Ha a minőségi pálinka a cél

Ha a minőségi pálinka a cél

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 6
    Shares

Barátság és szeretet, egyik mint a másik, pálinkával együtt egészségre válik!”

 

Nem kérdés: ha minőségi cefre és gyümölcspálinkát szeretnél főzni akár csak hobbiszinten is, akkor el kell végezned a gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamok valamelyikét.

 

Egy kis kedvhozó pálinkás összeállítás

 

A pálinkát három módon állíthatod elő:

 

  • otthonfőzés keretében magánfőzőként
  • bérfőzetőként
  • szeszfőzdében lakossági bérfőzés keretében vagy kereskedelmi főzési módban

 

Néhány érdekesség a magyar pálinkákról:

 

  • a kecskeméti barackpálinka a Magyar kajszi vagy Magyar legjobb barackfajtából készül, és még a gyümölcs magját is beleőrlik a nedűbe
  • „pálinka” elnevezést csak Magyarországnak és négy osztrák tartománynak van joga használni
  • ugyan a 20. századig a pálinka majdnem kizárólag csak szilvából készült, ma már nem ritka a körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper pálinka sem
  • a pálinka egyik nagy előnye, hogy nem lehet tőle másnaposnak lenni
  • a pálinka gyümölcscefréből, gyümölcsmustból vagy gyümölcsvelőből készül
  • az erjesztett szőlőtörköly párlatát törkölypálinkának hívjuk
  • a pálinka az osztrák tartományokban csak helyi barackból készülhet 

 

Az, aki pálinkával akar foglalkozni, szinte kötelező, hogy lássa a benne rejlő értéket.

 

Szinte borítékolható, hogy a pálinka sosem fog kimenni a divatból, hiszen rengeteg alkalmon lehet vele koccintani: keresztelőn, esküvőn, születésnapon, névnapon, esztendős ünnepeken stb. Az ünnepek pedig sosem fogynak el.

A jó pálinkafőző tudja, hogy az itókát szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani, hiszen íze, illata, érettsége így teljesedik ki igazán.

A valódi pálinkában nincs semmilyen ízfokozó, karamell, színezék, vagy egyéb segédanyag (nem, még méz vagy répacukor sem): csak gyümölcspálinka, víz, nyers vagy aszalt gyümölcs.

Tudtad? Nem pálinka az a pálinka, amelynek alkoholtartalma 37,5% -nál kevesebb.

Ha érdekel a pálinka világa, olvass bele a Pálinkakiválóságok könyvébe.

 

Ha pedig úgy érzed, hogy komolyabb dolgod is van a pálinkával, akkor hallgass a hívó szavára, és végezd el a Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamot!

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
  • 6
    Shares
  • 6
    Shares
Comments are closed.