Humán szakmák

A munkaerőpiac egyik legfontosabb vonása, hogy állandó változás jellemzi. Évek óta kimutatható tendencia, hogy hatalmas a kereslet az informatikai, műszaki végzettséggel rendelkezők iránt.

Tapasztalható viszont az is, hogy a tanfolyamkeresők figyelme gyakran nem feltétlenül esik egybe ezzel az igénnyel.

A magyar nyelv és irodalom, a történelem, a földrajz, a pszichológia iránt érdeklődők sokkal szívesebben fordulnának a humán szakmák irányába.

Szerencsére a felnőttképzési tanfolyamok kínálatában ma már mindenre van megoldás.

Talán senkit nem ér meglepetésként, hogy napjainkban azért nemcsak kizárólag az informatikus vagy éppen az autószerelő munkájára van szükség, hogy csak két nagyon különböző foglalkozást említsek. Nyilvánvalóan nem vonjuk kétségbe ezeknek a felkészült szakembereknek a fontosságát.

Ugyanakkor bőven akad számos olyan tanfolyam is, amely a humán szakmák oktatását célozza.

A humán beállítottságú, azaz emberekkel foglalkozó szakmák alatt elsősorban olyan foglalkozásokra gondolok, melyek végzése valamilyen formában az emberhez és emberi kapcsolatokhoz kötődik.

Elsőre talán sokan gondolnák azt, hogy gyakorlatilag minden munkahely ilyen, de ez mégsem igaz teljesen. Hiszen egy informatikus vagy egy építőipari szakember nem feltétlenül kerül kapcsolatba más emberekkel a munkája során.

Az legalábbis egészen biztos, hogy feladata ellátása nem érint közvetlenül másokat.

A humán szakmákat gondolatban két csoportra osztottam, így ebben a bontásban fogom nem kevesebb, mint tizennégy tanfolyam lehetőségét érinteni.

Az egyikbe az alapvetően nonprofit, inkább közszolgálati típusú foglalkozásokat, míg a cikk második felében az üzleti szemléletű, jól fizető humán szakmák tipikus példáit gyűjtöm össze.

Kezdjünk is neki a humán beállítottságú szakmák listájának!

Óvodai dajka

Az óvodai dajka tulajdonképpen az óvónő munkájának segítője. Ehhez a humán szakmához elegendő egy OKJ képzést elvégezni.

Egy óvodában sosem lehet unatkozni. Még abban az esetben is így van ez, ha az óvónő lelkiismeretesen látja el a munkáját. Minden nap adódnak ugyanis olyan helyzetek, amikor bőven rászorul a segítségre.

Az óvodai dajka feladatai elsősorban az óvodáskorú gyerekek ellátásában, gondozásában, higiéniai körülmények biztosításában összpontosulnak.

Természetesen bármi más is szóba jöhet, ami a gyermekek tevékenységének aktív segítésével kapcsolatba hozható.

Az országosan induló óvodai dajka OKJ tanfolyamhoz a bébiszitter végzettséget is megszerezheted.

Bébiszitter

Mai rohanó világunkban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy annyi időt töltsenek kiskorú gyermekeikkel, amennyit szeretnének.

A szülők rengeteget dolgoznak, míg a bölcsődei férőhelyek egyre szűkösebbek. Így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy akár munkaidőben, akár a nap bölcsőde és óvoda utáni szakaszában is nem ritkán segítségre szorulnak.

Teljesen érthető, hogy a szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekeiket biztonságban tudják arra az időre, amíg akár munka, akár szabadidős program miatt nem tartózkodnak otthon.

A bébiszitter munkája sok tekintetben hasonlítható az óvodai dajka feladataihoz, hiszen a gyermekek felügyelete és ellátása teszi ki a munkája legnagyobb részét.

Ennek a foglalkozásnak mindig is volt, de napjainkban van csak igazán nagy jövője.

A bébiszitter tanfolyam során megtanulhatod, hogyan válj a családok legbiztosabb támaszává.

