Lerántjuk a leplet a fotós szakmáról

Lerántjuk a leplet a fotós szakmáról

Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 1
  Share

Manapság az 5 kamerás csúcsfényképezős mobilok korában már bárki képzelheti magát profi fotósnak, hiszen olyan képeket készíthetünk ezekkel az eszközökkel, hogy majd megszólalnak, a havi mobilszámlánkat pedig csak kb. 10.000 Ft-tal növeli meg a készülékre vállalt törlesztőrészlet.

Lehet, hogy ez él most a köztudatban, azonban ha megkérdezünk egy szakembert, aki már évek óta a fotográfus pályán tevékenykedik, merőben más lesz arról a véleménye, ki is való fotósnak és ki nem.

Akármennyire is csábít minket a szakma, be kell látnunk, hogy nem lehet mindenkiből fotós.

jó fotós
Nem lehet mindenkiből fotós. Olvasd el, miért!

Sok esetben a fejekben az a tévképzet él, hogy ezek a szakemberek munkájuk során kattintgatnak párat, miközben jól szórakoznak egy lagzin, vagy éppen gyönyörű helyeket fedeznek fel a világ másik végén, és mindezért egy csomó pénzt zsebre raknak.

Hát igen, milyen szép is volna, ha csak ebből állna ez a foglalkozás.

Ha te is kacérkodsz a gondolattal, hogy a jövőben fotográfusként dolgozz, akkor érdemes elolvasnod cikkünket, hogy tisztábban lásd, mit is jelent hivatásos fényképésznek lenni.

Az első és legfontosabb, ahogy azt feljebb már említettük, nem lehet akárkiből fotós.

Bármilyen szempontból is nézzük, ez egy művészeti ág, így tehát a tehetség és az egyéni látásmód elengedhetetlen.

Nem mindenki látja meg azokat a részleteket, mint például egy mozdulat, vagy egy érzelem, amelyek egy képet egyedülállóvá tesznek, és így művészi értéket adnak neki.

Vagy nem mindenki tud egy teljesen hétköznapi dolgot egyedi szemszögből ábrázolni.

fotós stílus
“Nem mindenki tud egy teljesen hétköznapi dolgot egyedi szemszögből ábrázolni.”

Mindehhez sajátos szemlélet szükséges, és ha ez nincs meg valakiben, akkor felesleges a fotográfus szakma irányába indulnia.

Ha szerinted te rendelkezel ezzel az alapismérvvel, és szeretnél ezen a területen elhelyezkedni, tudnod kell, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a fényképész szakmának.

 

Miért jó fotósnak lenni?

 

 1. A fotós szakma azok közé tartozik, ahol kiélheted a kreativitásodat. Rengeteg lehetőséged van a szakosodásra, hiszen lehet, hogy te természetfotókat készítesz szívesebben, de az is lehet, hogy mondjuk pont az esküvői fotózás áll hozzád közelebb. A fényképezés bármely ága legyen számodra szimpatikus, csak rajtad áll, hogy merre veszed az irányt.

 

 1. Munkád során új embereket ismerhetsz meg, ennek köszönhetően új barátságokat alakíthatsz ki, sőt jobbnál jobb üzleti kapcsolatokra is szert tehetsz, ami hatalmas előnyt jelent a szakmai életedben.

 

 1. A fotográfus az egyik legtipikusabb szabadúszó foglalkozás, ez azt jelenti, hogy vállalkozóként a magad ura lehetsz, így nincs korlátozva a kereseted, és ráadásul egy bosszantó főnök sem rágja a füledet nap mint nap.
szabadúszó fotós
Ha a fotós szakmát választod, szabadúszóként is dolgozhatsz.
 1. Ebben a szakmában lehetőséged van kitűnni. Ha kreatív vagy és szorgalmas, hamar olyan szakmai elismerésben lehet részed, mint amire már az elejétől fogva vágytál.

 

 1. Fotósként gyakran kell majd utaznod, ami sokkal inkább az előnyök közé sorolható, hiszen így akár olyan helyekre is eljuthatsz majd a munkádnak köszönhetően, ahová egyébként nem lenne lehetőséged.

 

Mint mindenütt, itt is vannak hátulütők:

 

 1. Nos, legyünk őszinték, ez a szakma cseppet sem költségkímélő. Az egy nagy eredmény, ha be tudtad szerezni magadnak a kezdéshez szükséges eszközöket, ezeket azonban folyamatosan fejlesztened kell.

 

De ezt te is érezni fogod, hiszen ahogy beszippant ez a világ, egyből elkezd majd komolyan érdekelni, hogy milyen újabb, modernebb kütyükkel színesítheted a munkádat.

Ennek pedig sosem lesz vége, amíg fotósként dolgozol, ugyanis mindig lesz egy korszerűbb kamera, objektív vagy számítógép, amire vágyni fogsz, és ami hozzájárul ahhoz, hogy még profibban tedd a dolgod.

 

Drága eszközök, problémás ügyfelek
Drága eszközök, problémás ügyfelek – a fotós szakmának is lehetnek negatívumai? Hát hogyne, mint minden szakmának! Különben mindenki ezt csinálná 🙂
 1. Sajnos szinte biztosra veheted, hogy lesz olyan megbízásod, amelyet nem szívesen teljesítesz. Kezdetben nincs nagyon miből válogatni, azt a munkát kell elvállalni, ami van. Lehet, hogy nem fog meg túlzottan a téma, vagy nem szimpatikus az ügyfél, de ilyen esetekben is lelkesnek kell maradni. A fotózás iránti mély szeretet és elhivatottság túllendít a holtpontokon.

