Óvodai dajka – a gyerekek nagy barátja

Ha szereted a kisgyermekeket, és nyitott, mosolygós személyiség vagy, óvodai dajkaként jól fogod magad érezni, hiszen munkaidőben gondoskodhatsz róluk.


Óvodai dajka feladatai – mit csinál egy dajka?

Az óvodai dajkák, a „dadusok” munkája elengedhetetlen egy óvodában.

Ők felelnek a környezetért, az óvónő keze alá dolgoznak.

Az óvodai dajka feladatai az óvodában rendkívül szerteágazóak.

Gondozó-nevelő feladataid a következők: figyelsz a gyerekekre, játszol Velük, de ezen kívül rengeteg háttérmunkát végzel az óvodában.

  • Többek között segítesz az étkezéseknél, előkészíted az ételt, felszeleteled a gyümölcsöket.
  • Takarítasz, mosogatsz – a dajkák áldozatos munkája rengeteg betegségnek és járványnak az elejét veszi.
  • Segítesz rendet tartani az óvoda termeiben és egyéb helyiségekben.
  • Előkészíted a terepet az óvodai foglalkozásokra, előkeresed, majd elpakolod a szükséges eszközöket.
  • Esetleg, ha szükséges, megágyazol, altatsz, gondozod az udvart, a kertet.

Az óvodai dajkák alapvetően a rendet és a nyugodt környezetet teremtik meg egy óvodában, munkájuk hatalmas segítség az óvónőknek.


A hivatalosan megfogalmazott munkaköreid: gyermekgondozás, higiénés feltételek biztosítása, környezet rendjének, tisztaságának megteremtése, balesetvédelmi teendők.

Adminisztrációs feladataid nem lesznek. Konkrétan a gyerekekkel keveset leszel, de mindenben aládolgozol az óvónők keze alá.

A feladataid az adott óvoda határozza meg. A munkád nem lesz könnyű, de cserébe sok szeretetet kapsz majd a gyerekektől.

Az óvónénik legnagyobb segítsége leszel, tiszteletreméltó, megbecsült, kreatív munkát végzel majd, kellemes, nyugodt, stresszmentes környezetben.

Dadusként igazán értékes munkát végzel majd, hiszen segíted a kisgyermekek szocializációját, érzelmi nevelését, egészséges életmódra való nevelését.


Ki lehet óvodai dajka?

Óvodai dajka az lehet, aki elvégzi az 32 140 01 OKJ számú Óvodai dajka OKJ képzést, vagy az új rendszer szerinti “Dajka” szakképesítést.

Több helyszínen becsatlakozhatsz Óvodai dajka OKJ képzésre, de kezdenek megjelenni az új típusú, 2021-es szakképesítés szerint induló Dajka tanfolyam is. Mindkettővel államilag elismert bizonyítványt szerezhetsz.

A tanfolyam elkezdéséhez elég 8 általános (azaz alapfokú iskolai végzettség), és betöltött 16. életév. Illetve a tanfolyamra jelentkezés előtt foglalkozás egészségügyi orvoshoz kell elmenned egy alkalmassági vizsgálata.

Jelenleg 25 városban indul óvodai dajka képzés, így most könnyen találhatsz Hozzád közel induló tanfolyamot.

Leendő tantárgyaid: pedagógia, pszichológia, egészségtan, nevelési ismeretek, baleset-, munka- és tűzvédelem, elsősegélynyújtás, környezetvédelem, egészségnevelési és gyermekgyógyászati alapismeretek, munkajog, élelmezési-és környezethigiéné, kisgépkezelés, digitális írástudás.


Mikor válaszd az óvodai dajka munkakört?

Ha szeretsz gyerekkel foglalkozni, és szívesen dolgoznál óvodában vagy gyermekotthonban, az óvodai dajka hivatás Neked való.

Ha úgy érzed, elég türelmed van a kisgyermekekhez, és mindig szeretettel fordulsz a lurkók felé, akkor a legjobb helyen jársz. Az óvodai dadus képzés elvégzése után vidám, szeretetteljes hivatás vár. A picik minden egyes nap meghálálják Neked a törődést, és gondoskodó környezetet, amit biztosítasz Nekik.

