Méhészek és az ő csodatermékeik

Méhészek és az ő csodatermékeik

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 8
    Shares

Nem is gondolnánk, mennyi mindent köszönhetünk a méheknek.

Nem elég, hogy gondoskodnak az emberiség élelmezéséről, hiszen számtalan növényfajt, köztük rengeteg gabonafélét ők termékenyítenek meg szorgos munkájukkal, még ráadásul több olyan anyagot is termelnek kaptárjaikban, amelyek hihetetlenül pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

Természetesen azt, hogy ezekből a produktumokból mi is részesülhetünk, a méhészeknek köszönhetjük.

Cikkünkben szeretnénk megmutatni, milyen rendkívüli táplálékkiegészítőket kínálnak nekünk a méhészetek, és hogy ezeket mire alkalmazhatjuk.

Ha méhészeti pályán gondolkozol, és a méz mellett további méhészeti termékek eladásával is szeretnél majd foglalkozni, tehát munkáddal szeretnéd más oldalról is elősegíteni az egészséges életmódot, akkor olvasd el, milyen lehetőségeid vannak.

 

Virágpor

A virágpor tulajdonképpen a növények hímivarsejtje, amely szél, eső, illetve különböző állatok segítségével, mint például a méh, jut át a bibére, így termékenyítve meg azt.

Ennek a virágpornak egy részét a méhek összegyűjtik, és apró granulátumokat formázva belőle, a hátsó lábukon szállítják a kaptárba. A méhész egy szűk rács segítségével veszi le ezeket a granulátumokat a méhről.

A nyers virágpor gyakorlatilag egy csodaszer, hiszen rengetegféle jótékony hatása van az emberi szervezetre.

Először is az egyik legtökéletesebb fehérjeforrás, ugyanis 22 aminosavból, amelyek elengedhetetlenek a fehérjeképzéshez, 20-at tartalmaz.

Ezen kívül remek immunerősítő, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, szabályozza az emésztést, hiszen helyreállítja a bélflórát, segíti a máj helyes működését, és a koleszterin szintet is normalizálja.

Mivel nagyon magas az antioxidáns tartalma, így jótékony hatással van a bőrre, hajra és körmökre is, ezzel késleltetve az öregedés első jeleinek felbukkanását.

Ezek mellett szinte felsorolhatatlan, mennyi jótékony hatása van még ennek a méhészeti terméknek.

 

Akácméz

Mi a legjobb gyógyír megfázásra? Hát mi más is lenne, mint a mézes tea.

És ha már mézes tea, akkor egyértelmű, hogy legelőször az akácméz ugrik majd be.

Ez a mézfajta talán a legismertebb, és legkeresettebb az itthon előállított mézek közül. És hát valóban nem véletlenül kell mézes teát inni meghűlés esetén, tudniillik az akácméz rendkívül jó immunerősítő, méregtelenítő és fertőtlenítő, sőt köhögéscsillapító is egyben.

Természetesen úgy általánosságban véve a méz jótékony hatásait már mindannyian jól ismerjük, rengeteg megfogalmazták már, mi mindenre is jó ez a finomság.

Azt azért vegyük figyelembe, hogy habár egészségesebb, mint a cukor, ennek ellenére hizlal, szóval azért mértékkel fogyasszuk.

Érdekesség: Soha ne tegyünk forró teába mézet. Várjuk meg, amíg hűl egy kicsit, mondjuk iható hőmérsékletűre, és csak aztán adjuk hozzá a mézet, mert a magas hő hatására a benne lévő értékes anyagok kárba vesznek.

 

Propolisz

A propolisz egy ragacsos anyag, amelyet a méhek gyűjtenek a fák rügyeiről, ágairól, és a kaptár védelmére használják. Ezzel az anyaggal tömik be a kaptár tátongó réseit, emellett védi őket a baktériumoktól, mivel fertőtlenítő hatással rendelkezik.

A propolisz azonban nem csak a méheknek, hanem az embereknek is rendkívül értékes.

Amellett hogy módfelett magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, így tehát természetes immunerősítő, számos megbetegedésre nyújt gyógyírt.

Megannyi kutatás alátámasztotta már a propolisz pozitív hatását az emberi szervezetre, és az is bebizonyosodott, hogy erős gomba-, baktérium-, és vírusellenes készítmény, tehát rengetegféle baktérium és vírus elpusztítására alkalmas ez a méhek által készített ragacs.