Ha szívesen dolgoznál kisgyermekekkel, a humán szakmák közt számos lehetőséget találsz.

Kisgyermekgondozó, – nevelő

A kisgyermekgondozó, – nevelő elsősorban a legkisebbekkel foglalkozik, az óvódás kort még el nem érő gyermekekkel.

A kicsik felügyelete és gondozása mellett feladatai közé tartozik a fejlesztés alapjainak megteremtése is, például a megfelelő játékok kiválasztásával vagy a zenei, anyanyelvi és vizuális élmények közvetítésével.

Ma már szakemberek által elfogadott tény, hogy az első néhány év minden kisgyermek életére meghatározó erővel bír, így a terület jelentőségét egészen biztosan nem lehet túlbecsülni.

A kisgyermekgondozó, -nevelő OKJ képzés után bölcsődékben vagy családi bölcsődében helyezkedhetsz el.

Gyermekpszichológiai konzulens

A humán beállítottságú szakmák közül a gyermekpszichológiai konzulens nem a csöppségek fizikai ellátására, hanem sokkal inkább a gyermekkori rendellenességek kiszűrésére koncentrál.

A képzett szakember könnyen kiszűri azokat a jeleket, amelyek esetleg diszlexiára, hiperaktivitásra vagy éppen a figyelemkoncentráció hiányára utalnak. Tapasztalatával, rutinjával pedig képes tenni annak érdekében, hogy ezeket a problémákat még időben sikerüljön elhárítani.

A gyermekpszichológiai konzulens tanfolyam elvégzése nemcsak a gyermeknevelési területen dolgozóknak lehet hasznos. Fontos gyakorlatilag mindenkinek, aki gyermeket szeretne vállalni.

Szociális gondozó és ápoló

Természetesen a humán szakmák sem mind csak a gyermekek nevelésével, gondozásával foglalkoznak.

Előbb-utóbb mindnyájunk számára eljöhet az életkor vagy élethelyzet, amikor a hétköznapok folyamán is segítségre lesz szükségünk.

A múló évek mellett egészségi állapot, vagy akár velünk született rendellenesség is indokolhatja szociális gondozó és ápoló igénybevételét.

Minden kockázat nélkül állíthatom, hogy különös tekintettel elöregedő társadalmunkra a humán szakmák közül talán ennek a pályának van az egyik legnagyobb jövője.

A képzett munkaerő után más most két kézzel kapkodnak az érintett intézmények. Minden bizonnyal azonban nem kell már sokat várni arra sem, hogy ez a kereslet óriásivá váljon.

Ha a pályaválasztás során a szociális gondozó és ápoló OKJ képzés mellett teszed le a voksodat, akkor van egy jó hírünk. Kiegészítő képzés formájában ingyenesen elvégezheted a rehabilitációs konzulens tanfolyamot is a legtöbb elérhető helyszínen, ami további kifejezetten hasznos tudást biztosít a napi munkádhoz.

Ez a képzés elsősorban a mozgásszervi, pszichiátriai betegségben érintettek otthoni ellátásához és utógondozásához nyújt segítséget. A megszerzett ismeretek a megszerzett szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlása során is remekül hasznosítható.

Tekintettel elöregedő társadalmunkra a humán szakmák közül talán a szociális gondozó és ápoló pályának van az egyik legnagyobb jövője.

Klinikai fogászati higiénikus

Akkor is van ötletünk, ha az egészségügyben szeretnél dolgozni, de mégsem az orvosi hivatást választanád.

Egy nagyobb létszámú fogászati munkacsoportban mindig szükség lehet egy klinikai fogászati higiénikus munkájára.

Amennyiben a humán beállítottságú szakmák közül erre esik a választásod, akkor legfontosabb feladatod a szájüreget érintő fertőzések megelőzése, felismerése és visszaszorítása lesz a csapaton belül.

Ezen túlmenően a klinikai fogászati higiénikus OKJ tanfolyam elvégzése után önálló munkavégzésre is képes leszel elsősorban a fogászati egészségnevelés területét érintően.

