Keresett női szakmák, amelyekben biztosan érvényesülni fogsz nőként is

Keresett női szakmák, amelyekben biztosan érvényesülni fogsz nőként is

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 26
    Shares

Szeretnéd tudni, melyek azok az ágazatok, amelyekben jól érvényesülhetsz nőként, és van rájuk kereslet?

Összegyűjtöttük neked az igazán keresett női szakmákat, hogy könnyebb legyen választanod.

 

Mitől lesz egy szakma női?

Ugyan lassan már nincs olyan foglalkozás, amelyet nem végezhetne egy nő (lehet taxis, kamionsofőr, és építész is), de a női szakmák igen jellegzetesek: olyan empátia és báj szükséges az elvégzésükhöz, amelyekkel csakis kizárólag a nők rendelkeznek.

Emellett a nőkhöz a legtöbbször olyan tulajdonságokat társítunk, mint a gondoskodás, a jó szervező és kommunikációs készség és a szépérzék.

Számos szakmában jobban tudnak érvényesülni a nők, mint a férfiak, mert hozzájuk sokkal szívesebben fordulnak az ügyfelek.

 

Mi alapján választanak a nők szakmát?

Sok nőnél fontos szempont a szakmaválasztásnál a későbbi fizetések mellett, hogy a választott karrier mennyire összeegyeztethető a családi élettel.

A nők esetében jóval gyakoribb, hogy szakmaváltásra kényszerülnek. A legtöbbször akkor kell pályát módosítaniuk, amikor a szülési szabadság után szembesülnek azzal, hogy a korábbi szakmájuk már nem keresett a munkaerőpiacon.

Éppen ezért egyre többen gondolkodnak előre, és már a gyesen töltött idő alatt belevágnak egy új szakma elsajátításába.

De van egy jó hírünk!

Azok, akik már meglévő munkatapasztalattal választanak második szakmát, sokkal elégedettebbek új karrierjükkel. Mivel már tapasztalattal rendelkeznek, sokkal tudatosabban választanak második szakmát.

A megfelelő szakma kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyire könnyen lehet benne elhelyezkedni.

A 2018/2019-es tanév tipikusan női hiányszakmái: ápoló, női szabó. Ha érdekelnek a részletek, nézd meg a Magyar Közlöny mellékletét.

 

Íme a legkeresettebb női szakmák!

 

Óvodai dajka

Valljuk be őszintén: kisgyermekekkel egy óvodában dolgozni főként a nőknek van kedve és türelme.

Ráadásul a gyermekek is sokkal nagyobb bizalommal vannak a nők felé, sokkal inkább szót fogadnak nekik, és szívesebben vannak velük.

Ez az oka annak, hogy csak nagyon kevés óvó bácsiról hallhattál eddig.

 

 

Kisgyermekgondozó, -nevelő

Ha inkább bölcsődékben szeretnél elhelyezkedni, a Kisgyermekgondozó, -nevelő tanfolyam a legjobb választás. Ez a foglalkozás teljes odaadást, gyermekszeretetet, türelmet és empátiát kíván művelőitől, mely tulajdonságok elsősorban a nőkre jellemzőek.

Ha egyetemi továbbtanuláson gondolkozol, akkor jó hírünk van! A tanfolyam elvégzésével 32 plusz pontot is szerezhetsz a felvételin szakirányú továbbtanulás esetén.

 

Virágkötő és virágkereskedő

A női lélekbe ősidők óta bele van táplálva a virágok szeretete. A virágkötő tipikusan egy női szakma, hiszen a hölgyek azok, akik szívesen töltik a mindennapjaikat illatos virágok körében.

Ráadásul ebben a szakmában kihasználhatják kreativitásukat és szépérzéküket a szemet gyönyörködtető csokrok készítésével.

 

 

Lakberendező

A hölgyek szeretik szebbé, apró tárgyakkal vagy a színek harmóniájával hangulatossá tenni környezetüket. Éppen ezért általában a nők varázsolják a lakásokat igazi otthonná.

Ha szenvedélyed a lakberendezés, imádod a témával kapcsolatos oldalakat és újságokat, szívesen csinosítgatod saját és mások otthonát, akkor lakberendezőként könnyen kiélheted szenvedélyed.

 

 

Ingatlanközvetítő

A hölgyek kommunikációs készsége fejlettebb a férfiakénál, melyet kiválóan tudnak alkalmazni az ingatlanközvetítő szakmában.

Ha jól megtanulod a szakma fortélyait, nagyon jól kereshetsz ingatlanközvetítőként, és biztosan nem válik majd monotonná a munkád.

 

 

Rendezvényszervező

A nők általában jó szervezőkészséggel vannak megáldva, és rendezvényszervezőként könnyen kiaknázhatják ezt a tulajdonságukat.

Szeretsz pörögni, megy a multitasking? Akkor nagy jövő vár rá ebben a szakmában.

Egyre többen keresnek rendezvényszervezőt esküvők, céges vagy kulturális rendezvények megszervezéséhez, így a tanfolyam elvégzése után nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

 

 

Fitness instruktor

A sport rendkívül fontos, hogy megőrizzük egészségünket.

