Fontos, hogy szeresd, amit csinálsz?!

Nagy dolgokat nem lehet véghezvinni szenvedély nélkül.” (G. W. F. Hegel filozófus)

Mivel a munka tölti ki a hétköznapjaink legnagyobb részét, ezért kiváltképp fontos, hogy olyasmivel töltsük a munkaidőnket, ami örömet okoz. Neked olyan a melód, amitől teljesnek érzed magad? Ha nem, itt az ideje váltani.

Gondold át, érdemes-e csak a fizetés alapján állást választanod

Ha utálod, amit csinálsz, vagy lehúz, esetleg simán hidegen hagy, mit érsz az érte kapott pénzzel? Hidd el, nem leszel vele boldog. Úgy leélni az életed, hogy nyögvenyelősen dolgozgatsz, nem érdemes.

Olyan munkát végezni, amiben elvagy, de nem vagy túl jó benne, butaság csinálni, mert folyamatos megfelelési kényszered lesz.

Sőt, egy ilyen foglalkozás keretein belül fejlődni sem fogsz tudni igazán.

„Igen, rengeteget kaszáltam a könyveimmel, de egyetlen szót sem vetettem papírra, úgy, hogy közben arra gondoltam: ezért majd pénzt kapok. Azért írtam, mert teljesnek éreztem magam tőle. Jó érzés volt. Azért csináltam, mert örömet okozott. És ha az ember ezért csinálja, akkor örökké tudja csinálni.” (Stephen King író)

Nézzük meg a másik oldalt!

Természetesen nem lehet a pályaválasztást pusztán érzelmi alapokra helyezni, fontos, hogy legyen tehetséged is abban, amivel foglalkozol.

Az is lényeges, hogy elegendő pénzt kapj érte, azaz tudd biztosítani vele a családodnak azt a megélhetést, azt az életszínvonalat, ami boldoggá tesz titeket.

Emellett lehet hobbid, amiért vagy kapsz pénzt, vagy nem.

Az alapszabály tehát a következő: szuper, ha imádod azt, amit csinálsz munkaidőben (és törekedj is erre), de ha ez nem sikerül, legalább olyan szabadidős elfoglaltságot válassz, amiben örömödet leled.

Szerinted melyik tábornak van igaza?

Tudd, hogy bármikor újrakezdheted az életed, sosem késő, hogy boldog legyél!

Te mivel foglalkoznál a legszívesebben? Éld meg az álmaid, tanulj valami újat!

Kapcsolódó cikkek