Ha az egészségügyben szeretnél dolgozni, de mégsem az orvosi hivatást választanád, jelentkezz Klinikai fogászati higiénikus tanfolyamunkra!

Mediátor

Szeretnék eloszlatni egy esetleges félreértést, miszerint a humán szakmák közé kizárólag egészségügyi és szociális tanfolyamok tartoznak.

Ennek az ellenkezőjének a bizonyítására talán a mediátor foglalkozása az egyik legjobb példa.

A tapasztalt mediátornak ugyanis kifejezetten az emberi kapcsolatok szakértőjévé kell válnia. Feladata ugyanis a szemben álló felek közötti közvetítés és a konfliktusok kompromisszumban történő feloldása.

Mediátori munkád során akkor lehetsz igazán sikeres, ha jó kommunikációs készséged, problémamegoldó képességed segítségével hatékonyan tudod elsimítani a vitás felek közötti érdekellentéteket. A megoldásra váró vitás kérdések között munkahelyi konfliktusok, családi gondok párkapcsolati problémák, de akár kifejezett jogviták is előfordulhatnak.

A mediátor képzés során olyan kommunikációs technikákat sajátíthatsz el, mellyel kézben tarthatod majd a vitafolyamatot.

HR-Személyügyi szervező

Személyzeti dolgozókat már hosszú évtizedek óta alkalmaznak a nemzetközi és a hazai nagyvállalatok egyaránt.

A terület azonban az elmúlt néhány évben hatalmas fejlődésen ment keresztül és a HR-Személyügyi szervező a humán szakmák egyik legfontosabb munkakörévé nőtte ki magát.

A korábbi személyzetis munkakör például ma már több különböző területre bomlik.

Így van olyan HR-Személyügyi szervező, akinek a feladata elsősorban a toborzás, azaz az új munkaerő felvételében összpontosul. Mások inkább a dolgozók teljesítményét értékelik, tréningeket szerveznek, elkészítik a munkaköri leírást és a munkavállalók juttatásaihoz kapcsolódó feladatokat. Megint mások pedig sokkal inkább a hossztávú stratégiákat dolgozzák ki, kimutatásokat és statisztikákat készítenek, vagy éppen tanácsadást nyújtanak munkaügyi kérdésekben.

A HR-Személyügyi szervező tanfolyam után átlátod majd a személyügyi folyamatokat, és alapismeretekkel fogsz rendelkezni a vállalati munkaügyi folyamatok jogszabályi kérdéseinek vonatkozásában. Emellett képes leszel megtervezni a toborzási folyamatot, és kiválasztani a megfelelő munkaerőt.

Összefoglalásul annyit tehát bátran elmondhatunk, hogy a HR-Személyügyi szervező szép példája annak, hogy a humán szakmák képviselője is lehet nélkülözhetetlen munkatárs egy vállalat életében.

A HR-Személyügyi szervező tanfolyam elvégzése után képes leszel megtervezni a toborzási folyamatot, és kiválasztani a megfelelő munkaerőt.

Jól fizető humán szakmák az üzleti világban

Online marketing tanfolyam

Azt ma már mindenki tudja, hogy napjainkban az interneten történő hirdetés elengedhetetlen minden induló vállalkozás esetében.

Azzal azonban már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a világháló használatának már igen komoly szakmai háttere alakult ki az elmúlt években.

Egyáltalán nem elegendő egy honlap és egy közösségi oldal létrehozása, mert ennél sokkal több lehetőség áll ma már a rendelkezésünkre, ha egy valóban hatékony kampányt szeretnél folytatni.

A marketing képzés során lesz alkalmad elsajátítani az online keresők profi használatát, keresőbaráttá tenni saját honlapodat, növelni az oldal látogatóinak számát, elemezni a honlapod látogatottsági adatait.

De mindez valójában még mindig csak a kezdet ahhoz képest, hogy a tanfolyam elvégzése után képes leszel egy teljes online marketing stratégiát felépíteni, és ellátni minden ehhez kapcsolódó feladatot.