 

 1. A mai rohanó világban a fényképészek nagy ellensége az idő. „A jó munkához idő kell” mondásunk náluk még inkább érvényes. A megrendelők azonban sok esetben nem veszik ezt figyelembe, és rövid határidőn belül várnak minőségi munkát.

 

Ezzel alapvetően nem is lenne baj, azonban egy fotózás során rendkívül fontosak a körülmények. Külső helyszín esetében például a fények szólnak bele jelentősen a munkába, belső helyszín esetében, ha mondjuk egy modellel dolgozol, előfordulhat, hogy nem úgy megy a közös munka, ahogy kellene, mert valahogy nincs meg az összhang.

Kiváló problémamegoldónak is kell lenned tehát, hogy az időhiányból adódó problémákat orvosolni tudd.

 

 1. Egy szabadúszó szakma velejárója általában a hektikus időbeosztás. Nehéz lesz megszabni a határokat, hogy mikor van a munkaidő, és mikor a szabadidő. A különböző megbízások nehezen teszik azt lehetővé, hogy minden nap egy megadott időpontban letedd a munkát.

 

 1. Valószínűleg nem tudod majd magad azonnal eltartani a fotózásból, hiszen ritka az, hogy egy vállalkozás, már a legelején virágzik, és annyi profitot termel, amennyit szeretnénk. Türelmesnek kell lenni, folyamatosan fejlődni, és az új lehetőségeket kutatni, így rövid időn belül a fényképezés mellé nem lesz szükség egyéb bevételi forrásra.

 

Most, hogy már megtudtad kiből lehet hivatásos fotós, megnéztük, mik a szakma előnyei és hátrányai, biztosan tudni akarod, mégis hogyan indulj el ezen a pályán.

 

Az indulás feltételei:

 

 1. Először is jelentkezned kell egy Fotográfus és fotótermék-kereskedő OKJ-s tanfolyamra, ahol megszerezheted a megfelelő végzettséget. Egy ilyen képzésen szert tehetsz arra az ismeretanyagra, amelyre szükséged lesz majd munkád során. Ennek a tanfolyamnak létezik ingyenes és fizetős változata is. Az ingyenes képzés két évet jelent az iskolapadban, egy fizetős tanfolyamot viszont akár már kevesebb, mint 1 év alatt elvégezhetsz.

 

 1. A másik nagyon fontos dolog, hogy meglegyen a megfelelő alapfelszerelésed a munkához. Természetesen az indulásnak nem feltétele az, hogy már rögtön a legprofibb eszközöket beszerezd, viszont rendelkezned kell egy olyan felszereléssel, amelyet már igazán jól kitapasztaltál, és biztonsággal dolgoznál vele az első megbízások során.

 

A fényképező és egyéb kellékek kiválasztása nagyon összetett dolog, az alapkérdés mindig az, hogy milyen témában szeretnéd használni. Érdemes profik véleményét kikérni a döntés előtt, hiszen itt azért százezres tételekről van szó.

 

 1. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! Kezdőként ez a kulcsszó. Próbáld ki magad, szerezz tapasztalatot. Minél több képet tudsz majd felmutatni a leendő megbízóidnak, annál több eséllyel esik majd rád a választásuk.
Fotográfus gyakorlás
A szakma egyik fontos feltétele, hogy sokat gyakorolj. Persze, ha szeretsz fotózni, ez édes teher.
 1. Frissen végzett fotográfusként érdemes először keresned egy mentort magadnak, egy olyan tapasztalt szakembert, aki mellett dolgozhatsz, és akitől megtanulhatod a szakma fortélyait. Persze visszakérdezheti erre az ember, hogy akkor minek jártam tanfolyamra.

Természetesen a képzéseken is profi fotósoktól tanulhatod meg mindazt, amire a munkád során majd szükséged lesz, de ennek a szakmának a vonzata az, hogy egy életen át képzed magad.

Folyamatosan tanulsz majd új dolgokat, így egy mentor segítségével például komplexebb képet kaphatsz erről a hivatásról, és annak mindennapjairól.

Ha a bizonyítvány megszerzése után egy szakavatott fotós a szárnyai alá vesz téged, abból csak előnyöd származhat.

 

 1. Készíts portfóliót! Alapvető dolog, hogy a legjobban sikerült képeidből készíts referenciaanyagot, amelyet népszerűsíthetsz saját weboldaladon, blogodon, facebookon, instagramon, illetve egyéb releváns felületeken.

 

 1. Az, hogy folyamatosan legyenek megrendeléseid, időbe telik majd, így eleinte érdemes másodállásként foglalkozni a fotózással. Ha van egy biztos pénzügyi háttered, nem esel majd pánikba, ha az elején esetleg nem kapsz annyi megbízást, ami kitesz egy jó fizetést.

 

 1. Egy kis plusz bevétel mindig jól jön, akár beindult a szekér, akár még indulóban van. Fotósként több olyan egyszerű pénzkereseti lehetőséged van, amihez gyakorlatilag minimális idő és energiabefektetésre van szükséged. Ilyenek például a Stock fotós oldalak, vagy a fotópályázatok. Erről a témáról részletesen egy korábbi cikkünkben már írtunk, amelyet itt

 

Igen, el kell ismerni, hogy nem könnyű az indulás, na de melyik szakmában az, ha a saját lábunkon akarunk állni.

Az viszont kétségtelen, hogy akinek az élete a fotózás, és bármit megtenne, hogy ebben a hivatásban kiteljesedhessen, az el fogja érni a célját.

Nincs mese, ehhez a munkához alázatra, türelemre, és a szakma iránt érzett mély szeretetre van szükség.

 

Fotográfus OKJ tanfolyamainkat itt találod, online fotós továbbképzéseinket pedig itt.

 


Előre is köszönöm, hogy megosztod:
 • 1
  Share
 • 1
  Share
Comments are closed.