Szereted a gyerekeket? Válaszd a dajka képzést!

Ha imádod a gyerekeket, és szívesen foglalkoznál velük a napod nagy részében, akkor a dajka képzés lehet számodra az ideális választás! A dajka tanfolyam elvégzésével biztos munkahelyre számíthatsz, ráadásul egy társadalmilag elismert, hasznos feladatkört fogsz végezni a mindennapjaid során. Ha nem csupán egy állásra, hanem igazi hivatásra is vágysz, tudj meg többet a dajka képzésről!

Mindannyiunk számára fontos, hogy hasznosnak érezzük magunkat a munkahelyünkön, és szeressük azt, amit csinálunk, hiszen a napunk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük.

Ha jól kijössz a kisgyerekekkel, mi is lehetne hasznosabb, mint hogy a jövő generációjának gondozási-nevelési feladataiban vegyél részt?

Egy dajka munkájának társadalmi haszna megkérdőjelezhetetlen, hiszen amellett, hogy felügyeli, gondozza és neveli a legifjabb korosztály tagjait, ezzel egyszersmind lehetővé teszi azt is, hogy a szülők a munka világában is megállják a helyüket, és ne kelljen hosszú évekre feladniuk a karrierjüket.

Mivel egyre kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy évekig otthon maradjon a gyermekével, folyamatosan nő az igény azokra a szakemberekre, akik képesek átvállalni a gyerek ellátásával kapcsolatos feladatokat.

A „bónusz”, hogy amennyiben a dajka szakmát választod, nemcsak a szülők hálájára és elismerésére, hanem a gyerekek szeretetére és ragaszkodására is számíthatsz, ami garantáltan kárpótolni fog az összes esetleges nehézségért.

Dajka munkakör – ezt érdemes tudni róla

Mivel foglalkozik a dajka?

A dajka feladata, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkező óvodapedagógus irányítása és felügyelete mellett részt vegyen a bölcsődés és óvodás korú gyerekek napi ellátásában, nevelésében, gondozásában, napi rutinjuk kialakításában és betartatásában.

Ha ezt a pályát választod, munkáddal segíted a gyerekek beilleszkedését az intézménybe, és hozzájárulsz ahhoz, hogy megtanuljanak megfelelően viselkedni és kommunikálni kortársaikkal és a bölcsődei vagy óvodai személyzettel.

Továbbá részt veszel a gyerekek etetésében, tisztálkodási szokásaik kialakításában, szabadidős tevékenységeik megszervezésében és lebonyolításában.

Ebben az életkorban számos készséget és képességet sajátítanak el a kicsik – ilyen többek között az alkalmazkodás, a fegyelem, az egymásra való odafigyelés, vagyis a szocializáció.

Fontos lépéseket tesznek meg ezekben az években az önálló tisztálkodás, öltözködés és étkezés felé vezető úton is, így az egyik legfontosabb feladatod az lesz, hogy ezekben a segítségükre légy.

Napi tevékenységeid közé tartozik majd a higiéniai viszonyok és a rend biztosítása, a gyermekfelügyelet, az altatás, illetve a szabadidős programok felügyelete.

Ilyen lehetnek a kézműves foglalkozások, a bábjáték, a festés és rajzolás, a fejlesztő játékok, illetve az udvari elfoglaltságok.

Elhelyezkedés dajka szakmával

Régen az volt az általános, hogy az anyuka hosszú évekig, de legalább a kicsi hároméves koráig otthon maradt, és csak a gyerekneveléssel, valamint a háztartással foglalkozott.

Jelen gazdasági és munkaerő-piaci körülmények között azonban ezt már igen kevesen tehetik meg, főleg hosszabb távon, ezért egyre nő az igény a szakképzett dajkák, óvónők és a gyerekfelügyeletet szakszerűen ellátni tudó szakemberek iránt.

Ha elvégzed a dajka tanfolyamot, elsősorban olyan állami intézményekben fogsz tudni elhelyezkedni, amelyek bölcsődés és óvodás korú gyermekek ellátására szakosodtak.

