20 szakma, ami idén tanulható utoljára – Reagált az ITM

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 maradt.

Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

Kiegészítés: Az ITM reagált a cikkünkre

Az ITM válasza a cikk végén, azaz itt olvasható

A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte azokat a népszerű szakmákat, melyeket már csak idén lehet választani. A listában csak olyan képzések szerepelnek, melyek már semmilyen más formában, sem iskolarendszerben, sem felnőttképzésben nem lesznek választhatók, és nem lettek összevonva más szakképzéssel.

  1. Ingatlanközvetítő
  2. Lakberendező
  3. Targoncavezető
  4. Személy- és vagyonőr
  5. Társasházkezelő
  6. Segédkönyvtáros
  7. Segédlevéltáros és ügyintéző
  8. Irodai titkár
  9. Tűzvédelmi előadó
  10. Bérügyintéző
  11. Társadalombiztosítási ügyintéző
  12. Pénztárkezelő és valutapénztáros
  13. Magánnyomozó
  14. Méhész
  15. Habilitációs kutya kiképzője
  16. Kutyakozmetikus
  17. PLC programozó
  18. Villámvédelmi felülvizsgáló
  19. Közterület-felügyelő
  20. Kisfeszültségű mérőhelyi FAM szerelő

A lista több szempontból is érdekes.

Az OKJ változásával számos olyan képzés is eltűnik, melyet jogszabály ír elő. Ilyen a közelmúltban szabályozott társasházkezelő vagy a tűzvédelmi előadó képzés.

A 2015. március 5-től hatályba lépett 9/2015 BM rendelet szerint kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek.

Emellett több olyan szakma is kikerült a jegyzékből, melyet rövid idő alatt meg lehetett szerezni, és a munkaerőpiacon is könnyen el lehetett vele helyezkedni. Ilyen például a targoncavezető, a bérügyintéző, a társadalombiztosítási ügyintéző, az ingatlanközvetítő, a PLC programozó vagy a személy- és vagyonőr képzés.

A legtöbb képzés az energetikai és elektromossági tanulmányi területen szűnik meg.

Eltűnik többek között a villámvédelmi felülvizsgáló, az erőművi gépész és a különböző feszültségű kábelszerelő képzés is. 32 képzésből mindössze 4 marad: az elektronikai műszerész, az erősáramú elektrotechnikus, a villanyszerelő és a villamos ipari előkészítő.

„Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jövőben milyen formában lehet majd elsajátítani ezeket a képzéseket. A korábbi képzési jegyzék szakmáit iskolarendszerű képzések keretében idén februárig keresztféléves képzéseken lehet tanulni, melyekre január végéig lehet jelentkezni. Felnőttképzésben 2020. december 31-ig indíthatóak a korábbi jegyzék képzései.” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal szerkesztője.

Kiegészítés: Az ITM reagált a cikkünkre


Az ITM felhívja a figyelmet, hogy a hivatkozott, 174 alapszakmát tartalmazó szakmajegyzék csak az iskolarendszerben oktatható képzésekre vonatkozik.

A cikkben felsorolt szakképesítések nagy részénél nincsen változás, ezek eddig sem voltak és ezután sem lesznek iskolarendszerben oktathatóak. Ahogy eddig, elsajátításukra piaci alapon, felnőttképzésben továbbra is lesz lehetőség. Néhány közülük pedig tartalmilag beépül alapszakmákba is, ezzel biztosítva szélesebb és versenyképesebb szakmai ismereteket – hangsúlyozza a szaktárca.

A felsorolt szakképesítések egyike sem szűnik meg, hanem vagy beépül a változatlanul ingyenesen, iskolarendszerű képzésben megtanulható alapszakmák egyikébe, vagy igény esetén a jövőben is felnőttképzés formájában lesz elsajátítható – összegzett az ITM. Az alapszakmák jegyzékéről részletesebb információ a www.ikk.hu oldalon található.

Az ITM válaszából azonban továbbra sem derül ki, mely szakmák lesznek a későbbiekben is tanulhatóak rugalmas felnőttképzésben.

Ugyan az ingyenes szakmatanulás lehetősége a jövőben is biztosított lesz 2-3 éves iskolarendszerű képzések keretében, de várhatóan sok tanulni vágyó felnőtt számára problémát jelent majd, hogy az új rendszerben nem lesz lehetőség rövidebb idő alatt, rugalmasabb időbeosztásban OKJ-s szakmát szerezni.

Az új képzési jegyzék az alapszakmákon túl mindössze 73 részszakképesítést tartalmaz, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni.

Bár az ITM válasza szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, ezeken a képzéseken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd rugalmasabb, tanfolyami rendszerben tanulni. Amíg nem kerül ki újabb lista, a felnőttképzők és a rugalmas tanulási lehetőséget keresők jogosan érzik bizonytalannak a helyzetüket.

Kapcsolódó cikkek