Jól fizető szakmák diploma nélkül

Nem vagy elégedett a jelenlegi munkáddal? Szeretnél elsajátítani egy olyan szakmát, amivel jobb lehetőségeid lennének, de úgy érzed, hogy nincs elég időd, energiád és főleg kitartásod ahhoz, hogy évekre visszaülj az iskolapadba?

Ez teljesen érthető, hiszen munka és család mellett nagyon nehéz diplomát szerezni. Van azonban egyszerűbb megoldás is, tudniillik rengeteg olyan szakma van, amivel könnyen építhető karrier diploma nélkül, jól fizet, és nem kell éveket rászánnod arra, hogy pályát módosíts.

Szeretnéd megtudni, melyek az igazán jól fizető szakmák diploma nélkül?
– Akkor olvass tovább!


Diploma nélkül jól keresni? – Lehetséges

Ebben a cikkünkben megpróbáltuk összegyűjteni a legjobban fizető szakmunkák sorát. Olyan szakmákat, amelyet könnyen kitanulhatsz, és ha jól csinálod, akkor a későbbiekben már nem lesz álom a magas fizetéssel járó karrier diploma nélkül.

Persze a kereset mértéke azért sok esetben nagyban függ attól, hogy mennyit dolgozol, főképp igaz ez akkor, ha mondjuk nem alkalmazottként szeretnél elhelyezkedni, hanem vállalkozást indítanál.

Az elején ugyan több energiát és pénzt kell szánni arra, hogy beinduljon a dolog, később azonban előnyös helyzetben leszel, hiszen te döntheted el, hogy mikor, mit és mennyiért vállalsz el.

Ha a vállalkozói életforma egyelőre még messze áll tőled, és egész egyszerűen csak szeretnél egy állást, ahol nem minimálbér közeli fizetésből kell tengődnöd, akkor a felsorolt legjobban fizető szakmunkák arra is kiválóan alkalmasak, hogy egy rugalmas, jól menő cégnél olyan állást kapj, amire már régóta vágytál.

Nézzük akkor a listát, hogy melyek is azok a jól fizető szakmák, amelyekkel lehetőséged lesz diploma nélkül jól keresni.

Jól fizető szakmák diploma nélkül:

1. Építőipari szakmák

Az építőipari szakmákkal könnyen lehet diploma nélkül jól keresni.

Egyrészt jelenleg egyre több család vág bele az építkezésbe, sorra épülnek az új társasházak, ugyanis sokan olyan helyzetbe kerültek, hogy megengedhetik maguknak egy új lakás megvásárlását. Másrészt pedig ehhez a rengeteg munkához nagyon kevés a megbízható szakember.

Aki tehát azon töri a fejét, hogy az építőiparban helyezkedjen el, az biztos lehet benne, hogy ha minőségi munkát végez, rengeteg megrendelője lesz, emellett pedig a szolgáltatások árai igen csak a plafont verdesik, így nem kell alacsony munkadíjért dolgoznia.

Hogy konkrétan megemlítsünk néhány szakmát, kezdjük mondjuk a villanyszerelőkkel. A Fizetések.hu adatai szerint például az ő bruttó átlagbérük 269.000 Ft és 520.000 Ft között mozog. Természetesen ez függ attól, hogy az ország melyik részén dolgozik valaki. A burkolók havi bruttó átlagkeresete 263.000 Ft és 643.000 Ft között helyezhető el.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy vállalkozóként általában a fentieknél jóval magasabb jövedelemre lehet szert tenni – gondoljunk csak a mesteremberek órabérére, napidíjára, ha ki kell hívnunk egy szerelőt vagy lakást újítunk fel.

Az építőipari szakmákkal könnyen lehet diploma nélkül jól keresni. Nézz körül építőipar tanfolyamaink közt!

Ahhoz, hogy a fent említett foglalkozásokban dolgozz, el kell végezned egy Villanyszerelő képzést vagy pedig egy Burkoló képzést.

A villanyszerelő tanfolyam – hasonlóan a burkoló tanfolyamhoz – nagyjából 1 év alatt teljesíthető.

Ez csak két példa volt, hasonlóan ajánljuk a többi építőipari szakmát, melyek szintén keresettek, és ezekkel is jó pénzt vihetsz haza hó végén:

Ezek a szakképesítések és részszakképesítések jellemzően 3-6 hónap alatt elvégezhetőek.

2. Gépészeti szakmák

A gépészet területén is több szakmát találunk, melyekkel nem lehetetlen diploma nélkül jól keresni.

Az építőiparhoz hasonlóan a gépészet területén is rengeteg szakember kellene, mert több szakma kezd nagyon elöregedni, a nyugdíj közeli tapasztalt mestereket pedig nincs, aki felváltsa. Gondolunk itt olyan hivatásra, mint mondjuk a hegesztő.

