Kreatív szakmák

Mivel napunk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért mindig is kiemelten fontos lesz az a tevékenység, amit nap mint nap végzel.

A választásod már csak azért sem lehet mellékes, mert talán a nem megfelelő döntés is közrejátszhat az egyre ismertebb, egész világon terjedő burnout (kiégés) szindróma megjelenésében, amit a kreatív szakmák gyakorlásával az érintettek akár meg is előzhettek volna.

A kiégés egy olyan különleges munkahelyi problémára utal, amely elsősorban a hosszú távon végzett, megfeszített munkatempó következtében üti fel a fejét.

A jelenségnek az elmondottakon túlmenően számos oka lehet, melyek között említhetjük a monoton munkavégzést, az alulfizetettséget, az elismerés vagy éppen a pihenés hiányát is.

Mindez az aktivitás, valamint a teljesítmény csökkenéséhez, majd végül fásultsághoz és apátiába süllyedéshez vezet.

Előzd meg a kiégést, válassz kreatív munkakört, érdekes szakmát

Ha szeretnéd megelőzni a kiégést, akkor elsősorban azt tudom tanácsolni, hogy válassz olyan szakmát, amiben alapvetően örömedet leled, és nem csak kizárólag munkavégzésként élsz meg.

Erre nyilván több megoldás is van, de szerintem az lesz az egyik legbiztosabb ellenszer, ha a kreatív szakmák egyikének gyakorlását választod.

Ezekben a szakmákban képzelőerődet, fantáziádat munkavégzés közben is szabadon kiélheted. Nézzünk is egy kicsit körül, hogy a kreatív munkakörökre milyen lehetőségeket kínál az OKJ tanfolyamok világa.


Grafikus, a kreatív szakmák művésze

Ha a kreatív szakmák történelmét vennénk górcső alá, akkor minden bizonnyal azt látnánk, hogy az egyik legősibb művészeti ághoz tartozik a grafikusok mestersége.

A rajzkészség már az ősközösségben is létezett barlangrajzok formájában, még ha ez akkoriban inkább rituális eszközként funkcionált, és nem az alkotó szakmák egyikeként jelent meg.

Míg a középkorban és az azt követő évszázadokban a szobrászok és a festők lettek a kreatív szakmák legfőbb képviselői, a XX. századra már a grafikusok is felzárkóztak előbbi kollégáikhoz.

Munkájukra ugyanis a képes újságok és reklámhirdetések, később pedig az internetes honlapok megjelenése miatt hatalmas kereslet mutatkozott.

A grafikus tanfolyam elvégzése során számos készséget kell majd elsajátítanod. Kifejezetten hangsúlyos lesz a művészettörténet minél mélyebb ismerete, mely során az ókori görög és római művészettől kezdődően a reneszánsz, a barokk, a klasszicista korszakon keresztül egészen napjainkig bezárólag ismerned kell a főbb korszakokra jellemző sajátosságokat.

A grafikus szakképesítés gyakorlati képzésének keretében elsajátíthatsz majd manuális és digitális illusztrációs technikákat, szín és alaktani és kompozíciós ismereteket, tipográfiai és kiadványszerkesztési készségeket, de a számítógépes tudásodat (hardver és szoftver egyaránt) is fejlesztheted.


A tanfolyam szóbeli és írásbeli vizsgája részén túlmenően egy szakmai vizsgaremeket kell elkészítened, amit majd be is kell mutatnod.

Ez egy olyan szakmai mű megalkotását foglalja magába, amely önmagában alkalmas arra, hogy a felkészültségedet meg lehessen ítélni. A munka elkészítéséhez hozzátartozik a készítési folyamat leírása és dokumentációja is.

Nem árulok el nagy titkot, hogy ha a kreatív szakmák egyikében szeretnél dolgozni, akkor érdemes valamely művészeti ághoz kapcsolódó foglalkozást választanod. Igyekszem néhány más tippet is adni arra az esetre, ha az alkotó szakmák egyikében gondolkodsz.

Fotográfus, a modern idők tanfolyama

A fotográfus, azaz a fényképész szakma (új nevén Művészeti és médiafotográfus szakképesítés) természeténél fogva a modern kori kreatív szakmák egyike.

