9 ok, amiért érdemes hűtő-, légtechnikai rendszerszerelőnek lenned

Néhány évvel ezelőtt még luxusnak számított, ha valakinek légkondija volt a lakásában. Azonban az utóbbi nyári időszakok 40 fokos forrósága egyre több embert sarkall arra, hogy beruházzon egy ilyen berendezésre.

A hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakma nagyszerűen jövedelmezik, hiszen már szinte minden munkahelyen alapfelszereltség a klíma, de a nagyvárosi panelekben is inkább választják ezt a hatékony hűtési módszert a ventilátorok helyett.

Miért érdemes elmenni egy hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő képzésre?

Az átláthatóság kedvéért 9 pontban szedtem össze a tanfolyam hasznát.

1. Jól hangzik, hogy klímaszerelőként keresd a kenyered?

Tudnod kell, hogy az OKJ-s képzés nélkül ezt nem teheted meg, az OKJ bizonyítvány megszerzése a klímaszerelő vállalkozás feltételei közé tartozik.

Ugyanis 2016. január óta kötelezően regisztrálni kell a vállalkozásod a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál. Ehhez pedig szükséges a tanfolyam elvégzése.

2. A regisztráció miatt kevesebb lesz a konkurenciád is, hiszen valóban csak olyanok lehetnek klímaszerelők, akik értenek hozzá.

Na jó, de csak abból áll a meló, hogy légkondikat kell felrakni? Hiszen ezt sokan csinálják, nem?

Jó hír számodra, hogy nem csak a klíma beszereléséért, hanem a folyamatos karbantartásért is fizetnek a klímatulajdonosok.

3. Egy légkondi szerelő nem csak akkor fontos, ha be kell szerelni a berendezést. Ezeket az eszközöket karban is kell tartani, ez évente egyszer mindenképpen javallott. Ha elromlik a klíma, téged riasztanak.

Sok esetben még egy egyszerű tisztításhoz is inkább felhívják a korábbi ügyfelek a szakembert, mint hogy egyedül lássanak neki.

4. A hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő foglalkozás nem túl elterjedt még, Magyarországon egyelőre hiányszakmának számít. Emiatt is nagyon keresett leszel – abban az esetben is, ha alkalmazottként dolgoznál.

Milyen hiányszakmák vannak ma Magyarországon? Korábbi cikkünkben erről is olvashattál.

5. Nem kell attól tartanod, hogy csak nyáron lesz megrendelésed, hiszen a manapság kapható klímák többsége fűtési funkcióval is rendelkezik, tehát a téli hidegben is remekül hasznosíthatók. Mivel sokan gondolnak már erre, ezért az őszi-téli időszakban is számíthatsz megkeresésekre.

6. Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy külföldön dolgozz, akkor is jó választás lehet ez a szakma!

Folyamatosan felbukkannak az álláskereső portálokon a légtechnika-és klímaszerelőket, hűtőberendezésszerelőket célzó hirdetések.

A hűtő és légtechnikai rendszerszerelők fizetése is figyelemre méltó.

Például az egyik ilyen honlapon olvasható, hogy 16 € jár óránként, hazautazási költségtérítéssel, karácsonyi pénzzel, kiutazási támogatással, ingyenes szállással Németországba. Csábító, nemde?

Érdekel, hogy milyen szakmákkal gazdagodhatsz még meg külföldön? Erről bővebben itt olvashatsz.

A légkondi szerelés jól hoz a konyhára.

7. Ha már a külföldi jövedelem szóba került, akkor a hazai fizetségről is ejtsünk néhány szót!

Egy klímaszerelőnek körülbelül 3-5 órát vesz igénybe a kültéri és a beltéri egység felszerelése. Egy kiszállás 30.000-50.000 forint között mozog.

A hűtő és légtechnikai rendszerszerelő fizetés hazai viszonylatban igen kecsegtető, különösen, ha saját vállalkozást indítasz.

Még ha úgy is döntesz, hogy csak mellékállásban foglalkoznál ezzel a szakmával, akkor is megéri az OKJ-s tanfolyamot elvégezni, mert egy-egy hétvégi szereléssel akár többszázezer forinttal növekedhet havi szinten a kereseted.

8. Sok OKJ-s képzés feltétele az érettségi bizonyítvány, de a hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő tanfolyamhoz elég, ha általános iskolai végzettséged van. Ami viszont még nagyon fontos hozzá, az az egészségügyi alkalmasságról szóló orvosi igazolás.

Nézzük, mit is kell pontosan csinálnod!

9. Ha mindig is érdekeltek a kütyük és a szerelés, valamint a mechanikai és elektronikai berendezések működése, akkor ez a neked való foglalkozás!

Az szakmai képzésen elsajátíthatod, hogyan kell csővezetéket kiépíteni, hő-és korrózióvédő szigetelést készíteni, klímarendszereket létesíteni, beüzemelni.

Az emberek egyre inkább vágynak a hőségben olyan berendezésre, ami segít elviselni a tikkasztó meleget.

Legyél Te az, aki segít nekik ebben!

Akár itthon, akár külföldön dolgozol hűtő- és légtechnikai rendszerszerelőként, mindenképpen busás haszonra tehetsz szert.

Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy jelentkezel a felnőttképzési kínálatunkban is szereplő Hűtő- és légtechnikai szerelő tanfolyamra. A tanfolyam elvégzése után regisztráltatnod kell magad a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál, és onnantól kezdve indíthatod a klímaszerelő vállalkozásodat!

Ha érdekesnek találtad a cikket, kattints a megosztásra!

Kapcsolódó cikkek