Ne halogasd a tanulást!

Számodra is nehézséget okoz a tanulás halogatásával való megküzdés? Már általánosban is így volt, de mégsem tudsz egyről a kettőre jutni? Az időgazdálkodás sosem volt könnyű feladat, de tippjeinkből sokat tanulhatsz, és kikerülhetsz a halogatásspirálból.

Ha hajlamos vagy odébb tologatni a tanulnivalódat, annak mindig van oka.

Próbáld megérteni magad.

Figyeld meg a halogatott dologgal kapcsolatos érzéseidet, gondolataidat. Lehet, hogy nem is gondolod annyira priornak, mint amilyen? Elképzelhető, hogy tudatosan akadályozod magad abban, hogy leülj végre tanulni?

Az is segíthet, ha objektíven, egy külső szemlélő szemével vizsgálod meg a helyzetedet.

A miértek a következők lehetnek:

  • utálod, amit tanulsz
  • túl nehéz falatnak találod, és úgy véled, kudarcra van ítélve
  • világéletedben szervezetlen voltál

Tippek a hatékony tanulás felé vezető úton:

  • sok kicsi sokra megy

Ha túl nehéznek találod a feladataidat, akkor oszd be emészthető falatokra. Persze nem hagyd az utolsó pillanatra, maradjon idő ismétlésre is! Írj teendőlistát, és próbáld magad hozzá tartani. Ehhez persze az kell, hogy jó célokat tűzz ki.

A céljaid kövessék a SMART szempontokat, azaz legyenek konkrétan megfogalmazottak (Specific), mérhetőek (Measurable), elérhetőek (Attainable), relevánsak (Relevant), és határidőhöz rendeltek (Time-related).

  • kísérletezz bátran

Próbálj ki több tanulási módszert is. Tanulj kinn a kertben, vagy zenehallgatás közben, buszon és villamoson, reggel, vagy este, ahogy neked jólesik, és amikor tudsz koncentrálni. A lényeg úgyis a végeredmény.

  • ne keseredj el

A kudarcokra tekints tanítómesteredként, és ne ostorozd magad. Ha az egyik módszer nem vált be, térj át egy másikra, és legyél büszke arra, hogy mindent megpróbálsz.

Reméljük segítettünk Neked abban, hogy hatékonyabban szervezd az időd!

  • pihenj, és töltődj fel

Kimerülten, fáradtan nem lesz sok akaraterőd a tanulásra, annyi szent. Iktass be szüneteket. Sétálj, sportolj, igyál egy kávét, nézz meg egy filmet. Ezek a tevékenységek látszólag csak rabolják a tanulásra fordított időd, de valójában a hatékonyságodat segítik, és visszatöltik az energiáidat.

  • számolj le az üresjáratokkal

Ha minimalizálod az álmodozással, és a közösségi oldalakkal töltött időd, máris sokkal eredményesebb leszel. Ledolgozhatod például a lemaradásodat.

Remek, most már biztosan jól fogsz teljesíteni az általad választott OKJ-s tanfolyamon!

Kapcsolódó cikkek