5+1 film a fotós szakmáról

5+1 film a fotós szakmáról

Előre is köszönöm, hogy megosztod:

A fotósok élete, hivatása több rendezőt és forgatókönyvírót is megihletett már. Összegyűjtöttünk néhány filmet, amelyek nem minden esetben közvetlenül, de kapcsolódnak a fotózáshoz.

Az biztos, hogy mindegyik filmet érdemes megnézni legalább egyszer, mert kiemelkedő alkotásokról van szó.

Ha fotós pályára készülsz, vagy esetleg már ezen a területen dolgozol, és egy kis inspirációra van szükséged, vagy szeretnél egyedi fotós sorsokkal, történetekkel megismerkedni, esetleg csak arra vágysz, hogy megnézz néhány jó filmet, akkor böngészd végig a listánkat, és nézd meg a számodra legérdekesebb mozikat.

1. Isten városa (Cidade de Deus) – brazil-francia filmdráma, 2002

A történet Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében játszódik. Két fiú, Buscape és Dadinho életének majdnem két évtizedét követhetjük végig.

A narrátor, Buscape szemszögéből láthatjuk, hogyan zajlanak a mindennapok a favelákban, ahol farkastörvények uralkodnak, bandák tartják rettegésben a lakosságot, és nagyon csekély az esély a kitörésre.

Buscape azonban elhatározza, hogy fotós lesz belőle. Próbálja magát távol tartani a bandáktól, és becsületesen tanul, hogy egyszer kikerülhessen innen.

Ez azonban rettentően nehéz, hiszen a mélyszegénységben élők előtt nem tárul fel túl sok lehetőség, így nem is meglepő, hogy a legtöbben már kisgyerekkorukban beállnak egy bandába, és rémesebbnél rémesebb tetteket követnek el.

Buscape élete azonban más irányba halad, hiszen egyik képe még egy újság címlapjára is felkerül, ami segít abban, hogy megalapozza jövőbeli fényképész karrierjét.

Amíg Buscape célja, hogy fotós váljon belőle, és meg is tesz mindent ennek érdekében, addig Dadinho szeretne a legrettegettebb gengszterré válni a favelákban.

Még kisfiúként bandataggá válik, és halad szépen felfelé a ranglétrán. A drogkereskedelem felvirágoztatásának köszönhetően pedig nemsokára el is éri célját.

A film igaz történeten alapul, méghozzá Paul Lins regényén, amely igazából egy tanulmány a nyomornegyedről, ahol az író felnőtt.

A rendező, Fernando Mierelles amennyire csak tudott, hű maradt a regényhez.

Amatőr színészekkel, egész pontosan helybéli fiatalokkal dolgozott, és még az az opció is felmerült, hogy az eredeti helyszínen forgassanak. Erről végül azonban letett a stáb, mivel a lakótelep nem volt alkalmas a filmezésre.

Az Isten városa hatalmas sikert aratott, és rengeteg emberre volt nagy hatással, köztük Lula da Silva brazíliai elnökre is, aki a filmnek köszönhetően politikájában is változtatásokat eszközölt, és vezetése alatt több millió embert emelt ki a szegénységből.

A filmben remekül érvényesül, hogy még a legkilátástalanabb helyzetben is van olyan, akinek sikerül elérnie életcélját, ahogy a filmbéli Buscape-ből is fotós válik.

Filmek a fotós szakmáról
A film egyik nagy tanulsága, hogy még a legkilátástalanabb helyzetből is győztesként kerülhetsz ki, ha keményen dolgozol a céljaidon, és megtesztel mindent annak érdekében, hogy elérd őket.2. Arcélek, útszélek (Visages villages) – francia dokumentumfilm, 2017

A film két főszereplője a hipszter fotós, JR és a filmrendező, Agnès Varda.

Ők ketten útra kelnek Franciaországban, hogy különböző vidéki városokba érkezve portrékat készítsenek hétköznapi emberekről, ezeket a fotókat pedig kiplakátolják házak, épületek falára, így csempészve egy kis kortárs művészeti értéket az álmos kisvárosok életébe.

Az út közben természetesen a két alkotótárs között szoros barátság alakul ki annak ellenére is, mennyire eltérő az életük, koruk, személyiségük.

JR úgy indította el pályafutását, hogy a metróban és más helyeken szerzett élményeit dokumentálta, majd a fotókat különböző épületek falára ragasztotta, így igazából a hatalmas méretű, plakátszerű fekete-fehér fotóknak köszönhetően vált ismertté.

Képei emberi sorsokat ábrázolnak a világ bármely részéről, és ami nagyon fontos, hogy a képek elkészítése során kapcsolatba is kerül a helyi közösséggel.

Ez a filmben is jól látható, hiszen a fotók elkészítése során JR és Agnès Varda beszélgetésbe elegyednek a portrék alanyaival, így többet megtudhatnak az életükről.

A film másik főszereplője Agnès Varda, a francia új hullám egyetlen női rendezője.

Munkássága során számos kitüntetésben részesült, és egy igazi legendának számít a filmvilágban. Filmje, a Cleo 5-től 7-ig a modernizmus egyik kiemelkedő alkotása, emellett pedig egyedi, személyes indíttatású dokumentumfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet.

