Segítség az életmódváltásban – Egy személyi edző munkája

Szerencsére ma már egyre több ember fordít nagy gondot saját egészségére, ami nem csak azt jelenti, hogy eljár a kötelező orvosi ellenőrzésekre, hanem a mindennapi teendői közé megpróbálja beilleszteni – több-kevesebb sikerrel – az egészséges táplálkozást és a mozgást.

Az egészséges élet alappillérei közé sorolhatjuk ezeket, így ha bármelyik hiányzik, valószínűleg nem biztosítjuk szervezetünk számára az optimális működéshez szükséges feltételeket.

Ez pedig melegágya a különböző betegségek kialakulásának.

Személyi edző képzés – kinek való?

Ha elszántuk magunkat, hogy megreformáljuk életünket, az már egy kiváló kiindulópont, de azért azt tudnunk kell, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan csináljuk.

Az interneten rengeteg féle módszerről olvashatunk, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a mozgás- illetve táplálkozásformák nem valók mindenkinek.

Ha tehát komolyan szeretnénk foglalkozni ezzel a dologgal, érdemes szakember véleményét kikérni.

Itt kerülnek képbe például a személyi edzők.

Mindig is az életed része volt a mozgás? Sokféle mozgásformát kipróbáltál már? Ha úgy érzed, szívesen foglalkoznál ezzel hivatásszerűen, akkor passzolna hozzád a személyi edző szakma.

Ha érdekel ez a terület, akkor érdemes továbbolvasnod, mert egy kicsit átfogóbb képet szeretnénk adni neked arról, mit is csinál egy személyi edző.

Figyelem! Ez már a 2021-es, új típusú szakképesítés. Ez az új képzési rendszer szerint induló, “OKJ utáni” szakmai képzés. A részletekről érdeklődj kötelezettségmentesen a tanfolyam oldalán található űrlapon.

A Személyi edző új típusú szakmai képzés elvégzését követően lehetőséged van különböző edzőtermeknél, fitness stúdióknál alkalmazottként elhelyezkedni, de akár a saját lábadra is állhatsz, és egyedül, vállalkozóként is várhatod vendégeidet saját kis edzőtermedben.

A napirendedet általában mindkét esetben te magad osztod be a klienseiddel egyeztetve.

Nézzük akkor, melyek lesznek a konkrét feladataid. Pontosan mit csinál egy személyi edző?

Személyi edző feladatai

Első alkalom – konzultáció

Amikor bejelentkezik hozzád egy új kuncsaft, először egy személyes konzultációra, beszélgetésre kerül majd sor.

Itt célzott kérdések alapján kell majd megismerned új vendéged életmódját, étkezési szokásait, egészségügyi hátterét, esetleges káros szenvedélyeit, a kedvelt és kevésbé kedvelt mozgásformákat.

Nagyon fontos megbeszélnetek, hogy milyen célokat szeretne elérni az edzés során, hiszen ezekhez igazodva kell majd összeállítanod az edzéstervet.

A szakmai dolgok mellet pedig alkalmatok nyílik egy kicsit megismerni egymást, hiszen ahhoz hogy hétről hétre hatékonyan együtt tudjatok dolgozni, szükség van egyfajta összhangra.

Ha jól tudsz bánni az emberekkel, akkor biztosan nem lesz majd olyan probléma, hogy nem vagytok szimpatikusak egymásnak. Nagyon fontos mindig arra törekedni, hogy megtaláld a közös hullámhosszt az adott emberrel, hiszen ha valami miatt nem kellőképpen felhőtlen a kapcsolat, akkor nem tudtok elég eredményesen együtt dolgozni.

Állapotfelmérés

Az állapotfelmérés során derítheted ki, milyen testi adottságokkal rendelkezik a kliensed, és milyen fittségi állapotban van.

Ezen alkalommal különböző vizsgálatokat, méréseket kell elvégezned, mint a testösszetétel-mérés (testzsírszázalék, testtömegindex, vázizom százalék), vérnyomásmérés valamint a testkörfogat mérés.

Mindezek után következik a fittségi teszt, új vendégeid számára össze kell állítanod egy tesztsorozatot, amely méri az állóképességet, az erőt és a hajlékonyságot.