Bár a tevékenység során közvetlenül lehet, hogy nem kerülsz sok emberrel kapcsolatba, mégis az emberi gondolkodásra kell hatást gyakorolnod, így a humán szakmák iránti kapcsolat nem kérdőjelezhető meg.

Ezért az online marketing tanfolyam az egyik legjobb kezdés lehet, amennyiben induló vállalkozásodat szeretnéd beindítani.

Az online marketing tanfolyam az egyik legjobb kezdés lehet, amennyiben induló vállalkozásodat szeretnéd beindítani.

Rendezvényszervező

A rendezvényszervező munkája annyiban tartozik a humán szakmák közé, hogy gyakorlatilag a teljes munkaidő alatt emberekkel kell kapcsolatot tartanod.

Ezen a pályán viszonylag kevés lehetőség van arra, hogy az íróasztal mellett egyedül mások kizárásával kell megoldanod a feladatokat. A munkavégzés ugyanis állandó egyeztetést igényel egyrészt a megrendelők, másrészt a vállalkozók és kivitelezők irányába.

A siker alapfeltétele, hogy tisztában legyél ügyfeled igényeivel. Ez egyfelől gyors, másfelől viszont igen pontos és hatékony megbeszélést kíván.

A igazi munka oroszlánrésze azonban csak ezt követően kezdődik.

Egyenként kell tárgyalnod minden olyan vállalkozóval, aki a rendezvény előkészítéséhez és lebonyolításához bármilyen formában hozzájárul. Nem számít ritkaságnak tehát sem a folyamatos telefonálás és levélváltás, sőt a személyes találkozók sem.

A hatékony munkavégzéshez tehát elsősorban tehát jó kommunikációs készségre lesz szükséged, ami persze a humán szakmák esetében senkit sem érhet meglepetésként.

A rendezvényszervező tanfolyam után kommunikációs ügynökségeknél, reklámügynökségeknél, multi cégeknél, tréningcégeknél és rendezvényszervező cégeknél is elhelyezkedhetsz.

Rendezvényszervezőként elsősorban jó kommunikációs készségre lesz szükséged.

Irodai titkár

Szinte lehetetlen küldetésnek tűnik néhány mondatban összefoglalni az irodai titkár munkakörét.

Talán éppen azért is lehet jó példa a humán beállítottságú szakmák körében, mert foglalkozása nem kifejezetten egy adott szakterületben történő elmélyülést, hanem sokkal inkább folyamatos intézkedést igényel.

Az emberekkel való kapcsolattartás miatt a kommunikációs készség természetesen itt is nélkülözhetetlen. De ezer más feladattal is meg kell tudnod birkózni, ha ez lesz az a tanfolyam, ami mellett leteszed a voksodat.

Beletartozhat ebbe a gyors- és gépírás elsajátítása, a táblázatok és adatbázisok kezelése, ügyviteli programcsomagok alkalmazása, sőt akár a programszervezés és üzleti protokoll alapjainak elsajátítása is.

Aggodalomra azonban nincs okod. Az irodai titkár OKJ képzés során minden kérdésedre választ fogsz kapni, ami a pályához szükséges.

Business coach

Akár a jövő foglalkozása is lehet a humán szakmák kategóriájában a business coach munkája.

Talán Magyarországon még nem épült be teljesen a köztudatba, de külföldön már érzékelhetően egyre nagyobb kereslet mutatkozik a business coach tudása iránt.

Munkájára általánosságban véve egy vállalat alapításában, átalakításában és egyéb a szervezeti kérdések tisztázásakor van szükség. Emellett segítséget nyújthat olyan konkrét esetekben is, mint az időbeosztás hatékonyságának növelése, a munka és a magánélet összeegyeztetése vagy éppen a kiégés elkerülése.

Fontos megjegyezni, hogy a business coach nem üzleti tanácsadó. Sosem fog olyan választ adni egy feltett kérdésre, hogy mit kell csinálni az adott helyzetben.