Családi fotókat persze bárki készíthet ma már akár a telefonjával is, de az igényes képek készítése azért mégiscsak a kreatív szakmák egyike, ami komoly szakmai tudás megszerzését igényli.

Hiszen ha szabadjára tudod engedni a képzelőerődet, akkor olyan fantasztikus beállításokat tudsz produkálni, amelyek egészen más szemszögből mutatják meg a valóságot, mint ahogy azt általában látjuk.

Ebben rejlik igazán a szakma szépsége.

Azt is mindenképpen érdemes tudnod, hogy a fotográfus és fotótermék kereskedő egyébként nemcsak elkészíti a képet, hanem további tevékenységeket is elvégez.

Előzetesen megtervezi és kialakítja például a kép koncepcióját, ellátja az analóg és digitális feladatokat, valamint az utómunkálatok elvégzésére is képes.

A fotós szakmában igazán kiélheted a kreativitásodat 🙂

A fotós tanfolyamot lezáró komplex vizsga szóbeli és gyakorlati feladatokat egyaránt tartalmaz.

Ennek részét képezi a szóbeli vizsga esetében az elméleti témakörök elsajátítása, míg gyakorlatban a képalkotás, képfeldolgozás, utómunka, nyomtatás, sőt akár áruajánlás területén szerzett tudásodról is számot kell adnod.

Továbbá – a grafikusokhoz hasonlóan – egy vizsgaremeket is el kell készítened, ami egy digitális vagy nyomtatott formában történő, legalább 20 darabból álló portfólió összeállításában és bemutatásában ölt majd testet.

Természetesen ennek a szakmának is megvannak a maga sztárjai. Bizonyára te is hallottad már Szipál Márton vagy éppen Nánási Pál nevét, akik a pálya legismertebb képviselőinek számítanak hazánkban.

Divat- és stílustervező, a kreatív szakmák királynője

Bár nem vonjuk kétségbe a mondást, miszerint nem a ruha teszi az embert, de első ránézésre mégiscsak az öltözködését vesszük észre mindenkin.

Megismerkedésnél tehát az első benyomás hatása egészen biztosan felbecsülhetetlen jelentőségű lesz.

A ruhák, ékszerek és kiegészítők kombinálása végtelen számú variációra ad lehetőséget, ezért is nevezhetnénk a divat- és stílustervező munkáját akár a kreatív szakmák királynőjének.

A divattervezőkről a legtöbb embernek az jut az eszébe, hogy olyan ruhakölteményeket álmodnak meg, amiket modellek mutatnak be a kifutón, de valójában senki nem hordja őket.

Pedig a divat- és stílustervező tanfolyam elvégzése ennél sokkal nagyobb felkészültséget igényel és egy komoly szakmai munka alapját képezi majd.

Egy divat- és stílustervező legfontosabb feladatai közé tartozik:

  • öltözködési és stílustanácsadás folytatása
  • aktuális öltözködési trendek figyelemmel kísérése
  • a legkülönbözőbb ruhák és kiegészítők tervezése
  • kivitelezési és gyártási folyamatban történő részvétel
  • egy bemutató koncepciójának kialakítása
  • piackutatás, vevőkör kialakítása, megbízások felkutatása

A fentiek tükrében a divat- és stílustervező tanfolyam egy összetett képzésre ad lehetőséget, mivel számos területre kiterjed.


A tananyag rendkívül színes: magába foglalja ugyanis a több ezer éves divattörténet tanulmányozását, az öltözéktervezés és a stílusalakítás elsajátítását, az anyag és eszközismeretet vagy éppen a fogyasztóvédelem és egyéb más szakmához kötődő területek jogi szabályozását is.

A pálya azért is vonzó lehet, mert a szakma csúcsán dolgozók – Náray Tamás, Lakatos Márk, Herczeg Zoltán… stb – a fényképészekhez hasonlóan egyenesen médiasztárnak számítanak Magyarországon.

Az elektronikus és nyomtatott sajtóban már nemcsak öltözködési kérdésekben jelennek meg, hanem a közéletről alkotott véleményük, sőt saját magánéletük is egyre komolyabb érdeklődésre tart számot.