Ha szereted a dokumentumfilmeket, és érdekel egy olyan mozi, amelynek középpontjában egy művészi fotós projekt áll, akkor az Arcélek, útszéleket mindenképpen látnod kell.3. A Bang Bang Klub (The Bang Bang Club) – kanadai-dél-afrikai filmdráma, 2010

És ha már fotós filmek, nem hiányozhatnak az olyan fotóriporterekről szóló történetek sem, akik életüket kockáztatva képeiken keresztül közölnek információkat a világ azon gócpontjairól, ahol politikailag már kezd túlfűtötté válni a helyzet, sőt az események már akár polgárháborúba, népfelkelésbe, valódi háborúba torkollottak.

Az egyik remek példa erre a filmtípusra az A Bang Bang Klub.

A sztori Dél-Afrikában játszódik az 1990-es években, az apartheid rendszer az utolsó napjait éli, totális polgárháború dúl, a feketék az őket megillető jogokért harcolnak.

Ebbe helyzetbe keveredik bele 4 fotóriporter, akik az országban zajló véres eseményekről készítenek képeket testi épségüket kockáztatva. Elszántan próbálják megörökíteni, micsoda kegyetlenség és igazságtalanság uralkodik Dél-Afrikában.

A sztori itt is igaz történeten alapul. A rendező, Steven Silver, az eredeti helyszíneken forgatta a jeleneteket a valódi Bang Bang Klub még élő tagjainak közreműködésével. A fotósok a felvételek során tanácsokkal látták el a stábot, sőt az őket alakító színészeket még arra is megtanították, hogyan kell bánni egy fényképezőgéppel, ezzel is segítve a hitelesebb alakításukat.

A fotósok munkája már csak azért is annyira tiszteletreméltó, mert fényképeikkel nagymértékű nemzetközi figyelmet biztosítottak a Dél-Afrikában zajló eseményeknek, így ezzel is elősegítették az apartheid rendszer összeomlását.4. Az igazság nyomában (Triage) – ír-spanyol-belga-francia filmdráma, 2009

A következő alkotás szintén a fotóriporterek kalandos, sőt ebből a megközelítésből inkább rejtélyes és gyötrelmes életéről szól.

Két barátot ismerhetünk meg, Markot és Davidet, akik együtt járják a világot, és tudósítanak a különböző háborús övezetekből. 1988-ban Kurdisztánba utaznak, és az ottani összecsapásokról illetve egy tábori kórházról készítenek képeket.

Davidnek elege lesz, és haza akar menni terhes feleségéhez.

Megegyeznek abban, hogy Mark néhány nap múlva utánamegy.

Mark azonban megsebesül, majd egy hét múlva már otthon lábadozik, arról azonban nem hajlandó beszélni, hogy mi történt vele, Davidről pedig semmi hír.

Mark felesége, Elena az apjához fordul, aki pszichológus, és együtt megpróbálnak fényt deríteni arra, mi történt a két fotóriporterrel Kurdisztánban.

Fotósként hős
A saját életed főszereplője Te vagy. Tegyél egy lépést a jövődért, és végezz el egy olyan szakmát, amit szeretsz. Hidd el, később hihetetlenül hálás leszel Magadnak ezért.5. A felejtés virágai (Harrison’s Flowers) – francia filmdráma, 2000

Ha szereted a megható, megindító történeteket, akkor ez pont egy neked való film lesz.

Harrison Lloyd egy Pulitzer-díjas fotóriporter, aki 1991-ben azért utazik Jugoszláviába, hogy tudósítson egy etnikai konfliktus kirobbanásáról.

A történelmet jól ismerjük, az etnikai konfliktusokból 10 éven át tartó véres háború alakul ki. Harrison Lloyd is ebbe csöppen bele mit sem sejtve, így annak ellenére, hogy fia születésnapja előtt már szeretett volna hazatérni, erre nem kerül sor, ugyanis nyoma vész a zavargások közepette.

Eltűntnek nyilvánítják, majd pár nappal később az Amerikai Sajtóintézet bejelenti az újságíró halálát. Harrison felesége azonban nem akar ebbe beletörődni, és elhatározza, hogy saját maga kutatja fel eltűnt férjét.

5+1. A szív hídjai (The Bridges of Madison County) – amerikai romantikus dráma, 1995

Habár ennél a filmnél a középpontban egy szerelmi történet áll, nem pedig egy fényképész élete, +1-ként mégis csak bekerült a listába.

Az egyik főszereplő, Robert ugyanis a National Geographic fotósa, aki Madison megyébe utazik, hogy hidakról készítsen képeket a magazinnak.

Útja során megismerkedik Francescaval, aki pont egyedül tölt otthon néhány napot, mivel a család többi tagja elutazott.

Kettejük között olyan vonzalom ébred, amilyet nagyon régóta nem éreztek már senki iránt. Ha kíváncsi vagy egy nem mindennapi szerelmi történetre, amelyben azért a fotózás is megjelenik plusz adalékként, akkor érdemes megnézned ezt a klasszikust.

Reméljük, hogy sikerült olyan filmeket összeválogatnunk, amelyek felkeltették az érdeklődésedet.

Ezekben a remek mozikban többféle szempontból is körbejárható a fotózás témája, és különböző fényképész sorsokat ismerhetünk meg.

Reméljük, hogy elnyerte tetszésedet ez a rövid kis lista, egy lazulós hétvégi programnak pont ideális.

Ha kedvet kaptál a szakmához, jelentkezz OKJ-s Fotográfus és fotótermék-kereskedő tanfolyamunkra.


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
Comments are closed.