Szeretnéd fellendíteni online marketingedet? Ismerkedj meg a videókészítés legfontosabb lépéseivel!

Egy jó videónak megvannak a maga ismérvei, amelyeket nem csak a szakmabeliek, de a fogyasztók is könnyen felismerhetnek.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon és visszatükröződjön a felvételeken, érdemes megismerkedned a videókészítés rejtelmeivel, amely egy tökéletes felvétel mögött rejlik.

Melyek a videókészítés lépései?

1. Tervezés – mindennek kell egy jó alap!

Egy jó ötlet nem elég, tervek nélkül az egész romba dőlhet. Tudni kell az utat, amely annak sikeres megvalósításáig vezet. Az eredményesség érdekében mindenekelőtt a vállalkozás célcsoportját szükséges minél pontosabban meghatározni.

Kihez szól a terméked vagy szolgáltatásod? Mely csoport problémájára kínálsz megoldást? Ha vállalkozás indítás előtt állsz, akkor ezeket a kérdéseket mindenképp át kell gondolnod. Mi iránt érdeklődik ez a csoport és mi az, ami igazán vonzó lehet számukra? Ezeknek az információknak a tudatában leszel képes a tartalmat igényeikhez formázni.

Mivel a videóanyagok egyszerre több érzékszervre is hatnak, így több olyan tényezőt is szükséges megtervezned, amelyre mondjuk egy szöveges tartalom esetében nem kell fókuszálnod. Így annak érdekében, hogy a végeredmény egy tökéletesen összehangolt, az általad közvetíteni kívánt hangulatot megragadó anyag legyen, a hang-, valamint a vizuális effekteknek illeszkedniük kell egymáshoz. Kiegészítve a videó főszereplőjének személyiségét, valamint a forgatás helyszínét egyaránt.

2. A videóanyag leforgatása – ahol a csodák történnek

Manapság már számos kreatív ötlet látott napvilágot, különböző alkalmazások formájában, aminek köszönhetően nem szükséges méregdrága kamerával rendelkezned, elegendő, ha egy kamerával felszerelt okostelefonod van. Azonban, ha a videód célja a vevőszerzés és a márkád megismertetése, akkor érdemes adni a minőségre és olyan anyagokat létrehozni, amelyek marketing célokra is nyugodt szívvel felhasználhatók.

A forgatásnak megvannak a maga igényei, mind eszköz (pld. profi fotóstúdió), mind pedig személyi feltételek tekintetében, hiszen csak egy tapasztalt és szakmai háttérrel rendelkező összeszokott csapat képes minőségileg is megkérdőjelezhetetlen anyagot létrehozni. A munka gördülékenységét nem csak a csapat együttműködése adja, hanem a mögöttük rejlő szakmai tapasztalat, amely megnyilvánul a tökéletes helyszínválasztásban, a fénybeállítások kezelésében, a kifogástalan hangosításban, valamint az akusztikára való odafigyelésben egyaránt..

3. Vágás és utómunka – precizitás és pontosság tükrében

A forgatás csupán egyetlen lépcsőfoka egy videó létrehozásának, hiszen a felvételek elkészítését követően még rengeteg utómunka vár a csapatra. A vágás során kiválogatásra kerülnek azok a képkockák, amelyek bekerülnek a végleges anyagba, majd összefűzik azokat. A videó során felhasznált képek, valamint zenék jogdíjáról is ekkor szükséges gondoskodni. Mindezek után pedig az anyag kulcsszavazása, az indexkép kiválasztása következik, amely biztosítja az anyag megfelelő célcsoportnál való megjelenését. Így az utómunka legutolsó fázisa az anyag a publikálásra történő előkészítése. Ha szeretnél profi anyagokat vágni, akkor nézd meg ezt a videószerkesztő tanfolyamot, ahol garantáltan megtanulod az alapokat!

4. Véleményezés, javítás és optimalizálás – tökéletes végeredmény

Mindig nagyon fontos, hogy az anyagot a készítőjén túl más is lássa, így kerül belső ellenőrzésre. Több szem többet lát elven kiküszöbölhető a hibázás lehetősége, aminek köszönhetően egy teljeskörűen megvizsgált anyag kerül a megrendelőhöz, aki szintén véleményezi a munkát. Ezután kerülhet csak nyilvánosságra az elkészült videó.

5. Disztribúció – a nagyközönség felé történő kommunikáció

A videó ugyan kész, mégis hátra van a legfontosabb lépés: el kell juttatni az anyagot a célközönséghez. Ehhez tudatában kell lenni a fogyasztási szokásaikkal – ennek tekintetében szükséges kiválasztani a megfelelő csatornákat. A hosszabb terjedelemmel rendelkező anyagon túl érdemes a videót feldarabolni és rövidebb tartalmakat gyártani belőle, amelyek a közösségi média különböző felületein hatékonyan felhasználhatók önálló marketinganyagként.

Tanácsra lenne szükséged a célcsoportod megtalálásához? Nem tudod, hogy milyen videóanyagot készíts el és azt sem, hogy hogyan? Fordulj bátran segítségért a DLX Media csapatához, akik készséggel állnak rendelkezésedre!

Kapcsolódó cikkek