A hagyományos építőipari szakmák ma a legkeresettebbek

Már évek óta szakmaváltáson töröd a fejed, de eddig még nem merted meglépni? Bírod a kétkezi, fizikai munkát?

Akkor érdemes lenne elgondolkoznod azon, hogy az építőipari képzések közt keress magadnak szakmát.

Kínálatunkban már új típusú, 2021-es szakképesítéseket is találsz szép számmal, de még a régi OKJ-s rendszer szerinti képzéseket is láthatsz elvétve, még ezekhez is tudsz csatlakozni.

Már a csapból is az folyik, hogy hatalmas munkaerőhiány van az építőiparban, ahogy sok más területen is, így munkát találni nem nehéz.

Inkább szolgáltatót találni elég nehéz manapság kisebb és nagyobb munkákra egyaránt. Jó szakemberekre tehát óriási az igény.

Nem beszélve arról, hogy az ingatlanpiac egy pár éve már aranykorát éli, de hiába akarnak egyre többen építkezni, ha alig lehet kivitelezőt találni a munkára. Pénz pedig lenne benne rengeteg, csak sajnos kevés a munkaerő, aki kiaknázhatná.

Persze sokakban felmerül a kérdés, hogy most komolyan olyan jól lehet keresni az építőipari szakmákkal?

Ha a Fizetesek.hu oldalán rákeresünk az egyes foglalkozásokra, láthatjuk, hogy az olyan hivatásoknál, mint az ács, bádogos, burkoló, festő vagy a kőműves a bruttó átlagbér bőven 400.000 Ft felett van és itt az egyéb juttatásokról még nem is beszéltünk.

Ez persze csak az alkalmazottak havi keresetét tükrözi.

Ha valaki vállalkozóként dolgozik ezekben az építőipari szakmákban, ennek a többszörösét is megkeresheti. Mindössze azon múlik a dolog, hogy mennyire ügyes és szorgalmas.

Ha néhány évig belehúz a munkába, gyűjthet egy szép kis tartalékot magának vagy a családnak.

Mellé tehát biztosan nem fogsz fogni, ha az építőipari tanfolyamok közt válogatsz. Meggyőztünk arról, hogy jó irány lehet ez a szféra szakmaváltás szempontjából?

Remek, akkor most nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy ez meg is történjen.

Nos, legelőször is ki kell találnod, hogy az építőipari szakmák közül pontosan melyik foglalkozást szeretnéd majd űzni a későbbiekben. Ha ez megvan, akkor jelentkezned kell egy tanfolyamra, ahol a szakmát töviről hegyire kitanulhatod. Ebben tudunk neked segíteni, nálunk ugyanis a legtöbb építőipari foglalkozáshoz kapcsolódó képzést megtalálod.

Íme, a nálunk elérhető építőipari szakmák felsorolása:

1. Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő képzés

A fűtésrendszer az egyik legsarkalatosabb pontja a háznak vagy lakásnak. Ha az nincs rendben, megkeserítheti az életünket, hiszen senki sem szeret télen fagyoskodni.

Egy új ház építésénél többféle alternatíva felmerülhet, hiszen manapság már több lehetőség közül választhatunk, ha szeretnénk minél gazdaságosabban, esetleg környezettudatosabban kiépíteni otthonunk fűtését.

A Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő tanfolyam naprakész tudást biztosít a témában.

A Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő képzés már általános iskolai végzettséggel is megkezdhető.

A képzés kb. 1 évig tart, a kezdéshez mindösszesen csak alapfokú iskolai végzettségre van szükség, a vizsgákra való felkészüléshez pedig biztosítva van az elektronikus tananyag.

2. Villanyszerelő tanfolyam

Legyen szó építkezésről, vagy már meglévő házról, lakásról az elektromos hálózat állapota, kialakítása roppant fontos dolog.

Talán ez a legnagyobb veszélyforrás egy épületben, éppen ezért főleg idősebb házak esetén nélkülözhetetlen a felülvizsgálat, a karbantartás, és ha szükséges, a teljes felújítás.