A Fizetések.hu felmérése alapján például a hegesztők bruttó havi átlagbére itthon 216.353 Ft és 465.680 Ft között mozog.

Ahhoz, hogy ezen a területen elhelyezkedhess, sokféle tanfolyam közül választhatsz, mint például a Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő OKJ képzés, a Volframelektródás védőgázas ívhegesztő OKJ tanfolyam, a TÜV Minősített hegesztő OKJ képzés vagy a Gázhegesztő OKJ tanfolyam.

A gépészet területén is több szakmát találunk, melyekkel nem lehetetlen diploma nélkül jól keresni.

A másik foglalkozás, amit a gépészetnél most kiemelnénk az a CNC programozó és gépkezelő. Ahogy a modern technika, a számítástechnika az élet számos területére fokozatosan begyűrűzött, úgy a fémipart sem hagyta ki a sorból.

A 70-es évek környékén jelentek meg a programvezérelt szerszámgépek, amelyek forradalmasították a gyártási folyamatokat.

Ez egy rendkívül komoly technika, amelynek kezeléséhez elengedhetetlen a megfelelő szakértelem. Éppen ezért igen nagy szükség lenne a képzett munkaerőre, tudniillik bármilyen forgácsoláshoz értő munkás nem állhat oda a gép mellé, hiszen ez a rendszer annál sokkal nagyobb hozzáértést igényel.

A CNC gépkezelők átlag havi bruttó bére 288.000 Ft és 560.000 Ft közé esik, a CNC programozóké pedig 269.000 Ft és 608.000 Ft közé.

Ha ezen a területen szeretnél elhelyezkedni, és még semmilyen szakmai tapasztalatod nincs a gépi forgácsolásban, akkor először is el kell végezned egy Gépi forgácsoló képzést.

Ezután már szabad a pálya a CNC-hez, és jelentkezhetsz CNC gépkezelő tanfolyamra vagy CNC programozó tanfolyamra is.

3. Szakmák a szépség, egészség és művészet területén

Természetesen azért nem csak a tipikusan férfi szakmákkal építhető karrier diploma nélkül, éppen ezért felsorolunk most néhány hivatást a szépség, egészség és a művészet területéről is.

Minden ember szeretne sokáig fiatal maradni, és habár erre sajnos nincs lehetőség, azért ha elegendő energiát fordítunk rá, a kinézetünk fiatalos maradhat. Ebben segítenek a különböző kozmetikai kezelések.

Manapság már nem csak a nőknek, a férfiaknak is van erre igénye, így azért egy kozmetikus ügyfélköre nem mondható teljesen egyoldalúnak.

Kozmetikusként a legjobban valószínűleg akkor jársz, ha előbb-utóbb a saját lábadra állsz, és vállalkozást alapítasz. Természetesen nem kell a 0-ról belevágnod. Ha te biztosabbnak érzed azt, hogy előbb alkalmazottként gyakorlatot szerezz, és kialakíts egy ügyfélkört, akkor tégy úgy.

A szépségiparban is könnyen építhető karrier diploma nélkül.

A Fizetések.hu felmérése alapján kozmetikusként a bruttó havi átlagkereset 211.000 Ft és 361.000 Ft között van valahol. Ha erre a hivatásra esett a választásod, akkor nincs más teendőd, mint elvégezni egy Kozmetikus képzést, amit akár kevesebb, mint 1 év alatt is megtehetsz.

Másik kiemelt és népszerű szakmánk a Sminkes és szempillaépítő új típusú szakképesítés, mely képviselői 182.000 Ft és 403.000 Ft között kereshetnek a Fizetések.hu szerint.

A 6-8 hónap alatt elvégezhető sminkes tanfolyam több városban indul országszerte, kedvező kondíciókkal.

Ha inkább a sport világában érzed otthon magad, akkor ezen a területen is építhető karrier diploma nélkül.

Például, ha imádod az aerobicot vagy a jógát – vagy úgy általában minden mozgásformát, ami a fitneszhez kapcsolódik –, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy a foglalkozásod ezeknek a sportoknak az oktatása legyen.

Ehhez nincs is szükséged másra, csak arra, hogy beiratkozz egy Sportoktató-aerobic tanfolyamra vagy pedig egy Fitness instruktor tanfolyamra. A Fizetések.hu-n található információk alapján egy Fitneszoktató bruttó 183.000 Ft és 354.000 Ft körüli fizetést kap havonta.

Amennyiben te inkább művészléleknek érzed magad, jól fizető szakmák diploma nélkül ezen a területen is szép számmal vannak.