Sokkal inkább személyre szabott támogatást nyújt egy-egy adott témában. Ennek keretében arra törekszik, hogy egy vállalat menedzsmentje saját maga fedezze fel azt a megoldást, ami az adott helyzethez illeszkedik.

A business coach-ok óradíja 15-40 000 Ft között mozog, így nem véletlenül került be a jól fizető humán szakmák sorába.

A business coach képzés során elsajátíthatod a coach vállalkozás elindításához, az “én-márka”(self-branding) felépítéséhez szükséges tudnivalókat is.

A business coach-ok óradíja 15-40 000 Ft között mozog, így nem véletlenül került be a jól fizető humán szakmák sorába.

Sportoktató (Testépítés-fitness)

Sportolni, mozogni szerencsére egyre többen szeretnek Magyarországon is.

Az már azonban nem biztos, hogy mindezt szakszerűen és hatékonyan is teszik.

Bár a rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb összetevője, egy elhibázott program esetén ez akár még többet is árt, mint használ. Így aztán egyre többen gondolják úgy, hogy felkészült szakember segítségét kérik az ügyben.

A sportoktató éppen ezért válhat a jól fizető humán szakmák egyik legérdekesebb darabjává a következő években.

A Sportoktató (Testépítés-fitness) OKJ képzés elvégzése után természetesen nemcsak az izomtömeget növelő gyakorlatok bemutatására és oktatására leszel képes.

Fontos képzést kapsz az elméleti tudás, az edzéstervezés, a sportegészségügy vagy éppen a táplálkozástani alapismeretek kapcsán is.

Sportoktatóként fontos, hogy motiválni tudd ügyfeleidet.

Szépségtanácsadó

Míg a sportoktató az emberi test épségére helyezi a hangsúlyt, addig a szépségtanácsadó gyakorlatilag a külsőd minden egyéb részletéért vállalja a felelősséget.

Feladatai elsősorban a személyiséghez és legfőképp az alkalomhoz illő megjelenés kiválasztásában foglalhatók össze.  Talán a leghangsúlyosabb részt mindenekelőtt a ruházattal és az öltözködéssel kapcsolatos tanácsadás jelenti.

A szépségtanácsadó OKJ képzéshez hozzá tartozik azonban a sminkkészítés alapjai, a műszempilla-építés technikái akárcsak a hagyományos körömlakkozás és eltávolítás szakszerű elvégzése is.

Tekintettel arra, hogy a modern üzleti világban a külső megjelenés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, így a szépségtanácsadó munkáját joggal sorolhatjuk a jól fizető humán szakmák közé.

Ma már nem csak a hölgyek veszik igénybe a szépségtanácsadók szolgáltatásait.

*

A humán beállítottságú szakmák felsorolását nyilván még hosszú oldalakon keresztül lehetne folytatni.

A kör annyira széles és átfogó, hogy joggal merülhet fel az olvasóban, hogy mi köti össze vajon ezeket a munkaköröket. Ha röviden és összefoglalóan szeretnénk válaszolni, akkor azt kell mondanunk, hogy maga az ember.

A fenti foglalkozások közös jellemvonása ugyanis, hogy minden tekintetben az ember áll a középpontban. Igaz ez akkor is, ha a gyermekek, rászoruló idősek ellátásáról van szó, de igaz akkor is, ha emberi kapcsolatok, vagy akár a külső megjelenés áll egy adott munkakör középpontjában.

Humán szakmák lévén közös jellemző lehet továbbá, hogy egyik foglalkozás elsajátításához sincs szükség a természettudományokhoz kapcsolódó különösebb előképzettségre.

Vitathatatlan tény, hogy a matematika, a fizika, a kémia számos munka kapcsán elengedhetetlen jelentőséggel bír, de akkor se keseredj el, ha ezek nem tartoztak a sikertárgyaid közé a suliban.

Nézz körül egy kicsit a humán szakmák között és könnyen lehet, hogy egész életre szóló pályát fedezel fel magadnak.

Kapcsolódó cikkek