Legyél profi ingatlanközvetítő! – minden, amit tudni kell a sikerhez

Manapság Dunát lehet rekeszteni a sok ingatlanreferens álláslehetőséggel. Az utcán sétálva szinte biztos, hogy elhaladsz Te is olyan iroda előtt, amely éppen úgy hirdeti a házakat, lakásokat, mint az ingatlanközvetítő állásokat.

Mi kell ahhoz hogy ingatlanközvetítő legyek?

Ha gondolkodtál már azon, hogy belefogj ilyesmibe, és megfordult a fejedben, hogy jó lenne ebben a szakmában elhelyezkedni, most kapsz pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan lehetsz megnyerőbb, mint a többi társad.

Először is fontos tudnod, hogy mint a legtöbb szakmához, ehhez is kellenek az alapok.

Ugye jól hangzik, hogy bemész az utcáról ingatlanügynöknek jelentkezni és kaszálod a pénzt belőle? Sajnos, ha ezt gondolod, akkor megsúgom: belelóg a kezed a bilibe.

Ahhoz, hogy jól végezd a munkádat, szakmai tudás szükséges. Ma már ehhez az egyszerűnek tűnő munkához is érdemes egy OKJ-s tanfolyamot elvégezni.

Az ingatlanos OKJ képzés elvégzése után az alábbi feladatokra leszel képes:

  • kezelni tudod az ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalát
  • le tudsz bonyolítani bármilyen adásvételt
  • megtanulod a marketing alapjait
  • képes leszel forgalmi értékbecslést készíteni

Bizony, ez a sokrétű tudás kell ahhoz, hogy valóban jól végezhesd a munkád. De tulajdonképpen miért is választják sokan az ingatlanközvetítő szakmát?

Ki lehet ingatlanközvetítő? Miért érdemes erre a tanfolyamra jelentkezni?

5 ok, amiért célszerű belevágni az ingatlanos szakmába

  1. Mondanom sem kell, itt nincs monotonitás. Mindig változatos ez a munka, hiszen új helyeken, új emberekkel ismerkedhetsz meg.

  1. Ha félsz egy saját vállalkozás beindításától, akkor megnyugodhatsz, nem szükséges a szakmához, hiszen ha valamelyik irodához szegődsz el, akkor az ő alkalmazásukban állsz.

    Az ingatlanközvetítő vállalkozás indítása persze jövedelmezőbb lehet, de ha nem akarod ekkora fába vágni a fejszédet, akkor alkalmazottként is komoly sikereket érhetsz el.

  1. Előnyös lehet akkor is, ha saját magadnak akarod beosztani az idődet, esetleg bölcsit, ovit kezd a gyermeked, mert rugalmas a munkaidő. Nem kell attól tartanod, hogy rossz szemmel néznek rád amiatt, hogy családi teendőid vannak.

  1. A legtöbb szakmában sok év tapasztalatot kérnek.

    Célszerű pályakezdőként is ezt a hivatást választani, mert az értékesítőket folyamatosan keresik a cégek.

    Ráadásul ingatlanosként olyan sokrétű tapasztalatot szerezhetsz (pl. kommunikáció, sales, tájékozódás, internet módszeres használata), amit később pályád során, és a magánéletedben is egyaránt hasznosíthatsz.

  1. Bizony anyagilag sem jársz rosszul ingatlanközvetítőként.

    Ha úgy döntesz, hogy valamelyik irodának dolgoznál, akkor persze a fizetséged egy része hozzájuk vándorol. Ez attól is függ, mennyi lakást tudsz eladni/bérbe adni. Sok esetben teljesítménybérezés van.

    Alkalmazottként a bérek 230.000-270.000 forint között mozognak. Azonban vállalkozóként tiéd a tiszta haszon, akár többszázezer forinttal lehetsz gazdagabb havi szinten.

Így írhatsz lehengerlő ingatlanhirdetést

Mit tehetsz akkor, ha Te magad sem vagy biztos benne, hogy „napfényes” oldalát tudod mutatni az adott ingatlannak? Fűszerezd egy csipet vidámsággal a szöveged! Példaként álljon itt egy albérletbe csalogató szöveg, melyet egy unoka fogalmazott nagymamája egykori retró hajlékának kapcsán:

Ez a lakás mindvégig rád várt! Mint kagylóban szunnyadó igazgyöngy, úgy bújt meg a lélektelen, modern lakások hirdetései között. Nagymamám gondos és rendszerető ember volt, a lakása is erről árulkodik.