Kutatók kimutatták, hogy a propolisz pozitív hatást gyakorol különböző bélrendszerei fertőzések, nőgyógyászati megbetegedések és a szájüregi panaszok esetében is, mint például az ínygyulladás.

Külsőleg alkalmazva erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, valamint remek sebgyógyító.

Propolisz jótékony hatásai
Propolisz egyik különös jó tulajdonsága, hogy a káros baktériumokkal szemben hatékony, viszont a jótékony baktériumokat nem pusztítja el.

Bizonyos esetekben majdnemhogy hasznosabbnak bizonyul az antibiotikumnál, hiszen a propolisznak van egy olyan tulajdonsága, hogy a káros baktériumokkal szemben hatékony, viszont a jótékony baktériumokat nem pusztítja el.

Általában alkoholos oldat, tehát tinktúra formájában tudjuk megvásárolni, de árulnak szárított propoliszt is.

Ha immunerősítőként szeretnénk használni a tinktúrát, akkor napi 20-30 csepp elfogyasztását ajánlják a méhészek, de szigorúan valamilyen élelmiszerre rácsepegtetve, például mézbe, kockacukorra, kekszre.

Mivel folyadékban nem oldódik, így teába, vízbe kevésbé ajánlott beletenni, mivel az oldat kiül a pohár szélére, így jó néhány csepp pocsékba megy.

Természetesen, ahogy minden más ilyen természetes gyógyhatású termék alkalmazása előtt, a propolisz használata előtt is érdemes egy orvos véleményét kikérnünk, főleg akkor, ha valamilyen betegség kezelésére szeretnénk felhasználni.

 

Méhpempő

A méhek másik csodaterméke a méhpempő, amely garatmirigyeik tejszerű váladékát jelenti.

Ez gyakorlatilag a méhkirálynő tápláléka egész életében.

Mivel a királynő csúcsszezonban naponta több mint 1000 petét rak le, így gondolhatjuk, hogy nem kevés tápanyagot kell tartalmaznia a mindennapi betevőjének.

Így elmondva nem hangzik túl gusztusosnak ez a dolog, de ha félretesszük ellenérzésünket, fogyasztásával különösön jót teszünk szervezetünknek.

A méhpempő is egy komplex összetételű anyag. Ahogy az eddig felsoroltak, ez is tartalmaz nagyon sok vitamint és ásványi anyagot.

Remek immunerősítő, kutatók igazolták, hogy segít a hormonháztartás szabályozásában, az inzulinrezisztencia csökkentésében, a memória javításában. Bizonyos esetekben akár meddőség ellen is hatásos lehet.

Előszeretettel alkalmazzák a kozmetikában is, hiszen elősegíti a kollagénképződést, valamint a méhpempőben lévő tápanyagok bőrmegújító tulajdonsággal rendelkeznek.

Az ajánlott napi adag általában 1 gramm, de pontos adagolásáról érdeklődjünk ott, ahol megvásároljuk.

Általános szabály, hogy tároljuk hűtőben, és ha lehet, akkor fa vagy műanyag kanálból fogyasszuk, ne pedig fémből.

Rendszerint azt javasolják, hogy a méhpempőt ne nyeljük le azonnal, hanem tartsuk a nyelv alatt 5 percig, mivel a szájnyálkahártyából sokkal gyorsabban és hatékonyabban felszívódnak az értékes anyagok, mint a gyomorból.

 

Méhészek és az ő csodatermékeik 5
Sok egészséges táplálékkiegészítőt köszönhetünk a méheknek és a méhészeknek. Reméljük, cikkünk meghozta a kedved ehhez az érdekes szakmához!

Sok mindent köszönhetünk a méheknek, és a velük dolgozó méhészeknek is.

Remélhetőleg a jövőben egyre nagyobb piaca lesz majd ezeknek a természetes táplálékkiegészítőknek, hiszen saját magunknak és környezetünknek is csak jót tehetünk, ha visszaszorítjuk a mesterséges gyógyszerek alkalmazását.

Ha szeretnél te is méhészeti termékekkel foglalkozni, akkor egy Méhész OKJ tanfolyam elvégzésével hasznos tudást szerezhetsz ezek előállításáról, illetve magáról a szakmáról.

 

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 8
    Shares
  • 8
    Shares
Comments are closed.