Lakberendező, az álmok megvalósítója

Talán te is sokszor hallottad már azt a kifejezést, hogy „megtaláltam álmaim otthonát”.

Ha a kreatív szakmák eme különleges darabjának irányába mutatsz érdeklődést, akkor akár te is lehetsz az, aki ezeket az álmokat megvalósítja.

Remekül illeszkedik ugyanis a fenti művészeti kreatív szakmák közé a lakberendező mestersége is.


Tulajdonképpen az alkotó szakmák egy hasonlóan művészeti szintre emelt ágáról van szó, amely során sivár helyiségeket változtathatsz otthonos környezetté vagy éppen kényelmes irodává.

Munkád során kifejezetten nagy szükség lesz a képzelőerődre és a kreativitásodra. A belső terek kialakításánál szabadon játszhatsz majd a lehető legkülönbözőbb stílusokkal, színekkel, valamint a fényekkel és árnyékokkal egyaránt.

Lakberendezőként lakásból varázsolhatsz otthont: sivár helyiségeket változtathatsz otthonos környezetté vagy éppen kényelmes irodává.


A lakberendezés persze önmagában is több részfeladatra oszlik majd.

El kell majd látnod olyan tevékenységeket is, mint

  • a lakások és irodák funkcionális működésének megtervezése
  • tervezői koncepció kialakítása
  • a teljes lakberendezői tervdokumentáció elkészítése
  • előre gyártott bútorelemek adott helyszínre történő alkalmazása
  • beszerzendő termékekkel kapcsolatos szaktanácsadás


A klasszikus lakberendezésen kívül egyébként nemcsak kizárólag házak és irodák berendezésére vállalhatsz majd megbízásokat.

Tekintettel a kreatív szakmák közötti rokonságra, dolgozhatsz kiállítást tervező és rendező cégeknek is.

Ugyanakkor lakberendezőként nemcsak az alkotó szakmák egyik gyakorlójává válsz, hanem egyben üzletember is lehetsz.

A tanfolyam során elsajátíthatod a vállalkozói tevékenység folytatásának alapjait, sőt egy teljes üzleti stratégia kialakítására is képessé válsz.

A lakberendező tanfolyamot lezáró vizsgakövetelmény három részből tevődik össze.

  • Az írásbeli részt elsősorban művészet- és stíluselmélet valamint ábrázolási gyakorlatok alkotják.
  • A szóbeli vizsga alkalmával lakberendezési anyag- és termékismeret, műszaki- és kooperációs ismeretek és a művészeti vállalkozások működtetése szerepelnek majd a tételek között.
  • A gyakorlati vizsga egy papíralapú vagy számítástechnikai eszközök használatával történő szakmai portfólió prezentációjának elkészítését és bemutatását tartalmazza. A portfóliónak tartalmaznia kell a tanulmányi időszak alatt készült grafikai munkák bemutatását a szabad kézzel valamint a számítógéppel készült munkák tekintetében egyaránt.


Végül – ahogy azt már az alkotó szakmák esetében megszokhattuk – egy vizsgaremek elkészítésével is készülnöd kell.

A feladatot a képző intézmény határozza meg és azt 15 nappal a vizsga előtt leadni a vizsga szervezőjénél.

Virágkötő és virágkereskedő, a harmónia megszállottja

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás.

Ha a kreatív szakmák egyik leginkább egyedi darabját, a virágkötő és virágkereskedő tanfolyamot választod, az egészen biztosan hatással lesz az egész életedre.

Egyrészt egészen biztosan körülvesz majd a szépségre és az örökös harmóniára törekvés, másrészt viszont olyan komoly feladatra vállalkozol, ami biztosan egész embert igényel.

A virágkötő és virágkereskedő szakma gyakorlójaként nemcsak hogy nem elég a szépérzék és igényesség valamint a szakmai tudás, hanem jártasságot kell szerezned a vállalkozás vezetésében, a marketingtevékenységben és az eladás művészetében is, bár ez némileg más alkotó szakmák esetében is igaz lehet.

Nagyfokú precizitásra és komoly stressztűrő képességre is szükséged lesz, mert egyes kiemelt napokon (ballagás, esküvőszezon, gyakoribb névnapok…) a szokásos feladatok többszöröse is felhalmozódhat.