30 év alatt gyakorlatilag csak a tisztítószerek csomagolása követte a trendeket, a berendezés hál’ istennek megmaradt olyan szépnek, ahogy azt egykoron megálmodták. A globális felmelegedés viszont őt is utolérte, így sajnos bekerült egy klíma, mondanom sem kell, teljesen felborítja az összképet, ezzel együtt kell élni.

Van viszont számos olyan tényező, ami feledteti ezt a keserűséget: bakelit lejátszó rengeteg lemezzel, képcsöves tv, linóleum, fel-felbukkanó virágmotívum, vezetékes telefon, faliszőnyeg, házi áldás, és keresztek. Minden szobában, mert ugye jobb félni…

Egy ilyen szívmelengető utazás a múltba könnyen elveheti az időérzéked, ezt nagymamám is tudta, amikor 19 db ébresztős kínai kvarcórát vásárolt a lakás minden pontjára. A környék pazar, pár lépésre van a vásárcsarnok, dohánybolt, kajáldák, mozi, Spar, bankok, szingapur, barcelona, new-york.

10. emeleti a lakás, szóval jó a levegő és remek a kilátás. Alapvetően szeretném megőrizni ebben az állapotában, nyilván, ha neked franciaágyra van szükséged, kitaláljuk, hogy hogyan, és megoldjuk. Egyéb kérdésekkel pedig hívj bátran, mondjuk 08:00-22:00-ig. Vagy azután. De előtte ne.”

Amiről kevés szó esik – a szakma árnyoldalai

A szellemes részen kívül nem árt tisztában lenni a szakma árnyoldalaival is.

Kezdőként a legfontosabb feladatod a tulajdonosok meggyőzése. Ehhez számtalan telefonhívást le kell bonyolítanod.

Nem titok: találkozni fogsz nem egy elutasító válasszal (ezek stílusáról nem is beszélve). Fel kell vértezned magad, túl kell lenni rajtuk. Ne hagyd, hogy a visszautasítások a kedvedet szegjék!

Ha az első időkben még döcögősen haladsz – esetleg nem sikerül egy adásvétel sem – akkor se csüggedj! Majd belejössz idővel! Ehhez viszont kitartás kell és sok munkaóra!

A szabad időbeosztás azt is jelenti, hogy az ügyfelekhez igazodnod kell.

Terveztél hétvégére programot, de a vevőjelölt csak akkor ér rá? Saját érdeked, hogy megvalósuljon a találkozó. A családod támogatása és türelme nagyon fontos, ezért mielőtt nekivágsz az OKJ-s tanfolyamnak, mindenképpen beszéljétek meg otthon, belefér-e mindez az életetekbe.

Hogyan legyek jó ingatlanos? Amit nem tanítanak meg az iskolában

Az Ingatlanközvetítő OKJ képzésen megtanulhatod a legfontosabb feladatköröket és az ezekre való felkészülést.

Azonban vannak olyan emberi tulajdonságok is, amelyek nélkülözhetetlenek ehhez a szakmához.

Becsületesnek és őszintének kell lenni. Ha hibái vannak egy lakásnak, arról is beszélni kell. Ugye nem hiányzik, hogy rajtad verjék le a port emiatt?

Szereted a pontosságot? Nem szeretsz késni? Akkor már rosszul nem indíthatsz. Nekem már nem egy ügynökkel volt dolgom, aki elkésett a találkozóról. Hidd el, saját tapasztalat: ha még annyira sem vagy megbízható, hogy a megbeszélt időpontra megérkezel, akkor hogyan várod el, hogy elhiggyék neked a további szavaidat?

Legyél hozzáértő! Én már jártam úgy, hogy a közvetítőről kiderült, még életében nem járt abban a lakásban, ami az ő neve alatt fut a neten. Nem kérek én egy órás kiselőadást, de azért ez nagyon gáz…

Jó, ha vannak kapcsolataid is. Új lakásom megvásárlását nagyban megkönnyítette, hogy a közvetítőm ügyvédet és energetikai tanúsítót is tudott nekem szerezni. Így egy helyen futottak össze a szálak, nem nekem kellett utánajárnom ezeknek az ügyeknek.

Összefoglalva tehát egy igen mozgalmas, érdekes szakmáról van szó. Vonzó lehet új ismeretségek kötése, és hogy a magad ura lehetsz. Mivel példátlan módon növekednek manapság a lakások árai, a jutalékkal is szép summára tehetsz szert.

Ha soraim után úgy érzed, hogy megjött a kedved hozzá, vagy csak egyszerűen váltani szeretnél, kipróbálnád magad ezen a területen, akkor szemezgess felnőttképzési kínálatunkból! OKJ-s tanfolyamainkról itt tájékozódhatsz.

Kapcsolódó cikkek