Azonban az előbb ismertetett okok és a növekvő igény miatt egyre több magánintézmény nyitja meg a kapuit, ahol örömmel fogadják a dajka végzettséggel rendelkező jelentkezőket.

Ha olyan szakmára vágysz, amely biztos munkahelyet és jövedelmet garantál politikai és gazdasági körülményektől függetlenül, akkor érdemes elvégezned ezt a képzést, hiszen akármi történik a világban, dajkákra mindig szükség lesz.

Dajkaként jellemzően normál, nappali munkarendben fogsz dolgozni, és legközelebbi kollégáid az óvónők lesznek, akik irányítják, felügyelik a munkádat.

Ha pedig keresetkiegészítésre vágysz, ezzel a végzettséggel bátran vállalhatsz bébiszitter feladatokat is, hiszen a tanfolyamon megszerzett tudásodat ilyen módon is kamatoztatni tudod – főleg, ha elvégzed a dajka képzés mellé ajándékba járó bébiszitter tanfolyamot is!

Dajka tanfolyam – ezt érdemes tudni róla

Ha rendelkezel alapfokú iskolai végzettséggel (vagyis 8 általánossal), már jelentkezhetsz a dajka képzésre, azonban van néhány szempont, amelyet érdemes átgondolni a döntés előtt.

Nagyon fontos, hogy valóban szeresd a gyerekeket, szívesen foglalkozz velük, és rendelkezz néhány alapvető tulajdonsággal.

Ilyen tulajdonság az empátia, a nyugodt természet, a felelősségtudat, a türelem – hogy csak a legfontosabbakat említsük a dajka szakmához szükséges személyiségjegyek közül!

Az is elengedhetetlen, hogy ne csupán a kicsik nyelvén érts, hanem találd meg a közös hangot a szüleikkel, a családtagjaikkal és a bölcsődei vagy óvodai személyzet többi tagjával is.

Jó, ha tudod kezelni a váratlan helyzeteket és a konfliktusokat, és kiegyensúlyozott tudsz maradni a stresszesebb szituációkban is, hiszen viselkedésed hatással lesz a rád bízott gyerekek személyiségfejlődésére.

Fontos, hogy felkészülj arra is, hogy a munkád során tolerálnod kell olyan helyzeteket, amelyek a kicsik alapvető szükségleteik kielégítése során előfordulhatnak.

Biztos azonban, hogy minden esetleges kellemetlenség miatt kárpótolni fog a gyerekek szeretete és az, hogy minden napod színes és tartalmas lesz ebben a munkakörben.

Dajka képzés – ezek a legfontosabb tudnivalók

Ha még nem rendelkezel alapvető egészségügyi ismeretekkel, és nem vagy tisztában a kicsik életkori sajátosságaival és az abból eredő igényeikkel, ne aggódj, mert a dajka képzésen minden információt meg fogsz kapni, amire szükséged lehet ebben a szakmában!

Képes leszel felmérni a rád bízott gyerekek életkörülményeit, családi helyzetét, egészségügyi állapotát és egyedi igényeit, hogy munkádat a lehető legnagyobb hatékonysággal végezhesd.

Fel fogod ismerni a leggyakoribb betegségek tüneteit, és tudni fogod, mi a teendő lázas állapot vagy más panasz esetén

El tudod majd önállóan dönteni, hogy mely életkorban hogyan kell viszonyulnod a gyerekekhez, mit várhatsz el tőlük, és milyen kommunikációra van szükség, ha fegyelmezni, megnyugtatni vagy motiválni szeretnéd őket.

Ha szeretnél alkalmassá válni a dajka munkakör betöltésére, és szívesen dolgoznál gyerekekkel, jelentkezz a dajka képzésre! Most otthonod kényelméből, online végezheted el ezt a képzést, illetve választhatod a Dajka + ajándék Bébiszitter tanfolyampárost is, ha „egy füst alatt” kétféle végzettséget szeretnél megszerezni!

Kapcsolódó cikkek