Ugyanakkor nap mint nap megalkothatod a legszebb csokrokat, koszorúkat és asztaldíszeket, amilyeneket talán mindig is kerestél, de sosem találtál az üzletekben.

Szabadon variálhatod a legszebb színeket egymással és gyönyörködhetsz saját munkáidban, miközben gyönyörű virágokkal töltöd a napodat.


Már a fentiekből is kitűnik, hogy mennyire sokrétű kreatív szakma is ez. Magába foglalja

  • a növényelméleti tudást,
  • a virágok beszerzésének és előkészítésének tudományát,
  • a klasszikus virágkötészetet
  • a virágüzleti adminisztráció elkészítését egyaránt.


De ha szereted a virágokat, szereted a szépet és nem feltétlenül nyüzsgő munkahelyi környezetre vágysz, akkor minden más nehézség ellenére te is felfedezheted a virágkötő és virágkereskedő szakma szépségeit egy OKJ tanfolyamon.

Rendezvényszervező, a kreatív szakmák karmestere

Itt a legfőbb ideje, hogy a művészeti szakmák hullámairól átevezzünk egy kicsit más vizekre is.

Tévhit ugyanis, ha valaki azt gondolja, hogy csak a művészetek terén lehetsz a kreatív szakmák képviselője.

Legalább ilyen látványos teljesítményt tehetsz az asztalra például egy jól sikerült rendezvény megszervezésével. Itt aztán tényleg te vagy a főnök, – természetesen a megrendelés keretein belül – kiválóan megvalósíthatod a saját elképzeléseidet is.

Ha rendezvényszervezőként helyezkedsz el legfőbb feladataid az alábbiakban foglalhatóak majd össze:

  • a projekt forgatókönyvének elkészítése
  • a rendezvény lebonyolítása
  • adminisztratív feladatok ellátása, dokumentáció elkészítése
  • kommunikációs és marketingfeladatok ellátása
  • prezentáció készítése és multimédiás eszközök használata


A rendezvényszervező munkája szó szerint rugalmas munkakört jelent, azaz ne gondolj arra, hogy 8 órától 16 óráig tartó munkaidőre számíthatsz.

Mivel a rendezvények jelentős része a délutáni esti órákban zajlik, ezért ennek a szakmának a gyakorlása mind tőled, mind a családodtól komoly áldozatvállalást követel.

A rendezvényszervező állandó munkaeszköze a telefonja. Készülj fel rá, hogy rengeteg emberrel fogsz beszélni, ezért komoly kommunikációs és kompromisszumkészség is nagy előnyt jelent a pályán.

A rendezvényszervező szakmát akkor javasoljuk Neked, ha szeretsz pörögni, emberekkel beszélgetni, és emellett kellően precíz is vagy, hogy tartsd a határidőket.


Bár a határidők miatt a teljesítménykényszer és az ezzel járó feszültség állandóan jelen van a szakmában, de ha szereted a pörgést, és a szervezéssel járó feladatokat, akkor javaslom, hogy válaszd a kreatív szakmák közül a rendezvényszervezést, ahol igazán te lehetsz a karmester.


Szakács, a kreatív szakmák íze

A szakács munkájáról mindenkinek lehet elképzelése, de talán sosem gondoltál még arra, hogy bizony ez is a leginkább kreatív szakmák közé tartozik.

Egyfelől ugyan tisztában kell lenni a szakma alapjaival és nem árt ismerni nagyszüleink bevált módszereit sem, másrészt viszont nyitott a terep a kísérletezgetés előtt is.

Én már arra is mindig rácsodálkozom, ha a hagyományos ételek (főzelékek, pörköltek, köretek…) elkészítésében látok új stílust vagy bármilyen új ötletet. De akkor döbbenek rá igazán a konyhafőnökök találékonyságára, ha olyan receptekkel, olyan új megoldásokkal találkozom, amit előtte még sosem találkoztam.

Természetesen a kreatív szakmák egyikét sem tudod úgy elsajátítani, hogy ne tanulnád meg annak alapjait. Ha egy szakács OKJ képzés elvégzése mellett teszed le a voksodat, akkor a vizsga alkalmával az alábbi területeken kell bizonyítanod:

  • Központilag összeállított írásbeli vizsga a konyhatechnológiai ismeretekből
  • Szóbeli vizsga egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek elkészítésének ismertetéséből
  • A gyakorlati vizsga pedig egy háromfogásos menüsor megfőzéséből áll majd.


