4+1 ok, amiért érdemes új nyelvet tanulnod

A nyelvek kopnak. Egy becslés szerint kb. 6000 nyelv kerül a kukába a század végére. Ráadásul manapság már szinte mindent lefordítanak nekünk élőszóban. Mégis miért kellene új nyelveket tanulnunk?

Nem kérdés, az angol világnyelv. Ha belegondolsz, ez a diplomácia, a zene, a pénzügyek, az internet, de még a légiforgalmi-irányítás nyelve is. Persze, bármilyen nyelvet tanulhatsz, hiszen csak nyerhetsz vele. Mutatom, hogy mit.

1. Minden nyelv egy utazás

Egy cseppet sem veszélytelen kirándulás egy másik nép nyelvtanába, szókincsébe, gondolataiba. Amikor egy új nyelvet sajátítasz el, akkor egyúttal egy másik világnézetet is a magadévá tehetsz.

Új kultúrákat ismerhetsz meg általa.

Magadba szívhatsz egy idegen kultúrát, és a részévé válhatsz. Ez nem működhet másként, csak úgy, ha uralod az adott kultúrában használt nyelvet.

A nyelv tehát belépő az azt beszélő kultúrába, és az emberi kapcsolatteremtés kódja.

2. A nyelvtanulás egészséges

Ha minimum egy új nyelvet elsajátítasz az anyanyelveden kívül, akkor frissen tarthatod az elméd. Kisebb lesz az esélyed az elmebajra, és képes leszel akár egyszerre több feladat elvégzésére.

3. A nyelvek igazán szórakoztatóak

Rengeteg szójáték, kvíz készíthető a felhasználásukkal, arról nem is beszélve, hogy vannak szavak, szófordulatok, amik egyszerűen csak viccesek, és kész. Egy a mi nyelvünktől eltérő szórend szinte megbizserget.

4. Gyerekjáték őket megtanulni

Lehet tanulni iskolában, nyelvtanfolyamon, könyvek, hanganyagok segítségével, tanártól, vagy akár otthon a szobánkban, az ágyon hasalva. Akkor és ott tanulsz nyelvet, ahol csak kedved szottyan rá.

Ha úgy tetszik, akár mobiltelefonos alkalmazás segítségével is.

+1: Egy csomó szakmához szükséges egy idegen nyelv elsajátítása

Ezek leggyakrabban az angol és a német.

Tanulj angolt ingyen! Katt az ingyenes online angol tananyagért.

Az alábbi szakmák elsajátításához biztosan szükséged lesz egy idegen nyelvre:

Logisztikai ügyintéző

Vendéglátásszervező

Pincér és vendéglátó üzletvezető

Kapcsolódó cikkek