Miért látom még az OKJ képzések hirdetéseit?

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket.

Ezt a mondatot többször leírtuk már különböző blogcikkekben is, és már rengetegen kívülről fújják. De akkor hogy lehet, hogy mégis találkozunk OKJ-s tanfolyamok hirdetéseivel?

Ebben a cikkben erre a visszatérő kérdésre szeretnénk választ adni.

Tavaly teljesen átalakult a szakképzés és a felnőttképzés. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a mindössze 174 alapszakmát tartalmazó Szakmajegyzék váltotta fel. Az új rendszerben az alapszakmákat a már csak iskolarendszerű képzés keretében lehet tanulni.

Iskolarendszerű képzések esetében már 2020 szeptemberében az új képzések közt válogathattak a tanulók, de a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket. A jogszabály szerint a felnőttképzésben tanulók 2022. december 31-ig tehetnek a korábbi rendszer szerinti OKJ-s vizsgát.

A legtöbb iskola nem 2020 decemberében, hanem már jóval korábban lezárta a jelentkezéseket. A megnövekedett kereslet miatt hamar beteltek a helyek.  Éppen ezért jelentősen lecsökkent a képzéskínálat tavaly év végén.

Néhány iskola azonban, felkészülve a törvényi változásokra, több csoportot indított el elnyújtott órarenddel december végén, így a 2021-ben érdeklődők számára is tudnak olyan csoportot kínálni, amelybe mulasztás nélkül becsatlakozhatnak.

Ez azt jelenti, hogy csak egy decemberi órát kell pótolniuk a tanulóknak, a többi óra a becsatlakozási határidő után zajlik majd. Így a becsatlakozás után is teljes értékű képzésben részesülnek a tanulók.

Mivel a képzések általában néhány hónaposak, a 2022-es vizsgázási határidőig a jelentkezőknek még bőven van idejük elvégezni a kiszemelt tanfolyamokat.

Mi lesz az OKJ helyett?

A szakképzési rendszer változásaként 2 új lehetőség áll a tanulni vágyó felnőttek előtt:

1. Részszakképesítések

Az egyes szakmák képzési és kimeneti követelményében határozható meg részszakmaként a szakmának olyan önállóan elkülöníthető része, amely legalább egy munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciák megszerzését teszi lehetővé.

Részszakma megszerzésére irányuló képzést szakképző intézmény és felnőttképző is indíthat.

A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít.

A 2019-ben megjelent kormányrendelet alapján tanfolyami formában 73 részszakképesítést lehet tanulni.

2. Szakképesítések

Az Országos Képzési Jegyzéket felváltó Szakmajegyzék mellett megjelentek az úgynevezett szakképesítések is, melyeket szakmai képzések keretében a szakképző intézmények vagy felnőttképzők is megszervezhetnek.

A szakmai képzések, szakképesítések körét a korábbi OKJ-ben szereplő, a Szakmajegyzék szakmái közé be nem került szakképesítések egy része, a korábbi OKJ-ban szerepeltetett egyes szakképesítés-ráépülések, illetve a rövidebb ciklusú és speciális tartalmú képzések alkotják.

2021-től 24 képzési területen indíthatók felnőttek számára átképzési vagy továbbtanulási lehetőségeket kínáló szakmai képzések.

Jelenleg közel 400 jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az IKK.hu weboldalán, de az ígéretek szerint folyamatosan bővülni fog a kínálat.

Vizsgáztatás

Fontos újdonság, hogy a felnőttképzésben elválik az oktatás és a vizsgáztatás.

Míg jelenleg az iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról, az új rendszerben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni.

A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanulók államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szereznek.

Képzési hitel

Az új rendszerben tanulók kétfajta képzési hitelt is igényelhetnek tanulmányik finanszírozásához. A képzési hitelekről és feltételeikről itt írtunk részletesen.

Még egy rövid ideig párhuzamosan fut egymással a két képzési rendszer, így a döntés a Te kezedben van.

Ha a már jól ismert OKJ képzések közt válogatnál, oldalunkon megteheted. De amennyiben inkább az új képzési rendszer mellett tennéd le a voksodat, itt találod az új tanfolyamokat.

Kapcsolódó cikkek