Azzal talán nem okozok túl nagy meglepetést, hogy szakácsként nemcsak egyszerűen főznöd kell majd.

Munkádnak számos olyan részterülete lesz, melyen otthon kell magad érezned. Ilyen lehet például

  • a napi, heti vagy éppen alkalmi menüsor összeállítása
  • a főzéshez szükséges alapanyagok és mennyiségük meghatározása,
  • a konyhai gépek, berendezések rendeltetésszerű használata
  • a segédszemélyzet munkájának összehangolása
  • a szakmai idegen nyelv elsajátítása, leírtak megértése, alkalmazása


Az eddigiekből is kiderül, hogy milyen komoly kihívást jelent a szakács szakma elsajátítása.

De ha már eddig is otthonosan mozogtál a konyhában és érzel elhivatottságot arra, hogy érdeklődésedet szakmai szintre emeld, akkor érdemes elgondolkodnod egy szakács tanfolyam elvégzésén, mert biztosan rákapsz majd az ízére.

Cukrász, az édes csábítások mestere

Azt hiszem ez is azon kreatív szakmák közé tartozik, amit nem kell bemutatni senkinek.

Az édesség iránti vágy olyan erősen él a legtöbbünkben, hogy nem is vagyunk képesek közömbösek maradni a finom torták és sütemények iránt.

Ha úgy érzed, hogy nemcsak megkóstolni, hanem elkészíteni is szeretnéd a legfantasztikusabb édességeket, akkor ez lesz a neked való pálya.

Arra azonban most is fel kell készülnöd, hogy a gyakorlati tudás mellett komoly elméleti felkészültségre lesz szükséged.

A cukrász képzés során alkalmad nyílik majd megismerkedni az anyagmennyiségtannal, elsajátíthatod a cukrásztechnológiai alapműveleteket és jártasságot szerezhetsz a különböző alkalmi díszmunkák előállításának terén is.

Mint általában a kreatív szakmák esetében, itt is van néhány olyan dolog, amelyet el kell sajátítanod az alapokhoz.

Ezek nem feltétlenül részei a szakma kreatív oldalának, mégsem nélkülözhetőek. Ilyen lehet elsősorban az alapanyagok arányához köthető számítások, a leltározási feladatok és az élelmiszerbiztonsági követelmények megtanulása is.

Cukrászként a munkád oroszlánrészét természetesen a cukrásztermékek elkészítésének mestersége adja majd.

Ebbe a lehető legkülönbözőbb édességek is beletartoznak, mint például torták, a teasütemények, pohárkrémek, bonbonok vagy éppen a fagylaltok is.

A cukrász mestersége már csak azért is előkelő helyet foglal el a kreatív szakmák képzeletbeli rangsorában, mert termékei képesek egyszerre akár három érzékszervünkre is hatást gyakorolni.


  • Egy sütemény díszítésének szép, harmonikus színei már önmagukban fel tudják kelteni a figyelmet.
  • Semmihez sem hasonlítható élmény az, ha egy szelet torta illatozik az asztalon, mert csábításának csak kevesen tudnak ellenállni.
  • Végül, de nem utolsósorban az ízlelőbimbókra gyakorolt hatás az, ami felteszi a koronát a cukrász munkájára.


Ha elég kreatív vagy és szabadon engedett fantáziádnak köszönhetően megtalálod a fenti három tényező ideális kombinációját, az eredmény biztosan nem marad el.

*

A kreatív szakmák sora még egészen biztosan tetszés szerint folytatható lenne.

Én most elsősorban csak arra törekedtem, hogy bemutassam a művészetek és más kreatív szakmák iránt fogékonyaknak a régi OKJ tanfolyamok, valamint az új típusú szakképesítések által kínált lehetőségeket.

Másrészt viszont bizonyítani kívántam azt is, hogy olyan alkotó szakmákban is lehetőség van az önmegvalósításra, a kreativitás kiélésére, ahol talán eddig nem is gondoltad volna.

Kapcsolódó cikkek