A hölgyek sokszor nem csak az egészségük, hanem a megjelenésük miatt edzenek rendszeresen. Sok nő érzi úgy, hogy a kilókkal folytatott küzdelemben jobban megérti őket egy másik nő.

Éppen ezért fitness instruktorként nem csak a szakértelmedre, hanem az empátiádra is szükséged lesz, hogy kellőképpen tudd motiválni klienseidet. Ha a sport az életed, és ezt a szenvedélyed másokra is ráragasztanád, a tanfolyamunkon a helyed.

 

 

Fogászati asszisztens

Az egészségügyben folyamatosan keresettek a jó szakemberek.

Fogászati asszisztensként segítened kell majd a fogorvos munkáját, együttérzéseddel, bíztatásoddal támogatod majd a pácienseket.

A nők jelenlétükkel könnyebben meg tudják nyugtatni a betegeket, ezért is rendkívül keresett női szakma a fogászati asszisztens.

 

 

Szociális gondozó

A beteg- és idősgondozás hagyományosan női feladatkörnek számít, éppen ezért a szociális gondozó és ápoló munkakörökben is magasabb a nők aránya.

A szakmát választóknak szükségük lesz állóképességre, türelemre, szociális érzékenységre, szervezőkészségre, kiváló kommunikációs készségre, empátiára, és természetesen szakmai felkészültségre.

 

 

Pedagógiai- és családsegítő munkatárs

Az oktatásban egyre nagyobb szükség van a Pedagógiai- és családsegítő munkatársak munkájára.

A pedagógusok számára hatalmas kihívást jelent a tanórák során, hogy az eltérő fejlődési sajátosságokkal rendelkező gyermekekkel differenciáltan tudjanak foglalkozni, vagy megfelelő szabadidős programot szervezni a diákoknak.

Többek közt ezekben a feladatokban segítenek a Pedagógiai- és családsegítő munkatársak.

Azoknak, akik ezt a pályát választják, nem csak a gyermekekkel kell jól kommunikálniuk, hanem az oktatókkal is szorosan együtt kell működniük a siker érdekében.

Emellett empátiára és szervezőkészségre is szükség van ehhez a szakmához.

 

Grafikus

Grafikusként nem csak szépérzékre és jó rajztudásra lesz szükséged, hanem nagyfokú empátiára is.

Bele kell képzelned magad az ügyfeleid helyébe, hogy tudd, mit szeretnének viszontlátni egy elkészült logóban vagy óriásplakáton.

A grafikus szakma egyik nagy előnye, hogy szabadúszóként is végezhető, ezért a nők könnyebben össze tudják egyeztetni a karriert a családi élettel.

 

 

Cukrász

Érdekes, hogy míg a szakács szakmában egyre inkább a férfiak dominálnak, a cukrászat megmaradt női területnek.

Ennek egyik oka lehet, hogy a szakma nagyfokú precizitást kíván, hiszen a tökéletes sütemények készítéséhez elengedhetetlen a pontosan kimért alapanyagok és megfelelő sütési hőfok betartása.

Emellett persze a szépérzék is rendkívül fontos egy-egy tortacsoda elkészítéséhez.

 

 

Pincérnő

Egy kedvesen mosolygó, segítőkész felszolgálótól mindig szívesen rendelnek az emberek.

Ha érdekel a vendéglátóipar, pincérként könnyen el tudsz majd helyezkedni. A szakmához nem árt, ha az étlapot betéve tudod 2-3 nyelven is.

 

Pénzügyi tanfolyamok

Bár sokan gondolják azt, hogy a gazdaság és a pénzügy nem tartoznak a nők kedvenc témái közé, a számok mégis azt mutatják, hogy egyre több nő találja meg a számításait ezen a területen.

Mivel ezek a szakmák sok esetben home office-ban is végezhetőek, könnyen összeegyeztethetőek a családi élettel. Emellett pedig még jól is lehet keresni velük.

Ha a legnépszerűbb OKJ-s képzések sorában kutakodunk, ott is találunk bőven nőkre szabott pénzügyi szakmát: társadalombiztosítási ügyintéző, bérügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási mérlegképes könyvelő, IFRS mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, államháztartási mérlegképes könyvelő, pénztárkezelő és valutapénztáros.

 

 

Life coach

A life coach, azaz életvezetési tanácsadó szakma még csak most kezd elterjedni Magyarországon.

A coach-ok egyfajta trénerként, kérdések segítségével segítik klienseiket abban, hogy az önmagában mélyen eltemetett erősségeket, problémamegoldó képességeket előássa.

Ehhez persze nagyfokú empátiára és kiváló kommunikációs készségre van szükség.

A Life coach szakma elsajátítása nem csak azok számára lehet fontos, akik ténylegesen coachként akarnak elhelyezkedni, hanem azoknak is, akik szeretnék fejleszteni saját személyiségüket.

 

 

Programozó

Ugyan ez a szakma nem tűnik tipikusan femininnek, de az, aki szereti a számítástechnikát, jól boldogulhat benne.

Ráadásul állandó benne a kihívás, hiszen a folyamatos önképzés alap.

 

  

Bármelyik keresett női szakmára is essen a választásod, kívánjuk, hogy tudj benne érvényesülni.

További szakmákért nézz körül oldalunkon!

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 26
    Shares
  • 26
    Shares
Comments are closed.