Megfogadom, hogy tanulni fogok

Megfogadom, hogy tanulni fogok

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 17
    Shares

Így érheted el, hogy kitartó legyél a tanulásban

Lehet, hogy a januári fogadalmad miatt, vagy egy már régóta dédelgetett vágyad beteljesítéseként vágod a fejszéd a tanulásba, egy biztos: a motivációt iszonyatosan nehéz fenntartani. Ezért sokan, akik jelentkeznek képzésre, be sem járnak az órákra, vagy épp nem olyan eredménnyel végzik el, mint amiben reménykedtek. Így tartsd életben a motivációt tanulás közben!

 

Belső ösztönzés-tudatosság

Találd meg azt a belső tüzet, ami veled van a képzés egész ideje alatt.

Először is tudnod kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatják. Ha te nem akarod igazán, megette a csuda.

Éppen ezért, ha úgy érzed egy képzés közben, hogy ez mégsem a te szakod, akkor ne szégyellj váltani, hiszen valószínűleg nem is lennél abban a bizonyos szakmában elég jó. Illetve, nyilván az a legjobb, ha mersz hallgatni a szívedre (is), és olyan képzést választasz, ahová örömmel jársz be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejleszd a képességeidet.

„Tanulási motiváción a tanulási tevékenységre késztető belső feszültséget értjük, amely energetizálja, aktivizálja, irányítja, integrálja a tanulást” (Réthyné, 2001, 156., idézi Revákné, 2001, 270.)

 

Majd később – töröld ki a szótáradból

Ha folyton elodázod a tanulást, és mindig akkorra hagyod, amikor már a házimunkától, vagy akár a TV-zéstől holtfáradt vagy, akkor nem biztos, hogy elég hatékony leszel. Sőt. Hajlamos leszel átugrani fejezeteket, felületesen olvasol, és mivel sokkal nehezebben fog az agyad, mindent lassabban tanulsz meg. Később kerülsz ágyba, kevesebbet alszol, és reggel fáradtabban kezdesz neki az új tanulnivalóknak. Ördögi kör ez.

A tanulás bár áldozatokkal jár, mégsem kell, hogy kínzás legyen.

Tipp: alakítsd át a napirendedet. Próbáld első helyre tenni a tanulást, és csak azután jöhet a halasztható ház körüli feladat, vagy épp a szórakozás.

Mindenképpen legyen egy tanulási stratégiád. A jövőd a tét.

„A próbatételek néha nehezebbek, mint ahogy képzeltük. A tanuláshoz azonban elengedhetetlenek, és mindegyik közelebb visz az álmaink megvalósításához.” Paulo Coelho

 

Válassz olyan célt, amely valóban inspirál

Olyan motivációra van szükséged, amely kulcsfontosságú. Ami akkor is hajt, amikor fáradt vagy, és jönnek a kudarcok. Ha nincs elég alapos motivációd (pl. jobb munkahely, szép kereset) a tanulásra, akkor könnyen talajt vesztesz.

A belső motivációd a legrosszabb percekben is felszínen tart majd, és cselekvésre ösztönöz. Akkor is visz előre, ha esetleg mindenki ellened van.

motiváció a tanulásban
Csak akkor fogsz tudni keményen tanulni, ha a célt a magadénak érzed.

Az is igaz, hogy csak akkor fogsz tudni keményen tanulni, ha a célt a magadénak érzed.

Tanulj szívvel-lélekkel. Tegyél bele anyait-apait. Másképp nem érdemes.

 

A tanulási környezet kiválasztásának fontossága

A biztonságos, kiszámítható környezet sokat számít a sikeres tanulásban – alakítsd hát ki a személyre szabott tanulási kuckód!

Nem mindegy, hogy milyen a világítás, és mennyire kényelmes a szék tanulás közben. Az se, hogy csend van-e, és hogy kellemes meleg van-e a helyiségben. Te tudod, mitől érzed jól magad: tartsd ezt szem előtt, és könnyebben megy majd a tanulás.

Tipp: semmiképp se alkudj meg- ha egyedül tudsz csak tanulni, akkor kedvesen, de határozottan utasítsd el a csoporttársad közös tanulásra való invitálását.

 

Higgy magadban!

Hidd el, hogy képes vagy rá! Minden megvan benned ahhoz, hogy eredményesen tudj tanulni.

Fontos az önismeret: nyilván sokkal jobb lehetsz azokon a szakokon és azokban a tárgyakban, amelyekhez van tehetséged.

 

Önmotivációs eszközök: motivációs előadók, könyvek, videók.

Használd őket olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudod. Ezek akkor is segítenek majd, amikor érzelmileg nem vagy jól (túl sok a stressz, a harag, az aggódás, vagy épp kudarcszériád van). A cél, hogy mindig lelkesedve, bátran és határozottan haladj a céljaid felé.

Motiválhatod magad mini-felmérőkkel is, amelyekkel még az otthonodban, a számonkérés előtt szerezhetsz pozitív megerősítést.

 

Válassz egy szuper tanfolyamot még ma, és tedd jobbá a 2018-as évedet!

 

Kapcsolódó blogbejegyzéseink:

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 17
    Shares
  • 17
    Shares
Comments are closed.