Ez elég nagy munka, akár több hétig is eltarthat, és szerencsére egyre több tulajdonos ébred rá, hogy a 20-30 éves ingatlanján el kellene végeztetni ezt a felújítást. Ez viszont azt jelenti, hogy a villanyszerelők eléggé le vannak terhelve főleg úgy, hogy alig van utánpótlásuk. Így hát elég jó ötlet, ha emellett a szakma mellett döntesz.

A villanyszerelőkre hatalmas kereslet van, így a tanfolyam után nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

A Villanyszerelő tanfolyam országszerte indul, Budapesten kívül több nagyváros közül is tudsz nálunk választani.

A különböző helyszíneken különböző előnyöket biztosítanak a tanulóknak, például intenzívebb oktatást, szakmai előképzettség esetén kedvezményes képzési díjat vagy mondjuk kamatmentes részletfizetési lehetőséget.

3. Szobafestő tanfolyam

Otthonunk arculatát nagyban meghatározza, hogy milyen a falak állapota, milyen színeket választottunk, esetleg különféle tapétákat is használtunk. Többféle hatást is el tudunk érni a falak kinézetével.

Érdemes tehát és nem mellesleg sokkal egyszerűbb és idő spórolósabb is ezt a munkát szakemberre bízni.

Szeretnéd szebbé varázsolni mások otthonát? Akkor a Festő, mázoló, tapétázó OKJ tanfolyamon a helyed!

A Szobafestő tanfolyam a viszonylag gyorsan elvégezhető és a kedvezőbb árú építőipari képzések közé sorolható.

Szakmai előképzettséget nem igényel, és a tanfolyam díja részletekben is fizethető.

4. Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő tanfolyam

Ha jó minőségű nyílászárókkal van felszerelve otthonunk, rengeteget spórolhatunk nyáron a klíma miatt megemelkedő áramszámlán, télen pedig a fűtésszámlán. A biztonságról pedig ne is beszéljünk.

A mai modern ajtók már sokkal nagyobb biztonságérzetet nyújtanak a lakóknak, és persze az érzés mellett azért a funkciójukat is jól ellátják, hiszen a különböző megoldásoknak köszönhetően nehezebben jut be rajta egy illetéktelen személy.

Aki tehát szeretné családját biztonságban tudni, vagy csak egész egyszerűen korszerűsíteni szeretné ingatlanját, biztos, hogy az első munkálatok közé sorolja a nyílászáró cserét.

A nyílászárók korszerűsítésével rengeteg pénzt lehet spórolni, így sokan keresnek szakképzett nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelőt.

A Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő tanfolyam hasonlóan az előzőhöz pár hónap alatt elvégezhető, nem kell hónapokat spórolni, hogy meglegyen a képzési díj, és a bemeneti követelmény mindössze az alapfokú iskolai végzettség.

5. Kőműves tanfolyam

A kőműves szakma nem épp sétagalopp: egyike a legnehezebb fizikai szakmáknak. Sokszor csak idénymunkára nyílik lehetőség, és a munkakörülmények sem a legjobbak.

Ám az fix, hogy kőművesként mind hazánkban, mind pedig külföldön biztos megélhetésed lesz.

Ügyes kezű kőművesként nem csak az ország berkein belül, hanem külföldön is meg fogod állni a helyedet, és anyagi biztonságban lehet részed. Természetesen ehhez beszélned kell az adott ország nyelvét.

Kőműves képzéseink már az új, 2021-es szakképesítés szerint, az ország számos pontján indulnak.

Egyéb építőipari tanfolyamok

Ha az fenti tanfolyamok közül nem tudtál válogatni, ne ess kétségbe.

Ezeken kívül még rengeteg építőipari képzést találsz kínálatunkban, melyekkel utána jó munkahelyeket vagy megbízásokat pályázhatsz meg. Pár példa:

Van ám választék építőipari szakmákból és tanfolyamokból is, ha ezen a területen szeretnél dolgozni.

Egymás után akár több képzést is elvégezhetsz, ha nagyobb terveid vannak, vagy csak egyszerűen szeretnél több lábon állni.

Ebben a szférában nincs veszteni valód, akár alkalmazottként akár vállalkozóként vágsz bele a dologba. Arra azonban figyelj, hogy ne halogasd túl sokáig a döntést, hiszen minél hamarabb végzel el egy tanfolyamot, annál hamarabb tudsz az új szakmádban dolgozni.

Kapcsolódó cikkek