
Ha a minőségi pálinka a cél
- 6Shares
„Barátság és szeretet, egyik mint a másik, pálinkával együtt egészségre válik!”
Nem kérdés: ha minőségi cefre és gyümölcspálinkát szeretnél főzni akár csak hobbiszinten is, akkor el kell végezned a gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamok valamelyikét.
Egy kis kedvhozó pálinkás összeállítás
A pálinkát három módon állíthatod elő:
- otthonfőzés keretében magánfőzőként
- bérfőzetőként
- szeszfőzdében lakossági bérfőzés keretében vagy kereskedelmi főzési módban
Néhány érdekesség a magyar pálinkákról:
- a kecskeméti barackpálinka a Magyar kajszi vagy Magyar legjobb barackfajtából készül, és még a gyümölcs magját is beleőrlik a nedűbe
- „pálinka” elnevezést csak Magyarországnak és négy osztrák tartománynak van joga használni
- ugyan a 20. századig a pálinka majdnem kizárólag csak szilvából készült, ma már nem ritka a körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper pálinka sem
- a pálinka egyik nagy előnye, hogy nem lehet tőle másnaposnak lenni
- a pálinka gyümölcscefréből, gyümölcsmustból vagy gyümölcsvelőből készül
- az erjesztett szőlőtörköly párlatát törkölypálinkának hívjuk
- a pálinka az osztrák tartományokban csak helyi barackból készülhet
Az, aki pálinkával akar foglalkozni, szinte kötelező, hogy lássa a benne rejlő értéket.
Szinte borítékolható, hogy a pálinka sosem fog kimenni a divatból, hiszen rengeteg alkalmon lehet vele koccintani: keresztelőn, esküvőn, születésnapon, névnapon, esztendős ünnepeken stb. Az ünnepek pedig sosem fogynak el.
A jó pálinkafőző tudja, hogy az itókát szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani, hiszen íze, illata, érettsége így teljesedik ki igazán.
A valódi pálinkában nincs semmilyen ízfokozó, karamell, színezék, vagy egyéb segédanyag (nem, még méz vagy répacukor sem): csak gyümölcspálinka, víz, nyers vagy aszalt gyümölcs.
Tudtad? Nem pálinka az a pálinka, amelynek alkoholtartalma 37,5% -nál kevesebb.
Ha érdekel a pálinka világa, olvass bele a Pálinkakiválóságok könyvébe.
Ha pedig úgy érzed, hogy komolyabb dolgod is van a pálinkával, akkor hallgass a hívó szavára, és végezd el a Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamot!
- 6Shares
- 6Shares