A konzultáció után jön az elengedhetetlen állapotfelmérés, a fittségi teszt, mely során kiderül, milyen fizikai állapotban van az ügyfeled, milyen az ereje, az állóképessége, és mennyire hajlékony.

Miután minden méréssel készen vagytok, ki kell értékelned az eredményeket, és ezalapján illetve a rendelkezésre álló egyéb információk segítségével ki kell dolgoznod egy személyre szabott edzéstevet.

Helyes gyakorlatok

Sokan lesznek azért, akik nem először járnak edzőteremben. Biztosan lesznek majd köztük olyanok is, akik saját maguk ismerkedtek meg az itt található fitnessgépekkel, és saját kútfőből találták ki, hogyan használják őket.

Sajnos közülük jó néhányan hibásan edzettek ezeken a gépeken, rosszul végezték a gyakorlatokat, hiszen nem állt mögöttük egy tapasztalt szakember.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy időt fordítsatok arra, hogyan is kell helyesen használni ezeket az eszközöket.

Azt is lényeges elmondanod, melyik gyakorlat pontosan miért hasznos, melyik izomcsoportra jó.

Nagyon fontos, hogy átvegyétek az ügyfeleddel, mely gyakorlatok segítik a célja elérésében, milyen gyakorlatot hogyan kell szabályosan végezni, melyik testmozgás miért hasznos.

Az edző oktató is egyben.

Te már hasznos tudással rendelkezel a mozgást, az egészséges életmódot érintő kérdésekben, és többek között az is a feladataid közé tartozik, hogy másnak is átadd ezt a tudást, vagy legalábbis egy részét.

Helyes táplálkozás

Számos olyan cél létezik, melyek elérése érdekében úgy dönt az ember, hogy személyi edzőhöz fordul. Legtöbbször persze valószínűleg a vonzó alak és az egészség áll a háttérben.

Bármilyen célról is legyen azonban szó, azt érdemes előre leszögezned az órák során, hogy helyes táplálkozás nélkül valószínűleg nem olyan lesz az eredmény, mint amit a kliens elvár.

Habár a legtöbb személyi edzőnek nincs dietetikus szakképesítése, mégis számottevő ismerettel rendelkezik az egészséges táplálkozásról.

Munkádhoz tartozik tehát az is, hogy étkezési tanácsokkal lásd el vendégeidet, akár javaslatokat téve arra, hogy melyik tápanyagból mennyit kellene bevinni naponta, és hogy mikorra időzítsék a különböző étkezéseket.

Motiváció

Amikor valaki elmegy hozzád, hogy felkérjen, legyél a személyi edzője, megteszi az első lépést az életmódváltáshoz.

Ez is egy nagy elhatározást igénylő döntés, de az hogy hétről hétre részt vegyen az izzasztó, sokszor megerőltető edzéseken, sokkal nehezebb. Pedig ahhoz, hogy a kitűzött célt elérjétek, az kell, hogy ő rendszeresen részt vegyen a megbeszélt időpontokon, és teljes erőbedobással végezze a gyakorlatokat.

Ez nem könnyű feladat, éppen ezért neked tudnod kell, hogyan ösztönözd, hogyan motiváld arra, hogy a legjobbat hozza ki magából minden egyes edzésen, és hogy legyen kedve a következő alkalomra is eljönni.

Ez nem egyszerű, hiszen minden ember más, mindenkire más indokok és biztató szavak hatnak. Ahogy az edzések során egyre jobban megismered ügyfeledet, egyre könnyebben megtalálod majd, mely módszerekkel, mondatokkal tudod a leginkább motiválni őt.

Ha jól csinálod a dolgod, és a kliens is kellőképpen elszánt, szépen lassan haladtok majd a kitűzött cél felé, és a jó eredmények mindkettőtöknek sikerélményt jelentenek, hiszen ő abba az irányba változik, amelybe szeretne, te pedig megkapod a visszajelzést arról, hogy jól végzed a munkád.

Speciális esetek

Munkád során találkozol majd olyan esetekkel, akik speciális egészségügyi helyzetben vannak, például valamilyen betegséggel küzdenek, gondolok itt mondjuk akár a magasvérnyomásra, vagy a csontritkulásra.

