, szezonban vagy húzósabb időszakokban) ennél várhatóan több munkát kell beletenned.

Akkor mégis miért jó vállalkozónak lenni?

Az előnyöket már felsoroltam pár sorral feljebb, de engedd meg, hogy pár szubjektív érvet még felhozzak, mit szeretek én a vállalkozásban:

Nemcsak az a fantasztikus a vállalkozó életmódban, hogy szabadon döntheted el, mikor és hol dolgozol, és nincs felső határa a fizetésednek. Ezek csak a “szokásos” érvek, amiket a legtöbb helyen olvashatsz.

Amiről viszont kevesen beszélnek:

Sokkal inkább kinyílik a világ, több a lehetőség minden szinten, mint alkalmazottként.

A vállalkozás önállóságra nevel, és ha nyitottan állsz hozzá, és nem utasítod el a tanulást, akkor borzasztóan sokrétű tudást, gyakorlatot szedhetsz fel. Olyan skilleket is fogsz szerezni, amikről előtte még nem is hallottál, és sokkal jobban fogsz boldogulni az élet egyéb területein is.

Izgalmas, hogy eldöntheted, mivel szeretnél foglalkozni. Ha nyugis időszakot szeretnél, kevesebbet vállalsz be, de ha mozgalmasabb időszakra vágysz, akkor megteremtheted magadnak, hogy változatosabb legyen a munkád, és folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal kelljen szembenézned.

Bár sok nehézség van egy önálló vállalkozás kialakításánál, megfelelő felkészültséggel és egy jó ötlettel elérhető a siker.

Ugyanakkor fontos, hogy ne féljünk segítséget kérni a megfelelő szakemberektől, és soha se hagyjuk abba a tanulást.

Segítségnek itt van néhány könyv, mely segít a vállalkozás indításában.

Azok a vállalkozások maradnak sikeresek, melyek lépést tudnak tartani a folyamatosan változó igényekkel, mindig meg tudnak újulni, és valamilyen téren mást tudnak nyújtani, mint a konkurencia. Ehhez a témához rengeteg hasznos kiegészítést nyújt a Vállalkozásindítás online tanfolyam, mely 2-3 mozijegy áráért segít elindulni a vállalkozás rögös útján, és akkor ad támaszt és lendületet, amikor a legnagyobb szükséged van rá: az indulás során.

Kapcsolódó cikkek