Szeretnél részt venni a jövő generációjának nevelésében és gondozásában? Szeretnéd segíteni az ovisok fejlődését? Válaszd ezt a hivatást, légy óvodai dajka.


Nagy a felelősséged: napi munkáddal a gyermekek jövőjéhez járulsz hozzá.

Hozzájárulsz ahhoz, hogy ügyesebbek és önállóbbak legyenek, biztonságos, szeretettel teli környezetben töltsék el az ovis órákat.


Ha külföldön vállalnál gyermekfelügyeletet, arra is megfelelő az óvodai dajka végzettség. Különösen hasznos számodra, hogy a dajka tanfolyamunk többségéhez ajándék Bébiszitter képzést is kapsz, így még könnyebb lesz au-pair vagy bébiszitter munkát vállalnod külföldön.

A legtöbb óvodai dajka OKJ képzés végén igényelhetsz külföldön is elfogadott Europass bizonyítványt.


Bölcsődei dajka tanfolyam

Sokan kérdezik tőlünk: Óvodai dajka dolgozhat bölcsödében?

Mivel az óvodakötelezettség nem csak óvodában teljesíthető, ezért dajkaként bölcsődében, családi napköziben is dolgozhatsz.

Szétnéztünk néhány állásportálon, és bölcsődébe – önkormányzati és magán bölcsikbe is – keresnek OKJ végzettséggel rendelkező daduskákat.

A bölcsödei dajka feladatai is hasonlóak, mint amit az óvodai dajkánál írtunk, nyilván annyi különbséggel, hogy itt a fejlesztő foglalkozások helyett a csöppségek ellátására helyeződik a hangsúly.


Az óvodai dajka munkaideje

A munkaidő nagyon lényeges kérdés, hiszen a legtöbb dajka maga is szülő, és ha Nálad is ez a helyzet, fontos, hogy a gyerkőcöket munkakezdés előtt el tudd vinni a bölcsibe vagy az oviba.

Azt látjuk, hogy a munkabeosztás óvodánként változó, ezért csak támpontokat tudunk adni.

Jellemzően kétféle munkaidő van: vagy fix 8 órás, ekkor 8-tól 16-ig dolgoznak a dajkák, vagy váltott műszakos, ekkor a délelőttös nyitásra megy, kb. reggel 6-tól délután 2-ig dolgozik, a délutános pedig később megy, és zárásig marad, azaz kb. 9-től 17 óráig, vagy 10-től 18 óráig dolgozik.


Óvodai dajka fizetés – mennyit keres egy óvodai dajka?

Ez függ attól is, hogy állami, önkormányzati, alapítványi vagy magánintézményben helyezkedsz el, melyik városban keresel állást, illetve a dajka OKJ bizonyítvány mellett van-e érettségid.

Óvodai dajka fizetés – óvodai dajka bértábla 2021 – friss adatok

A fizetesek.hu portál szerint az óvodai dajkák országos átlagfizetése 2021-ben bruttó 248 120 forint.

A Profession.hu bériránytű szerint pedig átlagosan 145-150 ezer forintos nettó fizetés igényt támasztanak az óvodai dajka pályára készülők.

Ellenőriztünk pár állásportált is, ezek is alátámasztják a fenti adatokat: jellemzően 180 és 230 ezer forintos közötti fizetést kínálnak a hirdető intézmények. Mivel sehol nem volt feltüntetve, hogy ez nettó vagy bruttó illetmény, így valószínűsítem, hogy bruttó bér lehet.

A dajka álláshirdetések között jócskán megjelennek külföldi ajánlatok is, ezek jellemzően 1000 Euro fölött fizetnek havonta, de ez persze más kategória, csak akkor érint, ha külföldi munkát szeretnél megpályázni.


Ha az olvasottak alapján szívesen tanulnál dajkának, akkor itt a lehetőség:

Országosan már 25 helyszínen indul dajka tanfolyamunk.

Kattints és jelentkezz most!

Kapcsolódó cikkek

  • Léteznek olyan kifejezetten fiús szakmák, amelyek képzésének elvégzése esetén az elhelyezkedés szinte garantált. Az ok…

  • Mely férfi foglalkozásokat tartják vonzónak a nők, és mely női munkákat tartják izgatónak a férfiak?…

  • Ha valakinek egy kicsi affinitása is van ahhoz, hogy az informatika világában találjon magának egy…