Mindez természetesen az első konzultáció és az állapotfelmérés során kiderül, így az edzésterv kidolgozása előtt lesz időd felvenni a kapcsolatot a megfelelő egészségügyi szakemberrel, és kikérni a véleményét.

Ezeknél az eseteknél még nagyobb felelősség hárul rád, hiszen figyelmetlenséggel, hanyagul kivitelezett edzéstervvel könnyen árthatsz is nekik. Elengedhetetlen tehát, hogy még körültekintőbben járj el ezeknél az embereknél.

Sokrétű szakma ez, most már te is láthatod, számos területen otthon kell lenned, hiszen egy edző egy kicsit tanár, egy kicsit pszichológus és egy kicsit orvos is egyben.

Személyi edző fizetés

És most essék néhány szó arról, mennyit keres egy személyi edző.

Természetesen – mint minden szakmánál – a díjazás itt is sokmindentől függ, többek között attól is, Magyarországon belül hol nyújtod a szolgáltatást, mennyi gyakorlatod van, milyen neved van a szakmában.

Kutatásaink és személyes tapasztalataink szerint a legtöbb edző saját vállalkozásban űzi ezt a hivatást. Bár így több a felelősség, de nagyobb a mozgástér és a várható jövedelem is: szabadúszóként, saját beosztása szerint dolgozhatsz, és az árazást önállóan alakíthatod ki.

A fővárosban egy személyi edző jellemzően 4-8 ezer forintos óradíjjal dolgozik. Ha nincs saját edzőtermed, akkor célszerű szerződnöd eggyel. Sok esetben arra is van lehetőség, hogy óradíj alapon bérelj egy helyet egy edzőteremben, ahová a kuncsaftodat viszed. A terem elhelyezkedésétől és felszereltségétől, valamint az edzések gyakoriságától függően ez havi 20-80 ezer forint költséget jelenthet, vagy az óradíj 20-30%-át kell erre szánnod.

Érdemes tájékozódnod a lehetőségekről, hiszen olyanról is hallottunk már, hogy az edzőterem nem kér külön pénzt a személyi edzőtől, mert megelégszik azzal a bevétellel, amit az ügyfelek fizetnek a terembelépőért.

A személyi edző óradíjak nagyobb vidéki városokban átlagosan 20-25%-kal alacsonyabbak a fővárosiaknál, egyéb városokban, településeken pedig 40-50%-kal kérnek kevesebbet az edzők – de számoljuk azért hozzá, hogy az edzőtermek is nagyjából ennyivel olcsóbbak.

A személyi edző fizetések széles skálán mozognak, de jellemzően az átlagfizetés másfél-kétszeresével számolhatsz.

Bár az edző által végzett testmozgás nem folyamatos az edzésen, leginkább a gyakorlatok bemutatására koncentrálódik, mégis túlságosan kimerítő napi 6-8 edzést tartani, ennyi ügyféllel foglalkozni, folyamatosan figyelni. Ezért számoljunk mondjuk napi 4 megtartott edzéssel. Annál is inkább, mert az adminisztráció és az ügyfélszerzés is el fog vinni valamennyi időt.

A lazább napok miatt a legtöbb személyi edző hajlamos feláldozni 1-1 hétvégi napot is (ekkor az ügyfelek is jobban elérhetőek). Így számolhatunk heti 6 nappal, napi 4 órával. Így a fővárosban a edzőterem díját levonva egy személyi edző fizetése átlagosan 400-600 ezer forint lehet. Vidéken a személyi edzők bevétele inkább 260-480 ezer forint közé tehető.

Ha cikkünk meggyőzött arról, hogy ez a neked való hivatás, akkor első lépésként egy Személyi edző új típusú, “OKJ utáni” tanfolyamot kell elvégezned ahhoz, hogy munkába állj.

Így most már valószínűleg össze is állt a fejedben a kép, szóval ideje rápörögni a dologra 😊.

Ha még nincs meg a Személyi edző szakképesítéshez az előképzettséged, de vonz az edzőtermek világa, ezeket a tanfolyamokat ajánljuk neked:

Sportoktató

Fitness-wellness instruktor

Csoportos fitness instruktor

Fitness instruktor

Kapcsolódó cikkek