Kitűnő választás lehet mondjuk egy grafikus vagy egy fotós foglalkozás.

Ezekkel is jó pénzt lehet keresni, főleg ha vállalkozásban csinálod. A már említett felmérés alapján a grafikusok bruttó 225.000 Ft és 497.000 Ft között visznek haza egy hónapban, a fényképészek pedig 194.000 Ft és 467.000 Ft között.

Természetesen vállalkozóként az említett összegek többszörösét is megkeresheted.

Ha a grafikus pályát választanád, akkor egy Grafikus képzés teljesítésére lesz szükség, ha pedig a fotós pályát szemelted ki, akkor pedig egy Művészeti és médiafotográfus új típusú szakképesítésen szerezheted meg a megfelelő végzettséget.

4. Informatikai szakmák

Az informatikai szakmák ma már egyértelműen a legjobban fizető szakmunkák közé tartoznak, főleg, ha saját vállalkozásban dolgozik valaki.

Az informatika és a programozás területén egyre több és több szakemberre lesz szükség, éppen ezért remek munkalehetőségek kínálkoznak azok számára, akiknek van affinitása és kitartása kitanulni ebben a szférában valamilyen szakmát.

Az informatikai szakmák ma már egyértelműen a legjobban fizető szakmunkák közé tartoznak. Válogass informatikai képzéseink közt!

Rengeteg irányba el lehet indulni, de nézzünk meg most néhány nagyon jól fizető alternatívát.

Ilyen például az iOS fejlesztő foglalkozás, amivel havonta bruttó 463.000 Ft és 1.211.000 Ft között kereshetünk, de C++ programozóként is szép summát tehetünk zsebre, vagyis 434.000 Ft és 939.000 Ft közötti összeget.

Felkapott még az Android fejlesztő szakma is, amivel 419.000 Ft és 1.000.000 Ft körüli fizetésre tehetünk szert. Ha valaki pedig inkább a webdesign iránt érdeklődik, akkor bruttó 316.000 Ft és 694.000 Ft közötti bérezésre számíthat.

Ezekből a fizetésekből azért már el lehet vegetálni, nem igaz? Nos, ezek a szép összegek azért nem hullanak csak úgy az ember ölébe, sokat kell értük tanulni és dolgozni egyaránt.

Ha a fent említett szakmák valamelyikében szeretnél jártasságot szerezni, akkor attól függően, hogy melyik nyerte el leginkább a tetszésedet, jelentkezz egy iOS applikáció fejlesztő tanfolyamra vagy egy C++ programozó képzésre, egy Android fejlesztő képzésre vagy pedig egy Webdesigner tanfolyamra.

Ezek a képzések pár hónap alatt teljesíthetők, persze van, amelyikhez szükséges valamilyen előképzettség, amit szintén egész gyorsan megszerezhetsz.

Valamint azért a programozó szakmákról azt tudni kell, hogy a képzés elvégzése után nem ülhetsz a babérjaidon azzal a jelszóval, hogy „én már mindent tudok”.

Ez egy tipikusan olyan szektor, ahol élethosszig képezned kell magad, mert a technika olyan ütemben fejlődik, hogy akár 1 év alatt is elavulttá válhatnak azok a módszerek, amelyekkel dolgoztál.

Éppen ezért fontos, hogy kialakuljon benned egyfajta gondolkodásmód, és legyen igényed arra, hogy folyamatosan bővítsd a tudásodat, illetve folyamatosan akard elsajátítani az újdonságokat.

Az általunk összegyűjtött adatokból most már szerintem számodra is egyértelmű, hogy diploma nélkül jól keresni egyáltalán nem lehetetlen. Régebben még talán jobban élt az az emberek fejében, hogy a gyereket mindenképpen egyetemre kell küldeni.

Nos, ez a felfogás enyhén szólva idejét múlt, hiszen ma már a legjobban fizető szakmunkák sokszor túl is szárnyalják a diplomás béreket.

Ne feledd azt sem, hogy az új típusú, 2021-től indított képzésekre kamatmentes Képzési Hitelt igényelhetsz idén nyártól.

Szerencsére elég sok jól fizető foglalkozás kitanulható manapság aránylag rövid idő alatt, és habár a vizsgák után nem egy diplomát, hanem egy bizonyítványt vagy tanúsítványt tarthatunk majd a kezünkben, ez igazából teljesen lényegtelen, hiszen mindig is a mögötte lévő tudás számított, nem pedig az okirat jellege.

Egy szó mint száz, bátran válogass a fent említett képzések között, mert biztos lehetsz benne, hogy megéri, és rövid időn belül olyan keresetre tehetsz majd szert, amiről korábban csak álmodoztál.

Kapcsolódó cikkek